My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

8 May 2012

Brownies - my 1st time (update from Iphone)

Wah... nak bgtau jugak update from iphone bila i realize that blogger ni ada applikasi yg kita boleh download kat iphone.. senang la aku nak update 1001 cerita and kisah kan ?? cool kan ??

Okey back to story,

Last Saturday, 5 May 2012, untuk pertama kalinya aku telah berjaya buat brownies..

This is really really my 1st time I baked my brownies. Sesangat la teruja aku bila tengok hasilnya menjadi and rasanya sedap Cuma bagi aku agak manis.. Hmmm tapi overall lembut diadalam crunchy Di luar..


Memang sedap.. lembut di dalam and crunchy diluar


Tapi kan .... Sebenarnya kan ... Actually kan.... Mmg la this is my first time I baked my brownies myself tapi yang sebenar-benarnya... I used a Betty Crocker pya tepung ..
Price RM15.90 @ Mercato - can get more cheaper kalau kat tempat lain

It's really easy I just have to add 3 tablespoon water, 1 egg and 1/3 vegetable oil... Then stir all together then dah siap untuk dibakar... Cuma aku tambahkan sikit my creativity campur dengan almond.. Baru la sedap skit kan.. Takde la rasa coklat ja...

Actually I really want to buat yg betul2 mengikut resepi2 yg Kat Internet but aku dah frust sb pernah satu hari tue aku buat kek coklat kukus moist tak menjadi seperti yg aku bayang kan.. Sebabnya aku tersalah pilih resepi.. Huwaaaa...

So I decided to used this Betty Croker supaya I boleh tahu texture brownies nie before baking. Should be pekat ke, cair ke, liat ke, so after I use this Betty Crocker nie yesssss ... Baru la aku tau.. Mcm ni texturenya.. 


At least nanti kalau aku nak buat sendiri pun i dah tahu and dah mendapat ganbaran nak bancuh tepung tue .... how the texture should look like..

before masuk oven


Sebab aku nie mmg tak pernah Seumur hidup aku buat cake..

Adam suka brownies nie but Aslan just ok ok je... sbnya, Dia kata rasa kopi.. Bila I looked back at the box ... It's using dark chocolate... Mmg la akan rasa coffee...

But anyways, I think if I takut nak guna resepi yg kita blh ambik kat Internet,, takut tak jadi ke.. Takut kek keras ke or whatever, boleh jer guna jenis2 tepung mcm nie and I think it more worth it dari nak order sebiji kek..

Why I said that? because Kalau kita order for raya, it will cost us around RM40 to RM60 or even more..

But if we baked sendiri using this type of product .. I think it just cost us RM16... Tue pun sb I bought this Betty Crocker ni kat Mercato. Faham2 la kalau dah beli kat Mercato.. Barang yg dijual agak mahal la kalau nak dibandingkan kita beli kat giant or Carrefour. Padahalnya barang yg sama ja.. If i bought it kat tempat lain maybe cost buat brownies ni dalam RM12 jer...


Jadinya my plan is, this hari Raya boleh la buat lagi... Tak payah order2 dah... Yeayyyyy...

Jadi la untuk orang yang tak reti nak bakar kek nie..






8 comments:

  1. saya teruja membaca cerita anda namun begitu mengapakah brownies tersebut telah rongak bentuk muka buminya pada gambar yang paling atas sekali?

    ReplyDelete
  2. Hehehhe.. Ronggak tu sb dah dipotong.. Nak tunjuk la kelembutan Kat dalam tu.. Yg merekah tu sb blm sempat sejuk tp dah tak sabar nak potong.. Wakaka

    ReplyDelete
  3. beli kat mane ye betty croker?? sy nk vanilla (white cake)..

    ReplyDelete
  4. Saya beli kat Mercato.. mercato ni klu tak salah 1 ank syarikat dgn giant

    ReplyDelete
  5. okey...kat giant ada jual ke??awak purchased online ke??

    ReplyDelete
  6. Eh tak .. sy beli kat pasaraya mercato la.. kat KL ni banyak Mercato

    ReplyDelete
  7. tq sis really need tepung betty crocker xyah pikir dah sedap ke x sbb sure sedap....by the way..boleh sis bagi tau exactly kedai mercato yg sis beli tu kt ne..leh shoot trus ctu je...sy kat area klang...tqvm...

    ReplyDelete
  8. Ok saya pegi mercato kat Plaza Damas Sri Hartamas.. Kat Pavilion KL pun ada mercato.. tapi apapun cuba awak cari kat Giant.. mgkn ada sb mercato ni anak syarikat giant

    ReplyDelete