My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

7 May 2012

Kisah CIK TI a.k.a Jerry...

Habis la kau wahai tikus.. sapa suh kau nak masuk and tinggal dalam umah aku..

Kan dah kena tangkap... Amazing.. tak sampai sejam pasang perangkap... dah tertanggkap tikus tue.. hahahaaa.. suka hati aku.. padan muka kau!!!!!

Hari sabtu lepas dalam pukul 11 am aku nak masak nasi ayam.. Bila aku bukak kabinet bawah aku nampak ada kesan cakar di beg plastic tepung gandum aku.. padahal aku tak bukak lagi pun tepung tue.. so bila aku taanya assistant aku.. dia kata .. smlm dia guna tepung yg dalam tuppaware and dia tak nampak pun kesan cakar tue... ok la fineeee.. aku mmg dok terbayang dah.. adakah CIK TI ???


Dalam kepala mmg dok terpikir2 dah.. Aishhhh.. Aku sungguh pelik sebab selama aku dok umah nie dah setahun setengah, aku tak pernah nampak jejak2 or kesan2 or kelibat2 Cik Ti nie.. Dari mana dia datang nie...

Sampai la ke malam.. aku mmg tak sedap hati dah..

Then... Nahhhhh.. something happen.. at 7pm aku tengah basuh botol anak2 and assistant aku tengah nak masak air.. aku nampak kelibat Cik Ti lari dari bawah rak pinggan ke almari dapur .. but dari ekor mata ja la.. Bila aku tengok dia dah takde... so aku pun buat tak tau ja la... maybe perasaan aku sb aku asyik pikir pasal CIK TI nie dari pg td.

Lepas tue, CIK TI yang kononya bijak pandai nie.. lari and pergi ke arah assistant aku and dalam masa yg sama jugak, assistant aku nampak and jerit.. Tikus.. Tikus.. bila aku tengok YESSSS.... mmg tikus and aku nampak dia lari ke kaki assistant aku..

Aku pun apa lagi.. Jerit la... "AAaaaaaaaaaaa.."  and lariiiiiiiii... pi dok atas tangga... Adam and Aslan tanya aku.. "Ada apa ibu ?? " Aku pun kata la ada tikus.. then diorg pegi dapur nak tgk ada ker tak tikus tue and aku pun ikut sekali la sambil jalan terjengkit2...

Of course la CIK TI tue dah lari.. 

Then assistant aku tanya aku " Nampak tak tikus tu lari ke arah mana ? "
aku pun kata la ... " Dia lari arah freezer.. mugkin dia dok bawah freezer tue la Bik "

Assistant aku nie mmg hero.. Dia pegi ambik penyapu and arahkan aku Adam and Aslan (masa nie Airis dok main sorang2 kat depan) pegi depan.. Aku lari duluuu... dok atas tangga.. Dia nak cari CIK TI tue sampai jumpa and katanya nak hentam dengan penyapu tue..Hahahaa..

Yang Adam And Aslan nak tunggu tenggok CIK Ti tue.. pastu after 2 second cam tue bertempiaran Adam and Aslan lari.. siap jerit " Aaaaaaaaaaa...." lari and terus join aku dok atas tangga...

Aslan siap suh aku selamatkan airis sb Airis ja dok kat atas carpet.. kami semua dok kat atas tangga ..(macam la tikus tue tak reti naik tangga kan ???)

then my assistasant datang.." Cik.. nampak tak tikus tue lari mana ? Dia ada datang kat depan tak ??"

Aku pun kata la takde.. " mungkin dia lari masuk bilik air or bilik tido (yg tepi bilik air tue)"

Bibik aku yg hero nie pun kata " ok... tunggu saya pi cari dalam bilik " sambil bawa penyapu.. 

Tapi CIK Ti tue dah tak dijumpai... aku jadi takut nak masuk dalam bilik bawah tue dah...

Aku terus call suami and suh dia beli perangkap tikus.. kalau boleh time2 tue jugak aku nak suh dia pi beli.. Aku geli, takut and geram sungguh kat tikus tue..

Bab assistant aku yg hero nie, aku mmg tabik kat dia.. Kalau aku terjerit2 sb nampak lipas and suh dia ambik sheltox cepat2.. dengan selamba dia pi akan pi tangkap lipas tue dengan tangan... hahahahahaa.. hebat sungguh dia nie...

Esoknya kami keluar bawak anak2 jalan2 dihujung minggu and husband aku pun beli la perangkap tikus tue..

Sampai ja umah suami aku terus pasangkan ayam lebihan semalam dengan harapan cepat la tikus tue tertangkap... Yang Abg Adam sempat lagi " dADY... Nape tak bagi cheesee ??? " Wakaka

Aku pun sambut " Apa ?? Cheese .. ingat nie Tom and Jerry ka ?? " Wakaka.. banyak pengaruh cartoon la budak2 nie..

Suami aku pasang perangkap dalam pukul 7 petang ..... 

Tadaaaaaaaa.... dalam pkl 8 mlm tikus tue dah terperangkap.. Adam and Aslan excited terlebih ..... Aku pun lega rasanya sb selamat la brg2 dapur and brg makanan kering aku nanti.. 

Tapi suami aku kata.." Tungguuu.. mungkin ada sekoq lagi pasangan nya " 

Huwaaaaaaaaaa......

malam tue jugak aku suh suamiku selesaikan tikus tue.. aku takut dia terlepas.. 

Tapi aku suh suami aku buat keja tue jauh dari umah.. Suami aku jiruskan Cik Ti nie ngan air panas ... Agak kejam kan ?? tapi setahu aku kalau kita dapat tangkap tikus nie.. kita kena bunuh ja terus.. sb CIK TI nie pembawa penyakit...

Dah selesai urusan tue.. suami aku pasang lagi.. mana la tau ada pasangan tikus tue nanti...

Bahaya tikus nie.. satu taiknya lepas tue kencingnya, kumanya.. kalau dah beranak pinak dalam umah aku nie.. huhhhhhh.. dah tak tenteram la aku nanti..

Aku cite2 bab CIK TI nie ngan one of my friend, dia kata maybe masuk dari lubang bilik air... or mana2 la lubang dalam umah tue.. sb pintu umah aku sentiasa tertutup rapat...

Huwaaaa... harap2 satu tue ja la tikus tue..

No comments:

Post a Comment