My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

3 Dec 2013

Airis oh Airis... susahnya nak makan ubat and cara nak paksa makan ubat

Last Thursday, 28th Nov 2013 me and si bunga Airis akhirnya terpaksa akur pergi ke klinik pakar kanak2 Serena di Bukit Rahman putra Sungai Buloh setelah 3 hari batuk Airis masih tidak berkurang. Malah semakin teruk and dah nampak macam semput.
I'm so stressed. She batuk, I tried to give her some ubat batuk but Si bunga Airis is so clever. Seboleh-bolehnya dia tak nak ada ubat masuk dalam perut dia agaknya. Dia boleh pulak muntahkan balik all the ubat yg dah masuk mulut. Pandai sungguh dia keluarkan balik ubat-ubat yg dah masuk perut. I'm so stressed. Super stressed.  Rasa macam geramnyaaaaaaaa.... dah la dia sakit susah pulak nak makan ubat. Arghhhhh... Nanti dah tentu tentu batuk tu akan lebih parah.

Faham-fahamlah. Bila batuk tak baik, melarat ke kahak.. bila kahak dah banyak melarat ke paru-paru.. Takut paru-paru kena infection kan.

Then I tried to get opinion from my friends kat Facebook and google how to makesure ada ubat masuk perut Si bunga Airis ni. Sebab susah sangat. Seboleh-boleh dia akan batuk kan and muntahkan balik.

Alhamdulilllah ada gak kawan2 yg prihatin bg suggestion. Mcm2 hokey. . Yg buh dlm air kotak, yg buh dalam vitagen.... and macam2 lah.

So tanpa tunggu2 I balik keje terus beli vitagen. Then balik bg Airis minum vitagen yg dah mix ngan ubat batuk. Yessssss!!! Its work. Alhamdulilllah... malam tu she can sleep better than 3 nights before. 
Tapi I tak sedap hati. I have to get opinion from doktor pediatric.  So me and Si Bunga Airis pun pegi la jumpa Dr Sareena yg cute tu.

1st time she look to Airis she said... "ohh... this looks like she kena masuk wad."
Me.. hmmmmm I think I'm going to cry... "whatt??? Again.... ???? " tak sanggup rasanya setelah airis dah kena admitted kat wad selama 5 hari sebab rota virus last month.

Then I pun cerita la kat doktor yg this girl mmg susah nak makam ubat. She pandai muntahkan balik.
Dr. sereena asked me " then... after she muntah. . U give again tak?? "
I said " yes... I bg lg then she muntah lagi .. I'm so stress ... "
Dr sareena asked again " again ... she muntah for the second time. Then after that u bg lagi tak ubat ?"
" I said.. no.. I stop already..  I can't see her crying and crying and muntah and muntah... I tak sampai hati. I stress.."
Then Dr Sareena smile... she said " see.. I know that. Mesti u stop sb sayang and kesian to anak.. yes kita kesian to anak but u really have to paksa her makan ubat. Like what I did to my son before. I bogelkan dia..  I have to bg him makan ubat dalam toilet..terpaksa.. I feed then I picit mulut to make sure ubat masuk.. if nak muntah I jentik mulut dia or telinga dia bg dia takut supaya dia tak try untuk muntahkan ubat balik... u know ??? I have to do that. If not masuk hospital lg teruk. Cucuk sana sini. Lagi kita susah and anak pun sakit " panjang cerita dia kat I.
OMG... Brutal nya doktor nie.... Biar betul ?? hehehee... and anak doktor pun susah makan ubat ek ??? Yes I got the point. Then I asked back " if she still muntah again and again and again after i paksa dia makan ubat ?? "
Doktor answer " suap lagi dan lg. Sampai dah takde apa yg nak dimuntahkan. Sampai dia penat. I have to brutal. Then I make him scared said the ambulans will come or I cucuk you with jarum and bla bla bla..."
Owhhhhh susahnyalah. Samapi mcm tu sekali rupanya anak dia. Walaupun maknya doktor kan ??

Then I tanya ok or not if I campur dlm vitagen. She said no problem. Asalkan ada ubat masuk ke dalam.  If not Airis will become more penat. And followed by jangkitan paru2... susahnya la kan... why la susah sangat nak makan ubat.. susah sungguh hati kita tahap tak tau nak cakap dah. 
So for this morning.. airis kena nebulizer ( I tak sure the spelling ). Alahh... yg kena buh gas kat idung and mulut tu.

Ni dah tenang sikit
Nangis kuat2






















Si bunga airis ni mcm fobia bila nampak doktor atau nampak nurse atau nampak all the alat2 dlm hospital ni. Maybe due to dia kena masuk wad last month kot.  Kesian dia... ketakutan dah.

1st 10 minutes she nangis kuat2 bila pembantu klinik tu letak alat tu kat muka.. sekuat-kuat hati dia nangis. sampaikan dia muntah dalam alat tu. Dah kena tukar ubat. Tapi pembantu clinic tu kata... semua yang keluar tu lendir. Bagus jugak tu.
Sambil pegang dia I pujuk and pujuk supaya Airis tak nangis and tak meronta-ronta lagi. I have to buka her favorite game baby bas kat my phone supaya dia leka and at last she diam. Maybe sb dia rasa x sakit kot walaupun letak alatan tu di muka.. aduhhhh seksa hanya tuhan yang tahu. Berpeluh-peluh dibuatnya.
Dah selesai Dr. check again and said... " I have feeling if u make sure the ubat masuk... she can recover.  Now the sound is 30% to 40% better.. "
Bila dengar doktor kata cam tu.. I dah ada semangat nak paksa dia makan ubat sepertimana yang diceritakan oleh doktor tu tadi.. sepertimana yang doktor tu buat untuk anaknya.... So on that day Airis diberi 3 jenis ubat iaitu antibiotic, kahak/paru2 and pelega.
Bila sampai umah I tried to give ubat pelega and antibiotic yg dicampurkan dengan susu coklat dutch lady kotak. She so clever. She can taste the ubat I think. Dia minum sikit then dia ludah keluar... Arghhhhh. .. stress nya aku.Nampaknya cara ni tak berjaya.

I asked my 2 boys to rasa air coklat tu... and yessss Adam and aslan pun kata... air tu rasa ubat...Hmmmm patutlah kan. so I have to ubah strategy.Hmmmm mmg tak leh jalan. 

So I just masukan ubat pelega dalam air vitagen. Yes.. dia minum habis vitagen tu. Actually ubat pelega tu manis thats why she boleh minum dengan vitagen tu.

After 1 hour... I have to bg antibiotic and ubat kahak for paru2. Kali ni kena cuba kaedah paksaan sampai jaya macam Doktor cerita tadi...
Mcm biasa, I paksa suap masuk mulut, She telan then she buat2 batuk and she muntah balik ubat tu.. nagis-nangis, jerit-jerit... Dah membazir 4ml for antibiotic. 
I took another 4ml antibiotic lagi gantikan yang tak berjaya  tadi.... sama gak muntah, nagis, jerit, meronta, ... arghhhhhh.... another 4ml antibiotic dibazirkan lagi.
I tak putus asa. Semangat masih ada. ubat mesti diberi if not I have to go to the clinic again ambik surat untuk masuk wad.... 

I took another 4ml... nak jugak paksa masuk perut dia... sama jugakkkkk.... muntah, nangis, jerit.... I'm really really stress. 
Rasanya tak sikit pun ubat masuk dalam perut dia. Semuanya dimuntahkan balik. But I banyaklah lendir yang keluar bersama-sama ubat tu... 
Dah 3 kali then I give up. Mati kutu nak buat apa lagi. Kalau kena masuk wad lagi... I pasrah... redha ja la jika tu jalan terbaik supaya si bunga Airis boleh sembuh. 
Kesudahanya ubat kahak tak dapat nak bg lg sebab Airis dah nampak letih and mengantuk. Tp tengah hari tu she tido 3 jam and agak tenang. Jarang batuk. Aduhhhh susah hatinya aku nie...
Mabe ada jugak kot ubat yang masuk perut.. syukur...
Malam tu dalam pukul 8 mlm.. yes.. I have to berperang again..  

Cuba lagi bagi antibiotic. I bagi sikit-sikit. Bila ubat tu masuk dalam and again she try to muntahkan balik, I marah dia kuat2, jegilkan mata bagi dia takut, cuba alihkan perhatian dia supaya dia tak mencuba untuk keluarkan balik muntah tu. 

Hmmm kali ni berjaya. Nampaknya dia agak terkejut bila I jentik telinga dia.. Sorry nak.. kena jugak buat cam tu. If not mmg tak masuk lagilah ubat dalam badan awak. Dia cuba keluarkan ubat and yes ubat keluar tapi sikit.. 

Yes !!! menjadi... Then i suap lagi sikit and I ulang marah2 dia. buat2 nak jentik her telinga again.. (Buat-buat jer..... tp nampak la dia takut and she stop to trying nak keluarkan balik ubat tu) 

Fuh !!! Agak lega rasanya bila nampak sendiri yang ada ubat masuk ke dalam badan Si bunga Airis ni. So I dah dapat idea and cara2 macam mana nak paksa dia makan ubat. Bila dia try nak muntahkan balik tu, cuba tarik perhatian dia supaya dia tak cuba nak muntah. Marah dia.. jegil mata bg dia takut .. hehehe and jentik telinga.. agak2 lah kan nak jentik telinga tu... sekali jentik dia dah takut. kali kedua tu buat2 je la ala ala nak jentik telinga. Yes.. saranan doktor tu memang menjadi. tak salah marah and pukul anak supaya diorg nak makan ubat. Jangan ikut sangat nanti sakit bertambah parah.

So begitulah seterusnya sampai ubat habis. Itupun I have to pegi clinic balik and ambik another antibiotic sebab banyak anticiotic yang dah terbazir. So untuk cukupkan 5 hari antibiotic kena lah pegi ambik lagi.....

After 3 days makan ubat Airis dah nampak better. Dah tak lembek lagi. Suara dah makin kuat. Dah makin cakap banyak. Syukur Alhamdulillah. Berkat doa akhirnya Airis is getting better... Syukur sangat2...


After 3 hari makan ubat
Bila dah sihat sikit..






















So lepas ni kalau sakit lagi mmg kena guna approach yg Doktor tu cakap. Picit mulut, tekan, paksa dia makan ubat.. jentik, marah, buat garang supaya dia takut nak cuba muntahkan ubat tu balik...

Begitulah cara2 nak paksa anak2 yg susah nak makan ubat supaya makan ubat ye. Kita terpaksa buat mcm tu. Sebelum jumpa doktor tu, I terlalu ikut anak. She dont want so I pun takyah lah bagi..

At last sampai doktor pun terkejut bila tgk Airis nampak semput. Tu semua salah saya sebab sy biarkan batuk dengan harapan batuk boleh baik sendiri... hehehee...













26 Nov 2013

Dua heroku dah jadi bujang senang..... #Berkhatan

As Salam,

Lamanya tak menghupdate blog ni... ni semua due to my 4th pregnancy... opsssssss 4th sudah !!!!! What ???? Hehehe.. itu lah saya pun kurang percaya tapi itu sudah tertulis takdirnya... Saya redha..

Hmmm.. sekarang ni dah 5 bulan my pregnancy.. hmmm i guess its look like I'm having another baby boy .. What ??? Boy ?? Again ?? hehehee.. yes sebab sindrom2 semasa pregnant Si bunga Airis takde and tak nampak la for this time pregnancy.. Hmmmmm takpe lah... At least I have one flower in my garden... a very Sweet flower....

Ok back to the story...

Kali ni nak cerita and nak mengabadikan kenangan 2 heroku Adam and Aslan berkhatan pulak kat sini.

It's not easy okey... tambah2 me yang mmg takut nak tengok darah and luka-luka nie... I admit that I'm not strong enough and I don't know how to deal with that.. Nasib baik lah encik suami berani and he can deal with this. So aku serahkan segala-galanya kepada Encik Suami untuk uruskan anak2 dalam bab2 berkhatan nie.

Cuti hujung tahun 2013 mencatatkan satu lagi sejarah... Yes... Adam and Aslan akan berkhatan. Tanggal 16 November 2013, 8.20 malam di Putra Medical Centre, sungai Buloh  menjadi saksi kepada peristiwa ini.... Chewaaahhh.. (Hayat Jiwang TAK BOLEH BELAH hokey ....)

Keputusan untuk berkhatan nie sebenarnya kami yang putuskan. Tapi Adam and Aslan menyambut baik cadangan kami untuk berkhatan pada tahun nie. Tambah pulak Adam and aslan tengok cerita Upin Ipin yang menyatakan sunat nie tak sakit.. mcm kena gigit semut ja... so diorang ingat tak sakit lah... hmmmm mmg tak sakit tapi bila dah habis ubat bius tu... faham-faham je lah kan..

But sehari sebelum tu me and husband entertain dulu Adam and Aslan. Bawak tengok wayang cerita Thor sehari sebelum berkhatan. 

Di PMC nie cost berkhatan ialah RM250. Kaedah yang digunakan, saya pun tak pasti tapi mengikut cerita suami saya Doktor bius, pastu gunting pastu guna alatan yang macam laser untuk memberhentikan darah then Doktor akan jahit kulit sedikit.. sikit jer jahit dia....


Di sini saya ambil dari satu blog yang menerangkan kaedah yang digunakan di PMC ni..

Oleh itu ramai doktor menggunakan kaedah konvensional tetapi memotong kulit dan memberhentikan salur darah menggunakan cautery dan menjahit kulit menggunakan benang “catgut”. Ini mempercepatkan proses berkhatan dari 45 minit kepada 20 minit sahaja untuk seorang pesakit.

http://anuarsalmiah.blogspot.com/2012/10/kaedah-berkhatan.html

Untuk berkhatan ini semestinya perlu menunggu giliran. Abang Adam perlu masuk dahulu kemudian barulah diikuti oleh Si Adiknya Aslan. Saya dan Aslan menanti di dalam kereta sementara Encik suami membawa Abang Adam masuk ke hospital.

Tak banyak yang saya boleh ceritakan di sini kerana saya tiada di sisi Adam di saat itu. Cuma saya bolehlah cerita kembali apa yang diceritakan oleh Cik suami. Kata Cik suami sebelum Adam masuk ke dalam berjumpa doktor, mereka berselisih dengan seorang lagi kanak2 lelaki sebaya Adam/Aslan... Adam sempat bertanya budak lelaki tu, Sakit tak ?? Budak laki tu jawab " Tak... mcm kena gigit semut jer..."

Padahal menurut suami ada kesan air mata di mata budak lelaki tue.. hehehee.. semua cover line and nak mengenakan sesama sendiri...

Menurut Cik suami, Adam seorang budak yang kuat and tabah... Yes... dia takut and ragu2.. tetapi pasrah and redha dan menyerahkan segalanya kepada doktor iaitu menunjukan tutttttt kepada doktor sambil mulut berdoa and membaca apa saja ayat2 yang terlintas di fikiran. Sama lah keadaan ini dengan Aslan.... 

Mulut berdoa and berwirid, tapi kaki kepit... hehehehe... Alhamdulillah selepas lebih kurang 30 ke 40 minit, Cik suami membawa adam kembali kepada kami yang sedang menanti di dalam kereta.

Adam menanti di depan bilik rawatan manakala Aslan menanti di dalam kereta







Kenapa saya and Aslan menunggu dalam kereta ? Kerana kami tidak mahu Aslan terdengar jeritan atau tangisan abang nya. Sebab nanti kalau Aslan dah dengar abang nya menagis atau menjerit kesakitan... confirm lah tak jadi Aslan nak sunat malam tu kan ?? So better tunggu kat dalam keta sambil main game...

Setiba Adam di kereta... Aslan terus tanya... " Abang Adam... sakit tak ?? " and the best part adam hanya menggelengkan kepala kononya tak sakit... Padahal ada bekas-bekas air mata di mata Abang Adam... kesian... Dia nak kenakan adiknya pulak rasanya.

Tibalah giliran Aslan pula menyerahkan diri pada doktor. And sama lah mcm Adam, Aslan berdoa, berwirid and baca lah sagala surah yang dia tahu.. tapi kaki maintain kepit... hehehee... Ye lah.. kita org dewasa pun dengar seram inikan kanak2 berumur 6 and 7 tahun kan ??

Sementara menanti Aslan, saya sempat lah berbicara dengan Adam.

" Sakit tak ?? " dia cuma mengangguk.
"Abang tahan sikit.. nanti kita balik makan ubat.. abg boleh tidur and rehat hilang la sakit... Abang nak milo ?? "

Dia menggeleng " Nanti abang nak kencing kalau minum banyak "

Mungkin dia berasa risau untuk kencing mengenangkan luka-luka di tuttttt nya...

Tiba2 Adam bersuara " Dady tipu Abang.... Dady kata Dr cucuk kat paha.... tapi Dr cucuk di tuttttttt..... " Aishhhhh...kesianya lah pada si Anak...

Saya hanya diam and beritahu yang dady tak tahu .... sebab tu dia ingat cucuk di paha...

Adam masih merintih sakit... pedih... and duduk pun nampak  tak selesa... Tapi dia tak menagis and tidak juga meraung.

Silap aku jugak.. sepatutnya kami pergi ke hospital dengan 2 kereta.. selepas sorang dah selesai, aku boleh balik rumah dahulu. Jadi takdelah Adam tunggu lama di dalam kereta dengan keadaan yg sakit and tidak selesa... Tak terfikir langsung akan hal ini.

Selepas dalam 40 minit, Cik suami telefon saya and menyuruh saya bawa kereta ke pintu hospital.... Aslan dah selesai. 

Sampai di pintu hospital, saya nampak Aslan menangis tapi tak kuat la... menangis manja manja gitu... merintih kesakitan.. kesian lah wahai si anak.

Sementara Cik suami menguruskan bil dan mengambil ubat. Saya memimpin aslan masuk ke dalam kereta. Otw balik mereka terlelap di dalam kereta. Mana taknya mungkin kepenatan menagis td and plus siang tadi aktiviti kami full. Sebelah pagi ke orientasi Aslan, tengah hari lunch diluar and terus bawak ke petang kami ke The store untuk tukar game psp Adam and Aslan. Ye lah nanti diorg tak boleh jalan2 banyak so at least they have something to play with.

Di rumah Cik Suami set up kan tempat tidur Adam and Aslan. Gantung tali untuk mengantung kain pelekat supaya tak terkena tuttttttt..... tempat mereka tidur untuk seminggu tu ialah di depan TV. boleh la rehat2 sambil melayan TV nanti.

Kemudian kami beri makan ubat. Ada 3 jenis ubat. Demam / tahan sakit, bengkak and antibiotik. Adam aslan dah tak nak makan and minum pun malam tu sebab takut nak kencing nanti. Kemudian mereka tidur seperti biasa. Tiada rintihan dan kesakitan. Mungkin kesan ubat tadi.


Aktiviti yang tak lasak yang boleh dibuat sementara waktu jerrrrrr !!! 
Haaaa.... yang sepah tu keje Si Bunga Airis.. dia sorang pun masih boleh and masih mampu buat sepah hokeyyy !!!

Keesokan harinya, seperti yang dijangka.. aduhhh susahnya untuk memandikan mereka. Cik suami hanya lap2 badan and cuci bekas2 darah di kaki mereka.. Aduhhhh... saya memang tak tengok... Maaflah.. saya tak berani nak tengok perkara2 yang macam ni. Tak sanggup. Biarlah Cik suami yang uruskan mereka.

Mulanya nak kencing pun Adam Aslan tak berani, tapi sebab tak tahan akhirnya berjaya jugak dia membuang air kecil. 

Dari sehari ke sehari luka makin baik. Saya hanya masak sup daging, sup ikan merah and ikan goreng. Hanya itu jer menu untuk Adam and Aslan. Tak berani nak bagi makan ayam or sotong or udang takut gatal atau bengkak or nanah pulak nanti..

Geng dr Penang datang melawat.. Lagi cepat lah sembuh nanti tue...


Hari ni dah 10 hari peristiwa berkhatan tu. Hero2 saya dah pakai seluar. tapi jalan agak senget sebab kuping2 luka masih ada yang belum tertanggal. Mereka dah mandi seperti biasa. Cuma Si abang Adam tak berapa berani nak pakai seluar and saya tengok kupingnya lebih banyak dari adik. Takpe lah janji tak bengkak and tak nanah sudah. nanti dah kering and tertanggal kuping nya ok la tu....

Semalam mereka dah bermain di luar sambil jalan senget2. Hehehehe..masih seriau agaknya..Dalam senget2 pun masih lasak. Takpe lah asalkan mereka berani mencuba buat aktiviti seperti biasa seperti sebelum sunat.

Begitu lah ceritanya. Lepas ni me and husband plan, dah sembuh sepenuhnya, kami akan bercuti2 ke Legoland and mungkin terus lajak ke Universal studio Singapore....


Yeayyyyy !!!! Buku merah jangan lupa bawa moga2 belum tamat tempoh.... opssss ternyanyi plak..

Sekian sahaja. Nanti I akan hupdate cerita legoland and Universal Studio yer....

byeeee.... Wassalam..























10 Sep 2013

Amalan Ibu Bapa ketika anak sedang menduduki peperiksaan.. In Shaa Allah..

Dipetik dari Facebook Dato' Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah

(Untuk peringatan dan pengetahuan semua dan juga untuk diri sendiri..) 

As salamu'alaikum. Ramai ibubapa bertanya: Apa amalan yg ibubapa boleh lakukan semasa anak dlm dewan peperiksaan? Ibu bapa boleh:

1. Berpuasa sunat di hari anak2 ambil pep, sbb doa ibubapa amat makbul. Doa org yg berpuasa itu makbul, apatah lagi doa ibubapa yg sdg berpuasa! 


2. Lakukan solat taubat & solat hajat & mohon agar anak tenang & dpt jwb semua soalan dgn cemerlang. 


3. Baca Quran & hadiahkan pahala kpd anak agar terang hati & tenang fikiran,
4. Lakukan solat Dhuha & doakan anak,


5. Sedekah di masjid, rumah anak yatim, etc & hadiahkan pahala utk anak,


6. Berterusan berzikir & berdoa,


7. Hantar gelombang positif kpd anak-- bayangkan wajah anak & yakin dia dpt jwb semua soalan dgn tepat.


8. Benar2 bertawakkal kpd Allah & redha dgn segala ketentuanNya. Moga Allah jayakan semua anak2 yg ambil peperiksaan. Aameen, wassalam.

16 Jul 2013

Day 5 ~ Check Out, Krabi Coastal Fisheries Research and Development Center, Santai minum air kelapa and flight take off

Day 5

Last Day in Krabi. Akhirnya tiba masa untuk balik ke Malaysia and perlu lah berhadapan dengan kehidupan sebenar. Takde lagi cuti2.. lepas ni keje keje keje.. Anak2 pula sekolah tuisyen ngaji sekolah tuisyen ngaji....

Hari terakhir kami di Phu Phi Maan nie seperti biasa. Breakfast, then bagi anak2 main kolam renang dengan Dady. But me stay kat bilik untuk mengemas and packing untuk pulang.. Hmmmm sayu...

Terasa rugi sepatutnya extend 1 hari lagi untuk ke Island Hoping di Krabi.. Takpe takpe.. next time ada alasan nak datang sini lagi..Sebenarnya memang tak cukup 5 hari ni.. Sepatutnya aku tambah 1 hari for 4 island hoping, jalan2 di pasar malam krabi mencari pancake. Dengar2 nya kalau ke sini mesti makan and try pancake sini. Istimewanya pancake sini dicampur dengan buah2 mengikut pilihan kita.. Menarik ker ?? Ntah lah tak sempat nak try.. huhuhuuhu...





 


















Check Out sepatutnya pukul 12 tetapi si driver taxi yang telah kami sewa tu datang pada pkl 11. Sebabnya dia nak membawa kami pusing2 area Krabi ni lagi. Kami di bawa ke Krabi Coastal Fisheries Research and Development Center. Di sini adalah tempat peliharaan anak2 ikan air masin untuk dieksport ke seluruh dunia.. Dasyat kan.. Di sini tidak dikenakan bayaran. Tapi kami telah terkena kerana mengambil payung yang terletak di atas meja kerana meyangkakan payung tu adalah untuk kegunaan para pengunjung.. hikhikhik.. Rupanya payung itu adalah untuk disewa.. Takpe lah dah ambik bayar je la sewa.. Bukan mahal pun. 50 sen jer duit kita... kalau tak salah aku lah..

Itu lah rupa payung yang disewa tu


Di Krabi Coastal Fisheries Research and Development Center, kami dapat melihat pelbagai jenis ikan air masin. Besar-besar.. Ada jugak anak2 nemo, turtles and macam2 jenis ikan lah.. Kami berada di sini sekejap sahaja then beredar setelah selesai menjengah semua aquarium and kolam2 yang terdapat di situ.

 
Anak Nemo
 






















Kami meneruskan perjalanan ke sebuah pantai.. Sorry lah. Saya tak ingat nama pantai tu. Tapi disini terdapat satu muzium fossil dan jugak terdapat gerai2 yang menjual kraftangan dari kulit-kulit siput. Driver taxi tu bg kami masa sekiranya kami hendak pergi melihat muzium fosil tu tapi kami hanya mengambil keputusan untuk duduk2 di tepi pantai sambil minum air kelapa sambil menikmati muzik yang dimainkan oleh seorang Pak Cik yang mencari rezeki dengan menghiburkan orang2 di jalanan. (Fuhhhh memang fail ayat aku.. hehehe)

Minum air kelapa sambil melayan muzik


Pak Cik tu boleh berbahasa Melayu and sempat lah suami saya bersembang dengan Pak Cik tu yang dia adalah dari Patani. Orang Patani memang boleh cakap Melayu kan ?? 

Nampak tak pulau tu ?? Tu la Chicken Island yang tak sempat kami pegi.. huhuh.. bentuk dia mcm chicken


Selesai menikmati air kelapa, kami pun bergerak ke airport. Dengan itu selesailah cuti-cuti kami di Krabi ini walaupun sebenarnya masih banyak yang perlu kami expose di sini. 

Gambar kenangan






Penerbangan ke LCCT Kuala Lumpur sangat lah menakutkan.. hehehhe.. Sebab di atas sana berawan. So memang terasa kapal terbang tu bergoyang apabila memasuki awan.. Aduhhhhh nasib baik sejam setengah jer.. Kalau tak mau lucut jantung aku ni...

Dan Alhamdulillah kami selamat mendarat di LCCT... 

Percutian yang sangat menyeronokkan. Hilang segala stress yang ada.. In Shaa Allah kalau ada rezeki boleh repapeat lagi ke Krabi..





Dah nak sampai di LCCT



Lepas ni jangan lupa jengah blog saya cerita2 ke Beijing pulak.... Yeayyyyy... 

















12 Jul 2013

Day 3 ~ From Phi Phi Island to Ao Nang Beach Krabi ~ Phu Phi Maan Resort

Day 3 - 28 May 2013

Cerita Krabi Day 2 boleh baca di sini Krabi Day 2
Hari ni disebabkan kepenatan kami anak beranak bangun lambat sikit. Kami turun untuk breakfast and macam biasa anak turun untuk berenang lagi. Tapi kali ni aku hanya bagi diorg main di kolam renang sahaja. Sambil me and husband makan2, sambil anak2 bermain kolam. Maklumlah kolam renang hanyalah di sebelah tempat makan. Kami lepak di bawah sehingga la pukul 10 pagi. 
Kami naik ke atas bersiap-siap untuk check out. Di sini check out time ialah 11 pagi. But aku dah call receptionist tu and beritahu yang kami akan check out pukul 1130 pagi. Feri ke Krabi adalah pukul 1 tengah hari. So agak lama la kami kena menunggu di bawah nanti sebelum bertolak ke jeti Phi Phi Island untuk menaiki feri. Jadi kami minum2 di cafe resort sambil-sambil mengambil gambar sebagai kenang-kenangan. Sememangnya hati aku sayu untuk meninggalkan pemandangan yang cantik dan air laut yang jernih serta biru.


Gambar kenangan









kenderaan yang kami naik untuk naik dan turun dari bilik

Senyuman ala ala model giteww



Kami dibawa ke jeti dengan long tail boat. Untuk check out Long tail boat ni diediakan FOC dari pihak resort. Adam and Aslan dah dapat kawan iaitu staff2 resort tu. Siap ikut budak2 staff tu ke bilik guest untuk mengambil tetamu yang hendak turun ke bawah.

Staf2 resort sedang loading bag guest yang nak balik..
Last Picture taken semasa Long tail boat nak meninggalkan resort.. Will be come back again one day..In Shaa Allah
Agak sedih untuk meninggalkan Phi Phi Island and segala kenangan di sini tidak akan kulupakan. Kalau ada rezeki and umur panjang akan aku datang lagi di sini and of course aku tidak akan teragak2 memilih The Beach Resort ni. Layanan, lokasi and kecantikan di sini cukup sempurna. 

Sempat lagi bagi ikan makan sebelum naik feri untuk balik ke Krabi
Kami selamat naik Feri and masing2 tertidur sebentar. Tiba2 aku terjaga kerana terasa gerakan feri yang terhuyung hayang. Masa tu tiada lagi daratan yang kelihatan dan hanyalah lautan yang luas. Kami berada betul2 di tengah laut. Awan sudah mula hitam and hujan sudah mula turun. Aku hanya melihat keluar dr cermin and memang jelas air laut agak bergelora pada hari itu. Gelora yang agak kuat.  Hmmmm hati aku risau. Pening kepala datang sebab keadaan feri yang terhuyung hayang mengikut rentak ombak..
Lama and kuat jugak feri dok bergoyang-goyang and ada penumpang yang mengambil langkah berjaga-jaga dengan segera menyarungkan life jacket yang sudah memang tersedia tersangkut di tempat duduk masing-masing. Aku pun tak terkecuali. Terus menyarungkan life jacket. Aku lihat sebelah anak2 masih tidur tetapi Cik Abang saya dah bangun. Aku suruh Cik Abang memakai kan jacket kepada anak2 tetapi he said takpe.. Nak sampai dah... Hmmm sangat degil hokey..
Aku berdoa dalam hati semoga selamatlah perjalanan kami. Tiba2 pintu terbuka and ada sorang mamat masuk and edarkan beg plastik. Beg plastik ni adalah untuk sapa2 yang terasa nak muntah. Nasib baik aku ada minyak angin and nasib baik lagi Si Bunga Airis tidur sepanjang dalam feri tu.. Kalau Airis tak tido masa tu confirm I akan lebih double pening.
Bila dilihat di luar aku nampak garisan putih di hujung sana. Bila aku tanyakan pada Cik suami, dia kata tu maksudnya ombak besar. Mula lah aku teringatkan kisah-kisah Tsunami.. Mengikut mereka sebelum Tsunami datang memang mereka nampak line putih di tengah laut... Fuhhhh kecut perut aku.
Setelah berada dalam keadaan yang terhuyung hayang di dalam feri yang gak lama masanya, akhirnya aku berasa lega apabila ternampak tanah besar.. Fuhhh syukur sangat2 sebab kami dah nak dekat sampai. Perjalanan yang sepatutnya mengambil masa sejam setengah menjadi 2 jam lebih. Kami tiba di Jeti dalam pukul 4 and si driver taxi yang menjemput kami di airport hari tu telah sedia menanti. Legaaaa tak perlu kami tunggu lama2..



Selamat tiba di Jeti Krabi

Driver taxi tu terus bawa kami ke kedai makan buffet Islam. Owner tu boleh cakap melayu.. Di sini ada nasi and lauk pauk, ada steamboat, ada bubur and aku terpandangkan mee yang sama yang aku nampak masa di Phi Phi Island yang ada sorang mamat makan masa di kedai makan hari tu. Bila aku tanya owner tu cakap ni adalah Laksa siam namaya.. Kuahnya isi ikan and lemak2 sebab dah dibubuh santan. Salah sat sayur nya adalah jeruk maman.. hmmmm dapnya.. lama tak makan jeruk maman ni..

(Ni adalah resepi laksa siam yang saya jumpa and dah try buat pun setelah ditambah sana sini dari blog2 yang saya jumpa.. nak tengok klik sini Resepi Laksa Siam

Hmmm okey and aku pun try.. Sedappp..memang sedap laksa siam ni. boleh diterima tekak ku.. Aslan and Adam pun suka.. lepas balik ni kena google resepi lah nampaknya. Boleh tukar2 selera makan laksa siam plak kan...asyik asyik laksa utara je kan ?? 

Selesai makan kami terus meminta taxi driver tu balik ke hotel. Dah penat rasanya badan setelah 2 jam bergelombang di laut. 
Di Krabi, kami meninap di Phu Phi Maan Resort and Spa. Di Ao Nang beach.. jauh dari laut dan permandangan bukit.. Resort ni kecik jer tapi ala ala mewah ala ala suasana kampung sebab agak sunyi lah resort nie. Kemas, cantik dan bersih keadaan resort ni. Memang anda akan berpuas hati....Resort ni adalah salah satu resort yang mempunyai logo halal jika anda lihat di websitenya. Pemiliknya adalah muslim. So bolehlah makan apa saja di sini tanpa rasa was-was. Resort ini berkonsepkan islamic. Why ?? Sebab di sini memang tidak dijual alkohol. bagus kan ?

Kami mendapat maklumat dari driver taxi tadi yang owner Phi Phi Maan Resort ni ada connection dengan owner Railey Village.. Railey Village ni pun cantik jugak kalau tengok pada websitenya. Mempunyai halal restaurant. Maybe Kalau ada rezeki next trip boleh la try kat Railey Village ni pulak..
Balik pada Phu Phi Maan Resort, bauu-bauan bunga kemboja menusuk hidung bila masuk di resort ni. Mana taknya memang banyak pokok bunga kemboja di tanam di sini. Menyegarkan...
Kami disambut mesra oleh staff di situ. Check in tidak mengambil masa yang lama sebab kami sampai pun dah pukul 5 petang. Kami disambut dengan juice buah-buahan.. hmmm sejuknya terasa tekak nie... Tapi tiba2 pulak hilang mood nak bersantai di tepi kolam yang ada ikan sebabnya Si bunga Airis dah memecahkan cawan yang berisi jus tu sebab berebut dengan abangnya.. Waduhh !! Kami beredar ke bilik setelah aku beritahu kepada receiptionist " If I need to pay for the glass, please put in my bill ok " Huhuhuu... memang kena charge le ke atas cawan yang pecah tu.
Sampai di bilik aku sangat berpuas hati. Bilik yang kemas, susun atur yang cantik dan ruang yang luas berbanding dengan resort yang kami menginap di Phi Phi Island. Keseluruhan lantai di dalam bilik nie ialah kayu. sangat selesa.  Bilik air bersih, besar dan kemas..ada bath tub.. ada shower.. keseluruhan bilik berlantaikan kayu.. bilik berbalkoni..  Sekali lagi maaf saya tak sempat nak ambil gambar sebab keletihan sangat.. anda boleh tengok kat website Phu Phi Maan Resort and Spa. Samalah dengan apa yang ditunjuk di website dengan apa yang kita perolehi di sana. Diorang tak tipu.. What you see that you get ok..

Balkoni with day bed.. sangat selesa


Seperti biasa kami berehat sebentar and perlu turun semula ke kolam atas permintaan anak2. Aduhhhhhh mmg tak tahu penat kan kanak2 nie..Nak mandi kolam jer kerje nya..

Kami turun untuk mandi kolam. Keadaan kolam sangat best. Besar.. bersih.. luas.. memang nampak menarik ditambah pulak dengan keadaan sekeliling yang berpemandangan kan bukit.. Kolam terdapat 2 bahagian. Bahagian atas dan bahagian bawah. Kedua-dua bahagian cantik, luas dan bersih.  di sini agak nyaman dan tenang. Ia seperti berada di kampung modern. Kolam ada dua bahagian.. satu diatas and satu dibawah. Takde masalah nak mandi di atas atau di bawah. Owhh yaaa.. di sekeliling kolam tu ada banyak pokok bunga kemboja kalau tak salah saya.. cantik bila bunga tu jatuh dan terapung di dalam kolam...

Kolam Bahagian bawah



Kami main di kolam bahagian atas.. Lebih sesuai untuk Airis

Yang pasti saya sangat berpuas hati di Phu Phi Maan Resort and Spa nie. Its perfect.

Kami mandi sekejap je sekadar puaskan hati anak2.. kami naik ke bilik dan malam itu kami sekeluarga hanya berehat di bilik memandangkan perut masing2 dah kenyang sebab kami dah late lunch tengah hari tadi. Lagipun dengan badan yang penat lebih baik kami terus tido jer.......Makanya kami pun perlu tido awal kerana esok kami dah berjanji untuk mulakan perjalanan kami seawal pukul 9 pagi dengan driver tadi taxi tadi..
Sorry lah yer tak banyak gambar yang boleh menggambarkan Phu Phi Maan Resort and Spa ni yang saya ambik. Seperti saya kata tadi anda boleh tengok di websitenya. Sama sahaja apa yang mereka gambarkan.. anda pasti tak menyesal.. 













11 Jul 2013

Day 4 - Elephant trakking, emerald pool, krabi Town and shopping alone

Day 4

Cerita Untuk Day 3 boleh baca kat sini Day 3 - From Phi Phi Island to Ao Nang Beach

Hari ke-4 ni, kami berjaya bangun awal and turun untuk breakfast. Masih banyak tempat yang wajib kami jalan2 lagi. Esok dah nak balik KL and dah nak mula keje.. Booooringgggg...

Breakfast di Phu Phi maan resort ni biasa2 saja. Tak banyak pilihan makanan tapi lengkaplah segalanya. Ada cereal,  bun, nasi goreng, Sausages, ham, Pancake, telur mengikut permintaan kita and buah buahan. But its ok for me. I think that enough. Buat apa masak banyak2 kan.. membazir je. Cukup la ada yang asas. Sekurang2 nya kami boleh makan tanpa ragu2.

3 beradik ber breakfast.. Nampak tak yang kenit sekali tu ??
Tepat pukul 9 driver taxi tu dah sampai. Bagus la diorg ni. Memang on time kalau berjanji. Kami terus menuju ke detinasi pertama iaitu elephant tracking. 

Perjalanan ke elephant tracking tu dalam 40 minit. Untuk pengetahuan semua, di Krabi ni banyak elephant sanctuary. Bagi kami, kami hanya meletakan kepercayaan sepenuhnya kepada driver taxi tu. Dia yang tentukan yang mana satu untuk dipilih.

Nie la nama tempat elephant tracking tu


Sampai di sana kami mengambil 2 ekor gajah. Terpaksa la ambik 2 ekor sebab kami kan 5 orang.. bayaran yang dikenakan THB 2000 iaitu RM200 untuk satu jam perjalanan. Alang2 dah sampai di Krabi ni kan bayar je la 200 hinggit bagi anak2 merasa naik gajah. But this is not our 1st time naik gajah. Sebelum ni kami pernah naik gajah di Zoo Melaka. Tapi 5 minit jer but tak ingat berapa harganya... agak mahal naik gajah di melaka berbanding di Krabi sebenarnya.
Pengalaman menunggang gajah sangat mengujakan. Dengan permandangan bukit2 and jalan yg agak tidak stabil. Maklumlah jalan dalam hutan kan!!
Seperti biasa budak yg membawa kami naik gajah ni tak pandai berbahasa English so diam je la kan.. aku hanya bersembang dengan Adam. Hmmm .. Aslan hanya bersembang dengan dady nya..

Pemandangan dari atas gajah


Bukit berbatu.. mcm kat kampung aku jer..



Menantikan gajah tiba

Get ready sebelum gajah jalan..
 












Sepanjang jalan kami melihat budak lelaki tu ada memukul kepala gajah tu dengan hammer.. hmmmm kesian gajah tu kan ?? Tak sakit ke kena pukul ?? Kalau gajah tu jalan di luar treck je, confirm budak lelaki tu akan mengetuk kepala nya dengan hammer.. 

Kami jugak berpeluang melihat gajah tu buang air besar.. hehehehe.. kelakar.. Laju jer air kencing nya jatuh and banyak hokey.. macam paip pecah..
Setelah berjalan2 di dalam hutan, budak lelaki yang bawa kami terjun dari gajah... alamak !!! Gerun gak aku. Buatnya gajah tu tiba2 naik sheikh and lari jenuh la kami anak beranak kat atas tu.


hanya kami di atas gajah.. huwaaaa







Budak laki tu cakap kat aku " gambar "
Eh rupanya boleh cakap melayu ke?? Bila aku tanya dia boleh cakap melayu ke tak.. dia hanya senyum.. Nampak nya dia hanya tau cakap "gambar" ja kot..
Budak laki tu pun ambil la beberapa snap gambar kami.. sementara aku, adam and Airis dibiarkan di atas gajah sendirian. Nasib baik gajah tu ok and jinak. Agak lama jugak la kami di atas gajah tanpa pengendali gajah. . Huwaaaa.. 
Setelah selesai budak lelaki tu ambik gambar, dia pun bersedia untuk naik semula ke atas kepala gajah tu. Then dia cakap apa ntah pada gajah tu and gajah tu tunduk sikit... and budak laki tu pun terus lompat ke atas gajah..eh eh pandai la gajah tu.. hehehee.. Pandai ikut arahan..

Perjalanan kami diteruskan dan kami menuju ke sebuah kolam.. maybe lombong.. gajah tu tak teragak2.. terus masuk ke dalam lombong and menyelamkan kepalanya.. aduhhh buat kami anak beranak jatuh masuk dalam air tu jenuh la kami. Agak lama dia selam kepala dia. Nampak gaya mcm menyelam sambil minum air. Heheehe.. Kesian gajah tu dahaga kan ??
Paras air ketika itu ialah setakat bontot gajah. . So memang dalam la air tu.. kalau tak reti berenang memang selamat lah kan kalau jatuh dalam tu !!!
Selesai menyelam and minum air gajah tu pun meneruskan perjalanan menghantar kami ke pelantar yang kami naik td.. fuhhh selesai sudah masa 1 jam menunggang gajah.. gayat hokeyy...


















Setelah selesai menunggang tiba masanya Adam and Aslan nak bagi gajah makan... di situ ada dijual pisang and sebakul pisang tu berharga hmmmmm tak hinggat la.. tp murah lah.. pisang pun agak lama.. bukan fresh..

Lapar rupanya gajah ni.. makan makan dan makan bila adam and aslan suap. Habis la jugak dalam 4 bakul pisang. 

 




Selepas itu kami dihidangkan dengan buah nanas yang sangat manis dan sedap. Kalau datang ke Krabi wajib makan nanas di sini yer.. lain macam manisnya walaupun kecik.  Aku je boleh habis kan sebiji nenas..


sedap sangat nanas ni
Airis pun suka



















Selesai makan kami pun meneruskan perjalanan menuju ke emerald pool.. dari elephant traking tu mengambil masa dalan 20 minit untuk sampai ke emerald pool.
Di emerald pool, pengunjung tidak dibenarkan membawa masuk sebarang makanan demi menjaga kebersihan tempat tu. Yuppp.. bagus jugak. Kalau tak mesti nanti banyak sampah, tikus and lalat kan?? Pengunjung hanya dibenarkan bawa masuk air mineral je. Tapi tu lah . Dengan anak2 kecik aku berjaya menyeludup masuk kit kat.. hehe.. jadi la mengalas perut anak2 kalau diorg lapar nanti.
Di luar emeral pool ada kedai2 makanan muslim. Dalam pemerhatian aku, aku nampak ada dalam 3 kedai makan muslim disini. So jangan risau kalau sampai di sini anda boleh la lunch sebelum atau selepas mandi di emerald pool.  Kami memilih untuk masuk and mandi di emerald pool dahulu dan bila kami keluar baru lah kami akan lunch.. Di luar ni jugak ada tempat mandi yang boleh tahan la kebersihanya.. Boleh la diterima oleh aku.
Perjalanan dari pintu gerbang ke emerald pool mengambil masa dalam 10 ke 15 minit.. fuhhh agak penat lah kan..Berpeluh-peluh jugak lah nak sampai kat kolam tu. Airis pulak tido time tu so gilir2 la dukung dengan cik suami. Jalan masuk biasa je.. jalan atas tanah merah dengan kiri kanan hutan.  So kalau datang sini sila lah pakai kasut yang sesuai. .


 



Bila sampai di sana aku sangat teruja.. Indahnya ciptaan Allah.. kolam ini adalah semulajadi.. bukan buatan manusia.. air nya yang biru dan jernih sekali memang boleh nampak sehingga ke dasar kolam. Memang mengasyikan. 
Kami pun apa lagi.. teruslah bersiap sedia untuk mandi manda di dalam kolam tu. Bila masuk ke dalam air, sekali lagi perasaan yang sangat mengujakan.. airnya jernih, biru.. and keadaan suhu air tu tak panas and tak sejuk.. selalunya kalau air dalam hutan ni kan sejuk gediii... tapi sini airnya sangat selesa. Pendek kata kalau berendam 24 jam pun kita tidak akan merasa sejuk.. I guess !! Tapi airnya agak dalam. Paras air kolam tu setakat dada orang dewasa. So kalau untuk budak2 lebih elok sekiranya kita bekalkan mereka pelampung. Jadi kita tak perlu risau. Adam Aslan and airis mmg kami belikan baju pelampung ala ala life jacket. Senang untuk mereka berenang ke mana2 sahaja.  Cuma airis la yang asyik berkepit ngan ibu sebab si bunga airis tu tak suka pakai baju pelampung tu.


 

Setelah berenang2 dalam kolam tu, anak2 ubah port pulak. Diorng pergi ke tepi2 kolam iaitu tempat air kolam mengalir keluar dan rupanya mereka nampak ikan2 berlari2 di sini. So apa lagi.. nak tangkap ikan la konon kan !!
Kami mandi2 di situ selama sejam lebih jugak la.. 

Port cari ikan







Setelah puas kami pun bergerak keluar dari emerald pool tu. Kami ambil keputusan untuk salin baju di luar pintu gerbang emerald pool. Sementara order untuk lunch sampai kami boleh salin baju.

Tengah hari tu kami order tomyam, daging paprik, Somtam (memang sedap somtam kat sini). harga yang dikenakan hanyalah RM50. Murah kan ??

Selesai makan kami perlu ke hot spring.. Tetapi aku memilih untuk tidak ke hot spring. Dah penat lah and anak2 dah tertido kepenatan di dalam van. Lain kali je lah aku ke hot spring. Tapi sebenarnya aku tak minat lah air panas ni... So tak yah lah pegi. Maybe next time. Lagipun waktu dah pukul 3 ptg.

Driver taxi tu bagi cadangan kepada kami untuk pergi pusing2 di pekan krabi. Yess kami setuju tambahan pula aku memang nak mencari seluar skirt nanti. Di Pekan Krabi, kami pusing2 masuk kedai untuk mencari seluar yang aku nak. tapi tak terjumpa.. 

Sambil2 melihat2 pekan krabi yang biasa aja seperti pekan2 kita di Malaysia nie. Takde apa yang menarik sangat. Kami pun ambil keputusan untuk balik ke resort. On the way balik tu driver taxi tu bawak lah kami pusing2 di pantai2 yang perlu kami lalu untuk ke resort. Kami hanya melihat keadaan sekeliling dari dalam van sahaja.

Kemudian kami dibawa ke gerai souvenir. Besar kedai ni.. and aku rasa driver taxi ni dapat komisen if kami beli di sini. tapi tak kesah la.. sempat la beli sikit2 souvenir buat kenangan. Kami di sini pun sekejap sahaja and lepas tu kami terus dibawa balik ke Resort.

Kami sampai di Phu Phi Maan Resort and terus ke kolam untuk temankan anak2 mandi. Kali nie hanya anak2 jer yang mandi sebab me and husband dah tak kuasa dah nak berendam... anak-anak ?? Kami layan kan je lah kehendak mereka. Lgi pun ni kan hari terakhir kami di sini sebelum balik esok.. biarlah anak2 main air sepuas-puasnya..

Malam itu aku mendapat pelepasan dari Mr Husband untuk keluar mencari seluar skirt yang kami cari tak jumpa2 tadi.. Kali ni hanya aku sorang.. hehehee.. Anak2 ditinggalkan di bilik bersama Dady mereka. Faham2 lah. Kalau bawak anak2 memang tak berkesempatan lah nak shopping.. Mana nak ligan anak.. mana nak tengok barang.. so biarlah aku pegi sorang diri.

Di Phu Phi Maan resort ni ada menyediakan kenderaan untuk ke Ao Nang Beach. So aku naik kenderaan yang disediakan tu lah. Agak hairan driver tu sebab aku pegi seorang diri tambahan pulak malam2 kan.. 

Jumpa lah 3 4 seluar yang di cari. Sambil2 memerhatikan keadaan malam di situ. memang meriah. Banyak jugak tempat untuk massage, Manicure and pedicure, baju2 and gerai2 makan. Kedai makan muslim pun banyak.

Sambil2 cari baju tu aku sempat jugak lah tengok pakej2 island hoping yang ada ditawarkan di situ. Ada banyak travel agency di situ. Baru lah aku sedar yang sebenarnya aku ni dah tersalah langkah. Sepatutnya aku kena stay disitu satu hari lagi untuk ke island hoping di sekitar Krabi. Baru aku tau yang di sekitar Ao Nang Beach tu pun ada pulau-pulau yang cantik yang tidak perlu pergi sejauh ke Phi Phi Island. Antara pulau yang selalu termasuk dalam pakaej ialah 4 pulau ni iaitu Chicken Island, Poda Island, Tub Islandand Phra Nang Cave Beach (Railay). Huwaaaaa sedih-sedih.. Rupanya aku jalan tak abis lagi di sini. Tapi apakan daya tiket kapal terbang dah beli so pasrah je lah. Kena balik jugak lah esok but think Positif. Mungkin kami boleh datang lagi ke Krabi ni untuk settlekan hoping island untuk 4 pulau ni next time. Ada jugak alasan kan ?? yes.. aku bertekad dalam hati.. akan kami pergi lagi ke sini untuk menyelesaikan apa yang tak selesai huhuhu..

Berbalik pada cerita yang aku keluar shoppingsorang2 di malam hari, Mr Husband dah call suh balik cepat and order makan for dinner melalui service room resort. Sampai di bilik kami pun order makanan and just tunggu makanan dihantar ke bilik. Malam tu kami order White tom yam, Chicken chop, Prawn popia.. Mahal Hokey.. Itu saja RM180.. hahahaa.. takpelah bukan selalu.. Nama pun makan kat hotel kan ?? Mahal tapi makanan taklah sedap mana... lagipun ni kan malam terakhir di sini ??

Kami pun makan malam and terus tido selepas itu sebab kami perlu bangun awal esok sebelum berkemas balik ke KL. Kalau tak salah flight dalam pukul 3 petang esok.. huhuhu.. sedih sedih.. Percutian dah nak berakhir.