My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

31 Oct 2012

Kisah pregnancy ke-3 (part 2)

Okey la kita sambung balik kesah aku mengandungkan Airis nie.
 If  ada yang nak baca or belum baca yang part one boleh tengok kat sini Kisah pregnancy part 1

Setelah masuk bulan ke-7 aku mengandungkan Airis, hati and fikiran aku masih tertanya-tanya, di hospital mana kah aku nak bersalin. Lepas dah discuss ngan En.Suami, kami ambil keputusan untuk melahirkan anak dia sini sahaja. Maknanya kami tak mahu balik bersalin di Penang memandangkan Adam and Aslan bersekolah and waktu due aku tu cuti sekolah masih belum bermula.

Dalam tengah sarat mengandung, datang pulak masalah baru. Bibik aku yang bernama Bibik Endang tidak mahu balik ke rumah aku alasannya anak2 dia tak bagi dia bekerja lagi.

25 Oct 2012

Jalan-Jalan cari Seafood di Jeram-Restaurant Ikan Bakar / Medan IkanBakar Jeram

Last Monday aku tiba2 terbayangkan seafood yang fresh dan segar bugar dalam kepala aku. Ntah kenapa tetiba saja bagai dipetik jari terus terbayang seafood yang enak2 dalam minda aku.. Owhh.. saya rasa saya tidak pregnant ye. Jangan salah anggap. org yang tak pregnant pun kadang2 ada jugak teringin nya.. hehee

Lalu aku pun kemukakan niat aku pada suami aku.. Ye la.. nak kemukakan pada siapa lagi kan ?? kalau tak pada si dia.

Lalu beliau kata ok and mcm biasa beliau menyuruh aku carikan tempat yg boleh dapat seafood yang segar2 and bagi aku biar berbaloi.. Kebetulan pulak dua tiga minggu lepas, adik aku ada menceritakan pada aku yang dia pegi makan seafood di Jeram..

Wanita

Entah mood apa yang datang dari semalam aku asyik ulang-ulang lagu nie jer.. Melodi and Lirik yang indah dan syahdu sekali.. Serta merta aku teringat kan kepada emak aku.. Hmmmmm.. sedih sedih..

Tajuk lagu ni Wanita from KRU.. 

Dinyanyikan lagu ni untuk emak mereka and of course aku terbayangkan emak dan bapa aku yang susah payah besarkan aku dari kecil hingga besar malah until now masih ambil berat tentang aku.

Dan juga mak metua aku yang membersarkan suami aku iaitu ayah kepada anak-anak aku..

Terima Kasih Mak dan Bapa dan juga  Mak and Ayah..

Sesungguhnya jasa kalian memang tidak dapat kami balas...

Aku harap aku pun kuat and tabah dalam besarkan anak-anak aku..

Tiada lain yang aku pinta semoga anak aku berjaya di dunia di akhirat and jadi anak yang baik dan ingat kepada orang tua mereka..

But look into my own side.. I also have to be a good and better mothers.. No screaming, Tak marah2 and to be a patient mother.... a very very patient mother and lovely mother to all my kids..... Insyaallah..

Biasa la with 2 boys kadang2 memang kemarahan tidak dapat dikawal dikala kepenatan badan dan fikiran.

I love you all from the deep of my heart...

To all my dear readers.. yang I tahu and I tak tahu.. Jom dengar lagu ni..



Disebalik semua
Lelaki di dunia
Pastinya didukung seorang wanita

Dia berkorban untuk
memberi yang mampu
demi insan yang disanjung dalam hidup

* tatang hatinya bagai permata
 Luangkan masa untuk bersama
Bilang padanya kau sayang kan dia
sepenuh jiwamu

** Tenangkan hatinya bila resah
setia di dalam ceria dan gundah
Itu lah saja Balasan diminta
Seorang wanita

Senyumannya mampu
Mengubati pilu
Ketika dunia tak kelihatan indah
Wajah nya yang ayu
menenangkan kalbu
Jangan kau hampakan
Cintanya yang tulus

Ulang *
Ulang **

Lindunglah dia
seperti dia menyelimutmu

Ulang *
Ulang **




18 Oct 2012

Keluhanku resahku hanya Pada MU

Ya Allah Ya Tuhanku,

Berikan lah aku kesabaran dan kekuatan yang tinggi 

dalam aku mendidik anak-anak ku
Jauhkan la kemarahan dalam hati aku ini
Supaya aku tidak marah pada anak-anak ku
Dan kuatkan lah imanku
Lembutkan lah hati anak-anak ku agar mereka mendengar segala nasihatku
Terangkan hati mereka seperti mana Rasul Mu
Dan selamatkan lah mereka di dunia dan diakhirat

Amin.. Amin.. Ya Rabbal Alaamin..

Kisah pregnancy yg ke-3 (Part 1)

Tomorrow 19 October 2012 pukul 1.37 tengah hari genap lah anak dara aku yang sorang tu (buat masa ini) berumur setahun. Kejap je masa berlalu. Aku rasakan macam baru ja aku pening2, mabuk2 tup tup dah setahun dah umur anak aku.

For information, Sejak 2 hari lepas Airis baru berani nak berjalan. Agaknya dia berani nak jalan tu lepas aku belikan dia push walker hari tu. Cerita tentang push walker ni boleh tengok kat sini ye...Fisher Price Stride and ride on lion.   


Sebelum beli push walker tu Airis mmg nak berjalan tapi mmg nampak dia takut2 and dia lebih banyak meniti pada apa saja yang dapat dicapai olehnya. Contohnya meniti di sofa or cabinet.

Sejak 2 hari lepas, Airis sudah mula melangkah 5 to 6 tapak dah sambil tersengih2. Baru melangkah dah nak cepat2 sampai and nak berlari..Sungguh aku tidak akan lupakan gaya Airis.


Sebelum start melangkah sikit2 tu Airis dapat satu kepandaian. Mengamuk apabila tidak diberikan apa yang dia hendak. Sambil menyembamkan mukanya ke lantai and sambil menghentak-hentak kan kaki nya tanda tak puas hati.. Aishhhh takde sapa yang ajar kamu nak...


Okey, Sapa yang berminat nak tau kisah aku melahirkan Airis boleh la baca entry kali nie..  Setiap pengalaman untuk melahirkan anak mmg tetap segar dalam ingatan aku and tak mungkin aku lupakan..


Jarak antara Airis dan abangnya Aslan adalah dalam 4 tahun. 4 tahun tu jaraknya agak lama la kan.. Maklumlah dah lama tak jaga baby kecik and dah lama tak berjaga malam.. 


13 Oct 2012

Bibik oh Bibik ..

Me : bik.. Nanti dah 2 tahun bik keja sini, Bulan 2 2013 bik balik kan?? bik nak datang balik tak Malaysia??

Bibik : Insyaallah .. Di sana tak ada Uwang.. Jadi Bibik kena keja la

Me : Bik nak keja ngan saya lagi atau bik nak cari majikan baru?

Bik : keja ngan Cik la.. Takut majikan lain tak baik

Me : tapi.. Saya selalu marah Bibik

Bibik : iya la Cik marah. Dah Bibik buat salah.. Mesti la Cik marah ... Tengok ni dah berapa hari dah Cik tak marah Bibik sebab Bibik tak buat salah.. Ada dah 5 , 6 hari Cik tak marah Bibik

Me : ( dalam hati.. Hmmmm tau takpe... )


12 Oct 2012

Kisah Tonton Mobile - Sevice yang cool

Assalamualaikum Semua,

Meh-meh... Cek nak cerita kat sini.. Pasal Tonton Mobile nie..

Cek nie mmg peminat setia la tonton mobile nie. Apa-apa aja drama kat Tv3, kalau cek tengok pelakon-pelakon nya best and mengancam mmg cek akan ikut drama tu. Tapi biasanya cek tak sempat nak kejar time ikut TV tu maklum lah anak ramai (ramai sangat ka kan ?? Padahal 3 ja...)

Jadi tonton mobile nie la tempat cek dok tengok semua drama2 kat TV3. Kalau ada ja cek dengaq ada org kata satu2 citer tu best and pelakon2 yang cek suka, cek akan ikut la kat Tonton mobile ni.

Selalunya Cek tgk tonton nie masa malam sebelum tidur. Yang pastinya lepas anak2 tidur la. Baru depa tak kacau cek.. Agak2 laki cek keja tonton ni la peneman cek lepas anak2 tiduq. Dak pun cek tengok tonton nie masa menunggu anak2 cek kat tuisyen ataupun kat tempat ngaji.

Pendek kata ada ja masa terluang and cek free, cek akan tengok la kat tonton mobile nie. Senang.. yang penting takdak iklan. Kalau kat TV slot dia 1 jam kat tonton 30 minit ja... Dah jimat masa cek kat sini. Kalau kat TV 30 minit kat tonton ni 20 minit ja... Maklum la takdak iklan kan !!!!! Memang cek layan la... Kalau tengok kat TV memanjang iklan dia kadang2 tu sampai cek tertiduq.. wakaka...

Tambahan pulak kadang2 dok berebut dengan anak2 and suami. yang satu nak tengok kartun yang satu nak tengok cerita omputeh.. Last2 cek surrender.. Biaq la Anak and daddy diorg berebut. Sebab nya cek dah ada tonton mobile.. hah hah hah (gelak jahat)

Nak tau awat cek pilih tonton mobile ?? Awat cek tak pilih tonton tengok kat laptop ?? Pasai cek nie pemalas nak bukak laptop. bercinta-cintun la nak bukak laptop. kadang2 bermingu-minggu cek tak sentuh laptop.. Kesian laptop cek tu.. Dulu disayang2.. kini tidak dipandang....

Cerita terkini yang cek dok ikut kat tonton sekarang nie Runtun Qalbu and dendam Sarakit ja.. Eh awat 2 ja ek ?? Hmmm sebab tue ja yang berkenan di hati cek buat masa sekarang.

Semua drama2 yang popular kat TV3 seperti Seindah Sakura, Naziha, Bukan Bidadari, Nora Elena, Coklat Vanila dan banyak lagi la... tak tersenarai kat sini.. semua cek ikut melalui tonton mobile nie.

Tak dapat cek bayangkan kalau takde tonton mobile nie.. Sudah tentu cek tak dapat nak ikut semua drama2 yang best best best tu... Sb bg cek, cek ni lebih suka drama dari filem sebab selalunya drama ni ceritanya lebih real and lebih dekat dengan masyarakat.. kalau filem... macam khayalan pun ada.. but of course not semua la..

Oh ya... semalam cek nak tengok Runtun Qalbu episod 2... Tapi iPhone cek ni dok loading loading loading tak abis2 loading... cerita tu still tak leh nak tengok jugak. Yang heran nya episod 1 and 3 boleh ja tgk and dendam sarakit tu pun boleh tengok jugak. Runtun Qalbu episod 2 yang tak boleh nak tengok. Cek pun rasa tak best la kan.. mana syok nak langkah2 episod...

Cek pun tekan la kat contact us kat tonton tuand email la diorg yang cek tak leh nak tengok Runtun Qalbu episod 2 nie (mesti hampa semua kata cek nie perda.... sungguh2 sampai hantaq email.. hehehe ).. cek pun email la.. alaaaaa bukan susah pun semuanya cek tekan2 kat iphone ja pun.. Everything di hujung jari cek ja... sambil baring2 boleh hanatq email.. Dah nama pun smart phone kan.. mesti lah kena bijak dan panadai...

Lepas cek hantaq email dia reply email yang cek hantaq tu failed.. then cek resend sekali lagi and still failed.

Cek tetap tak puas hati... Cek google pulak.. cek nak jugak dapatkan address email untuk complain yang cek takleh nak tengok episod 2.. dok loading sampai batery cek dah kurang...

Jeng.. jeng..jeng.. tiba2 cek nampak AskTonton kat google tu.. Tapi AskTonton tu FB punya page la.. So dengan tak buang masa cek click and cek send message ikut cek punya Fb ke AskTonton tu.....

Pagi tadi dia reply... Wow.. cek mmg appreciate sangat dia reply and admin tu pun cool jugak...

Cek try buat apa yang dia suh tadaaaaaaaaa cek dah boleh tengok dah episod 2 Runtun Qalbu tu... hari nie anak2 cek tuisyen so cek ada bahan la nak tengok semmentara tunggu depa habis tuisyen.

Ni cek nak buh la apa yang cek message kat AskTonton tu and apa yang depa reply..

Apa pun krew AskTonton kat Facebook mmg cool ...

100 markah cek bagi... 







Nampak tak yg mula2 dia guna ayat skema.. last2 dah klq dah human being kita.. hehehee

kesimpulanya - Setiap masalah pasti ada penyelesaianya tak kira berat, ringan, susah or senang...

11 Oct 2012

Airis new cute toy - Fisher Price Stride and ride on Lion


Photo from Google



Yesterday I bawak balik Si Lion yang comel berhidung purple dan berlampu kelip-kelip untuk Airis practice berjalan. We decided to bought this Fisher Price Stride and ride on Lion ni sebab Lion ni comel and nak menolong Airis supaya cepat jalan. Tak sabar betul kami nak suh dia jalan.. hehehhee

No la.. Airis nie nak jalan but she takut2.. So hoppefully this lion dapat bantu Airis. And my sister pun recommend me to try this push walker.

 Bila Airis dapat Si Lion berhidung purple tu I teach her how to push and walk with that lion.

She push and start walked but she don't want to push the lion dari belakang. I memang ajar she to push dr belakang because that is the way it should be but she wanted to pushed the lion dari depan because she wanted to play with the lion nose yang ada lampu kelip2 yang berwarna purple yang comel tu.

Plus we have to press the lion nose to make the music sound. So cute tau that lion.. hahahaa (Aku pulak yang lebih)

Than when the lion keluarkan music she started to danced danced danced and danced...

So i just want to share the video in my blog.. For you guys to see how cute and excited she is... 

The First video Airis menari-nari tak berenti bila dengar music and the second video showed how she pull the lion and then she menari-nari lagi...

 

Why Ibu and Dady ?

Our kids call me Ibu and call my husband Daddy. 

Why we wanted them to call Dady and Ibu ? this name is not matching at all. Not suitable at all but we still wanted them to call Daddy and Ibu.

Why ? Why not Daddy and Mummy or Ibu and Ayah or Mak and Bapa or ayah (Like me and my husband) ataupun Umi and Baba or papa and mama and bla bla bla..

Kisah nya macam nie, Dulu-dulu, When I worked in Penang and my office mate, Kak Wati has 2 sons. They call her Ibu and her husband Daddy. I felt So sweet, different and cheeky too. Something really different and tak banyak orang buat macam tu. 

Then I set in my mind if i have a kids I also want they call me and my husband Ibu and Daddy.

Kebetulan pula my boyfriend a.k.a my husband now la want his kids call him daddy.. and he don't mind if i want my kids to call me Ibu. So go on la.. We agreed with daddy and Ibu..

The problem is, normally infant yang nak start cakap will speak Mamamama or papapapa or dadadada... Susah nak ajar diorg sebut Ibu... Ibu... or dady.. dady.. sebab ada 2 suku kata... hehehheee.. At least daddy tu they said dydydy... Ibu... Just Buuuuu..

But anyways my kids boleh jugak la sebut Daddy and Ibu.. tue pun bila diorg dah boleh cakap sikit2.

Ada jugak yang tanya  kenapa tak panggil Mummy.. I said ... We just follow what we want but the true stories is I influence by my friend and my friend tue tak tau pun yang I copycat dia.. heheheheee...

(To Kak Wati.. if you read this, I just wanna say thank you because you give me an idea... a very sweet idea...which is not all people like us )

Then I realize my cousin pun terikut-ikut I.. I think so!!!! Her name is Intan.. kan Intan kan kan kan ???

Her kids also call them daddy and Ibu. Maybe because after she heard my kids call dady and Ibu, she become like me. Terasa macam best then dia pun set her mind like me. And one more thing, before she got married, she selalu datang lepak at my house.. so terikut2 agaknya.. Hehehehee

That the story why my kids call me Ibu and Daddy...

Very different with others, sweet and cheeky and sekurang2 nya sorang ala2 mat salleh seorang still ada ciri2 kemelayuan sikit ...

Don't you all think that sweet and cheeky too???
What about you ??


Adam / Airis / Aslan


9 Oct 2012

Cerita tentang Pengalaman Melahirkan Aslan

Mengimbas kembali 5 tahun yang lalu dan sempena hari kelahiran Aslan pada 29 Sept 12, aku nak ceritakan pengalaman aku melahirkan Aslan kat blog aku nie untuk tatapan anak2 aku satu hari nanti.

Satu pengalaman yang masih segar dalam ingatan aku dan yang tak mungkin aku lupakan.

Aku mengandungkan Aslan semasa abgnya baru berumur 9 bulan. Dah rezeki Allah nak bagi aku terima seadanya walaupun tidak seperti yang dirancang.

Mengandungkan Aslan, aku tidak banyak karenah. Masa tu aku dah berkerja. Aku aktif dah takde masalah sangat. Morning sickness skit2 je and biasanya diwaktu pagi.

Mengandungkan Aslan sama seperti Adam. Perut aku tidak besar sebabnya mungkin aku tak makan vitamin seperti yang disarankan oleh doctor. Aku tak suka bau ubat tu and boleh membuatkan aku muntah. Kesihatan aku ok. aku takde kencing manis, takde darah tinggi pendek kata semuanya normal.

Mungkin juga kerana aku sibuk bekerja dan juga ada komitmen pada anak sulung aku, jadi aku mmg tidak sempat nak melayankan karenah aku sendiri pada masa itu. Tak sempat nak memanjakan diri kerana Adam juga memerlukan seseorang untuk dia bermanja.

Aku balik kerja aku masak, plus aku pernah beberapa kena naik tangga dari basement ke tingkat 11 kerana lif rosak.Tapi aku rasa itu adalah baik kerana org kata kalau kita aktif akan memudahkan proses bersalin kelak. Bukan nya kena berlari naik tangga tu but just naik slow2 semampu yang boleh. Bila penat stop and rehat la sekejap.

Semasa aku mengandungkan Aslan, aku rasakan masa berlalu dengan pantas dek kesibukan harian aku. Yang pastinya aku sangat suka minum air bandung.. and aku rasa takde makanan lain yang aku mengidam. Mungkin jugak hanya selang 9 bulan aku mengandung lagi so sebab tue takde yang mengidam kot. Sebab semuanya dah makan masa preganantkan Adam.. ye ka ? Ntah la.. Tapi aku rasa itu sedikit sebanyak menyenangkan pregnancy aku yg kali kedua ni. Sebab nya jarak tak lama.

Badan memang penat tapi aku mmg tak sempt langsung nak fikirkan tentang diri sendiri kerana melayankan anak sulung aku yang masih belum setahun. Dan kesilapan aku juga, pada masa itu aku merasakan anak aku yang sulung masih kecil untuk aku menceritakan yang dia bakal mendapat adik. Aku tak pernah sebut langsung pada Adam yang adik nya ada dalam perut.. and bla bla bla.. So Adam mmg tak tahu yang dia bakal mendapat adik.

Jantina bayi sudah aku ketahui. Kata doctor baby ni tak malu. He tunjuk terang-terangan... Hehee.. So memang tak mengharap la akan anak perempuan.

Lebih kurang lagi 2 minggu nak due aku dah start buat keje ofis dari rumah. Satu pagi lepas aku hantar anak aku ke nursery, aku balik rumah and ada report yg penting yang perlu disiapkan..Jadi aku hanya bekerja dari rumah untuk siap kan report tu.

Tengah buat kerja aku rasa semacam and bila aku check, aku tengok ada sedikit darah. Aku panic la juga walaupun ini bukan pengalaman pertama aku.

Aku beritahu suamiku and terus call mak aku yg berada di Penang. Nak tanya Pendapat Mak bahawa aku perlukah aku ke hospital dengan segera.

Mak aku suruh aku baring and tanya adakah aku berasa sakit? Masa tu aku mmg tak rasa sakit langsung. Lalu Mak aku suruh aku rehat and Mak ambik keputusan naik bas and datang Le KL. Bas ke KL dari Penang mmg takde masalah sebab banyak. Every 30 minit pasti ada bas yang akan bertolak ke KL.

Memandangkan aku tak rasa sakit, aku pun rileks. Masa tu dah takde rasa darah keluar lagi. Dalam pukul 4 ptg Mak aku sampai dan setelah berbincang kami ambik keputusan akan bergerak balik Ke Penang malam nanti. Keputusan tu dibuat pun bila Mak tengok aku takde rasa sakit and tande pun dah takde yang keluar pulak.

Dalam pukul 12 mlm kami bertolak balik ke Penang and singgah di Ipoh, rumah maklang aku untuk bersahur. Owhh ya aku lupa nak mention kat sini. Masa tu adalah bulan puasa.

Setelah bersahur, Suami aku tidur and berehat sebentar. Nasib baik Jugak la masa tu anak aku yg sulung tak meragam. Masa tu umurnya baru setahun setengah.

Dalam pukul 10 Pagi kami gerak balik Penang. Hari tu jugak lepas buka puasa, suamiku perlu balik ke KL sebab nak selesaikan kerjanya sebelum mula cuti panjang. Dan juga Suami aku perlu settlekan hantar menghantar Kuih bangkit for raya yang sudah diorder orang.

After 2 days di rumah mak, aku mmg takde rasa sakit and darah pun dah stop. Mak ambik keputusan pada pagi Jumaat tu nak pegi hospital memandangkan dah tiba due date.Salah satu sebab mak ambik keputusan pegi Jumaat sebab Sabtu Ahad doktor takde so tak banyak karenah sangat bila di wad nanti.

Kat hospital, aku kena masuk wad sebab aku beritahu dah ada darah and dah due date. Sebelum masuk wad biasanya pesakit akan diperiksa Suhu badan, buat VE, and tekanan darah. Tiba2 pulak tekanan darah aku tinggi. Tp aku rasa tekanan darah aku tiba-tiba tinggi sebabnya aku berdebar-debar. Sangat berdebar2. Berdebar2 sebab nak kena buat VE yang paling aku tak suka tu.

Yang pastinya aku rasakan debaran aku bertambah untuk pengalaman aku yang kedua nie. Sebabnya aku dah boleh bayangkan segala prosedur2 yang kena aku lalui untuk proses bersalin nie..

Ada Jugak nurse2 a.k.a kawan Mak aku tanya aku.. " eh.. Ni yg last year datang bersalin kan ? " hehee.. Nampak sangat tak merancang. Nak buat macam mana dah telah ditentukan Allah SWT.

Di wad aku disuruh berehat and doktor cuma pesan if ada rasa sakit kena la bagitau kat diorg.. Itupan disebab kan laluan hanya buka 1. 1 apa aku tak tau la.. tapi aku dengar doktor kata 1 masa first check sebelum masuk wad td.

Lepas doc pesan if sakit bgtau diorg.... Huh !! Dalam hati aku kata... Jangan harap la. Kali ni aku dah plan.. Kalau sakit yg masih boleh ditahan, akan aku tahan jer. Sebabnya aku mmg tak suka kena buat VE tu. sakit tau dak..

Petang 28 Sept 2007 dalam pukul 5 ptg, Paksu aku and sepupu aku Zamzuri datang bawak Nasi beriani hameediyah. Sebab aku yang order. Aku cuma fikir nanti lepas bersalin dah tak boleh nak makan apa dah. Sebaik je Paksu hantaq nasi beriani tu aku bedal Nasi beriani tu sebungkus habis.. Licin.. Sambil2 Makan aku memang terasa ada sakit sikit2. Agaknya semasa Baby mengeras.

Dalam pukul 8.30 malam mak aku sampai and aku minta mak buatkan milo panas campur telur ayam kampung 2 biji. Itupun setelah suamiku call and beritahu dia dah sampai kat Jambatan Pulau Pinang.

Macam biasa Milo campur telur ayam kampung panas adalah salah satu proses menguatkan badan dan mencepatkan proses bersalin. And campuran ini amat sesuai bagi aku sebabnya mmg petua ni mujarab  semasa melahirkan Adam dahulu.

Tak lama lepas aku minum milo tu suami aku sampai and dalam masa yang sama aku mmg rasa perut aku menegang.. Sakit.. sakit.. sakit... Tapi aku tahan.. tahan.. tahan... 

Sebelum minum milo and telur ayam kampung tu takde la sakit. Minum jer terus rasa perut memulas.

Aku tak nak bgtau kat nurse yang bertugas semata2 nak elakan diorg buat VE... Arggghhhhh

Then sakit lagi.. sakitnya hanya tuhan yang tahu.. memulas perut hinggakan badan aku merengkot tahan kesakitan. Mak tetap urut2 pinggang and suami aku usap2 kepala aku suruh tahan sakit dan minta aku beristighfar.

Sakitnya mmmg mencengkam and aku rasa sakit yang datang semakin kerap.. aku suruh mak panggilkan nurse bila sakit tu kerap datang and tak tertahan. Aku kena jalan ke bilik pemeriksaan VE..

Masa nak jalan tue pun aku dah membongkok2 tahan sakit and bila dah sampai di bilik VE tue, Nurse yang bertugas tue check and kata kat mak aku..

" Kak Sal, dah almost full la... Cuba Kak Sal rasa !!" lalu mak aku pun pakai sarung tangan and rasa..

" Ha ?? hang kata almost full. Nie dah full dah nie !!!.. Cepat bawak dia ke labor room"

Maklumlah, mak aku kan dah berpengalaman lama kat Hospital Bersalin Pulau pinang tu.

Lalu aku pun dibawa dengan kerusi tolak oleh attendent perempuan yg bertugas malam tu. Masa tue hanya tuhan yang tau.. Berpeluh2 aku menahan kesakitan.. Ya Allah.. aku mmg berdoa semoga aku sempat sampai kat labor room.

Kakak yang tolak aku dengan kerusi tolak tu pun pesan banyak2 kali kat aku.. " Dik .. tahan dik.. tahan.. jangan teran atas kerusi nie.. bahaya.. Tahan dik... " dia cakap kat aku and sambil tolak aku dengan cemas.... Kemudian dia sempat lagi cakap.. " Patutnya, nurse tu kena suruh saya tolak guna katil nie.. sebab dah full bukaknya.. tahan dik.. tahan .."

Time tue lagi la aku cuba sedaya upaya tahan.. aku tak nak apa2 terjadi kat Baby if terkeluar masa atas kerusi tolak.. Berpeluh2 aku menahan supaya tak terteran.. Owhhhhh mmg aku tak dapat nak gambarkan keadaan cemas masa tue..

Sebaik jer sampai kat labor room, mmg dah ada nurse and doktor dah siap2 kat situ menanti aku. Untuk transfer kan aku dari kerusi roda ke katil... diorg tolong pegang aku but aku cakap ...

"Saya dah tak tahan nie.. saya rasa baby dah nak keluar.." masa aku cakap tu aku menguatkan diri aku untuk bangun dari kerusi roda and naik atas katil . Aku kuatkan semangat and kuatkan hati.. aku taknak something bad happen to my baby. Dengan keadaan membongkokan badan sambil tangan dipegang di perut konon2 takut baby keluar aku duduk dia atas katil dan baring.. Masa tu perut aku memulas sakit yang amat sangat..

Doktor tengok and katanya dah nampak baby.. lalu dia suruh aku tahan lagi supaya doctor boleh pecahkan air ketuban..

Entah dari mana kekuatan yang aku dapat, aku tahan setahan-tahanya supaya aku tak teran.. aku boleh tahan and cuba bertahan sebab aku risaukan keselamatan baby.. aku tak mahu apa2 terjadi pada Baby..

Masa tu suami aku berada di luar. Dia siap2 nak masuk tapi belum dipanggil oleh nurse2 ni.. Ye lah.. mana sempat nak panggil sebab sebaik aku baring atas katil diorg dah nampak kepala baby... So mmg tak sempat la nak panggilkan suami aku.. kesian dia.. hajat di hati nak teman aku tak kesampaian...

Takpela... mak aku ada disebelah aku pun cukup lah dari takde sape2 yang teman aku.

Aku tahan2 semasa doktor nak pecahkan air ketuban. Bila terasa ada air panas mengalir keluar. Maksudnya air ketuban telah dipecahkan. Bila aku rasa jer panas tue terus aku kata..

" Saya tak tahan dah nie.. saya nak teran..sakit sangat perut saya ni..."

aku mmg tak dengar dah apa yang nurse2 and doktor tue kata and aku terus meneran.... berpeluh-peluh aku rasa. basah semua rambut aku sedangkan aircond hanya atas kepala aku.

"Arghhhhhhhh... Allah .... "(teranan yang pertama.. tapi aku tak jerit sb mak aku pesan jangan jerit.. tak elok... ) baby still tak keluar...

Then aku dengar mak cakap pada aku.. "kalau rasa nak teran sekali lagi.. teran kuat2 and panjang2....sikit lagi dah nak keluar tue... Kalau tak teran kuat-kuat nanti depa gunting "... Mendengarkan mak sebut gunting tu aku takut and aku tekad nak teran kuat2..


" Arghhhhhhhh.... "(teranan kedua... ) and belum habis teran tu aku tarik nafas and teran sekali lagi sekuat-kuat hati.." Arghhhhhhh..... " and sekelip mata aku dapat rasakan sesuatu yang besar keluar and aku rasa lega sekali.. Lega yang teramat2 sangat hanya tuhan yang tahu apa yang aku rasa bagaimana leganya aku.... Bila doktor angkat Baby aku nampak matanya terbuka and baby aku tue dah isap jari.... Hilang segala kesakitan dan keperitan aku tadi.

Baby selamat dilahirkan pada pukul 1.36 pagi 29 September 2007.

Terdengar Nurse2 tue kata pada aku... Dah buka mata... isap jari pulak tu...

Doktor bawa baby and tunjuk pada aku.. " Ni baby apa nie ?? " aku tengok and kata " Baby boy....."
masa tue aku mmg kepenatan plus kelegaan. Tiba2 terdengar suara suami aku masuk and tanya doktor " Isteri saya mana ? dah bersalin ke ? " Lantas mak aku terus keluar bilik beritahu dia yang aku dah bersalin. Tadi mmg depa tak sempat nak panggil sebab dah nampak kepala baby...

Semasa baby dimandikan, aku ternampak akak yang tolak aku tadi.. aku minta dia bawakan aku segelas air suam... Tapi kakak tue datang dengan Milo panas.. aku sangat lega.. dia bawa straw sekali supaya mudah aku minum.. Jasa akak tue mmg aku ingat sampai hari ni...

masa proses menjahit tue aku tidur. aku tak pasti samada aku diberi ubat pelali or aku mmg kepenatan and tertidur. Aku pun tak tanya doktor tu. Asalkan semuanya dah selamat.

Dalam pukul 3 pagi aku dikejutkan oleh nurse untuk dibawa ke wad. Maklum la hospital kerajaan so dikejutkan untuk bawa aku pun ke wad menggunakan kerusi roda.

Di wad aku tidur and aku suruh mak and suami aku balik rumah jer supaya mereka boleh bersahur. Yang penting pagi2 awal2 esok datang. Aku dan baby pun tidur dengan lelapnya.. Nasib baik baby ok and tak buat perangai pada malam pertama tu.

Esoknya dalam pukul 10 pagi, Abang adam datang ke hospital untuk melawat aku. Masa tu dady dukung dia. Dia senyum tengok aku but senyumanya terbantut bila dia terpandangkan adiknya..

Kemudian dia tgk aku balik and selang seli tengok adiknya. Mungkin dia hairan.. siapa yang tido sebelah ibu aku ni ?? Yang paling memilukan.. Adam tengok adik sambil mengisap jari tanganya.. mungkin berasa kecewa agaknya...

Tengah hari tue aku dah boleh balik rumah selepas baby dah buang air kecil and air besar. Selepas saja balik rumah, Adam mmg buat perangai. Dia asyik nak duduk dengan dady dia. Dia tak nak kat aku. Nasib baik Dady ambik cuti lama untuk melayan karenah ibu, Adam and adik nya...

Begitu lah kisah Aslan 5 tahun yang lalu. Bila tengok perangai dia and dibandingkan dengan proses kelahiran dia, dia mmg seorang yang berdikari and aktif (sama seperti sifatnya yang dia tak sempat-sempat nak keluar untuk tengok dunia hari Aslan dilahirkan tu).

Tue la pengalaman kedua aku melahirkan anak. Dan disebabkan aku suka sangat minum air bandung, baby yang keluar tu pun pink jer color dia. heheheeee...

Diharapkan coretan aku nie dapat la dibaca oleh anak2 aku suatu hari nanti and diharapkan segala pengalaman aku dapat dikongsi dengan semua.

Sesungguhnya pengalaman mengandungdan melahirkan anak adalah yang terindah and susah untuk digambarkan pada semua. Sekejap tadi kita berasa betapa sakitnya hendak melahirkan anak, tapi sejurus kita nampak anak yang selamat dilahirkan segala kesakitan kita tadi hilang sekelip mata.

Macam mak aku selalu kata, sakit nak bersalin nie kejap ja macam sakit tu diambik dan dibuang.. Setelah melalui proses bersalin tue baru la aku faham apa yang mak aku maksudkan.

Syukur Alhamdulillah segalanya selamat seperti yang aku harapkan.. Amin.. 

Tengah mencari gambar2 Aslan masa dia Baby.. Sedih la.. Tak jumpa..


Aslan mmg terkenal dengan mcm2 hal


Tengok lah betapa kreatifnya dia



Dia suka bergaya



 
2010
2010


  
2012

2009 - Smart Reader Kid

2008




2008 - Lil Beansprout Montessori





2011- Peminat tegar Angry Bird

2012 - Q-Dees Annual Concert - Ala ala K-Pop

7 Oct 2012

Gold Coast Morib Resort




For Aslan 5th birthday this year, we decided to go for a short holiday trip at Gold Coast Morib Resort. Actually I planned this quite a long time ago when Groupon have a good deal for staying at Gold Coast Morib. As usual I bought 2 groupon to staying there for 3 days 2 night. Mana puas kalau stay for 1 night. Kami pergi 30 September and check out 2 October 2012.

Orang kata tak leh sampai kat Gold Coast Australia sampai Gold Coast Morib pun jadi la.. Wakaka...

On Sunday, 30th September 2012, at 12 pm we went off to Morib. kononya nak bertolak dengan keadaan yang santai. Aku cuma sempat masak bihun and nasi goreng je. Plus aku ada bawa bekal roti with peanut butter, Apollo kek, Air kotak for kids. Jadi la untuk anak2 and suami makan if tak sempat or susah nak cari makanan kat situ.