My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

14 Dec 2012

Kapal Terbang Kertasku

Friday -  Hari yang membuatkan kita tersenyum..
sebab esok kan coti.. yeayyyyy..
Jom layan lagu nie...


12 Dec 2012

Bila ada bising.. bila takde sunyi..

Sunyi je rumah sejak 2 minggu nie.. Adam and Aslan ada di kampung.. Lagi 4 hari baru la dua beradik tue balik rumah balik and I hope keadaan seperti normal.

Sometimes mmg pening bila dua beradik tu berdentam berdentum, tapi bila takde alahaiiiii sunyi nya... semut berjalan pun silap2 boleh dengar. Tinggal la kami kadang2 ber-4 and kadang-kadang ber-3 bila Dady kerja.

Me ?? Balik keje main2 dengan Airis. Pukul 9 lebih macam tu Airis tido makanya dengan saya lah tido sekali.. Awal sungguh.. Jarang dapat tidur awal macam tu kalau Adam and Aslan ada. Bagus jugak tidur awal cuma kadang2 terasa itu bukan saye.. ngeh ngeh ngeh..Sometimes pukul 12 tengah malam mula lah terjaga and mata pun berkelip-kelip tak boleh nak tido..

Airis pun bila main2 di depan rumah and ternampak kanak2 lelaki yang sebaya abangnya bermain di jalan.. Airis kan memanggil2 seolah2 memanggil abang2 nya. Mungkin she think tu abg dia kot..

Takpe takpe.. Lagi 4 hari je lagi rumah kami akan kembali berdentum berdentam dengan kelakuan dan suara kegembiraan Adam Aslan and Airis. And lagi 4 hari Airis akan dapat main dengan abg2.. Yeayyyy..

6 Dec 2012

Senaman Si Tommy .. Lagu favorite Airis


Lagu ni diminati oleh Airis.
Dah penat dah nyanyi nyanyi and menari2 dengan Airis. Bila dah habis nyanyi diminta nya supaya diulang lagi.. if not merengek..
Yang Airis asyik ketawa and tersengih2.

Anyway this lagu and senaman is very catchy..
Sesuai digunakan untuk kanak-kanank..
Bukan kanak2 jer.. untuk orang tua yang tengah menghadiri kursus or minggu orientasi pun sangat la sesuai.. Boleh membuat kita tersenyum. 

Apatah lagi Airis and sofea (anak buah saya), mmg tersengih2 suruh ibu nya menari and nyanyi lagu nie. Sampai naik penat.. wakaka

cari2 dalam you tube.. tadaaaaaa jumpa la lagu ni.. Apa lagi tersangat lah sukanya Airis menari2 ikut rentak lagu ni..

Siap ikut wuuuuuuuuu.. hahahaa.. so funny

Jom layan.. ngeh ngeh ngeh..



Disebut salah satu (Tangan kiri / Tangan Kanan / Kaki kiri / kaki kanan) :

Tangan kiri di depan ...
ke belakang ...
depan belakang...
lalu goyangkan....
Lakukan seperti ini dan berputarlah
Mudahkan caranya
Wuuuuuuuu .. ayuh bersama
Wuuuuuuuu.. Bersama-sama
Wuuuuuuuu .. Ayuh bersama
Pegang Lutut...
Tangan diangkat ya ya ya ...

Blog yang berdebu - Updated Story

Assalamualaikum,

Dah lama saya tak menhupdate blog nie.. aduhhh.. saya sungguh tak tahu kesibukan apakah yang melanda diri. Owhhh.. saya tengah cuba untuk membahasakan diri saya .. saya ye.. bukan aku.. Tak baik kalau budak2 baca perkataan aku.. nanti jadi ikutan mereka.Tambah2 sekarang ni Abg Adam sudah pandai membaca ye. Kadang2 sms saya di telefon pun dia baca ye..

Here a quick updates... Memandangkan dah lama tak menghupdate blog yang dah berdebu nie..

Cuti sekolah dah start dari awal bulan November hari tu.

Until now no plan yet nak ke mana2 lagi sebab I hate crowd.. mana nak layan and kawal anak2 lagi..mana nak berebut dengan orang lagi.. memang menyakitkan kepala saya.

But but but.. Early school holiday hari tu we went to Tambun Lost World with my sister, brother and my Maksu family. My husband tak join sebabnya no cuti.. Almaklumlah nak dekat Deepavali so he have to bg chance to his Hindu friend.We stayed di Lost Tambun Hotel for one night and mandi manda whole whole day. Tu pun we went Sunday and Monday just to avoid crowd. Then balik Penang for 1 week.









Di Penang tak pegi mana2 but just lepak2 kat rumah and keluar makan2 my favorite dishes. And sempat shopping baju sekolah Abg Adam yang akan masuk standard 1 next year. Saya sangat teruja. I planed to early shopping pun just because again.. to avoid crowd ye.. Bukan sebab tak sabar2 nak shopping. Memang best pegi Kimnovak hari tu because only me and Adam dalam kedai tu. No hassle. We got all the sizes we want.. Maklum la we are the only one yg awal kan.. Sempat sembang2 ngan chinese lady tu.. She said after gaji mmg ramai orang and masa saya pegi tu diorg tengah prepared la apa yang patut before their big days comes.

Menggayakan baju sekolah baru

Terkenang di zaman semasa aku sekolah dulu. Kimnovak nie la yang aku selalu datang dengan mak and bapa beli baju sekolah. The Uniform quality is damn good. Memang saya tak pernah lagi la tengok tempat lain kualiti kain nya sebagus kimnovak nie. But the shop is too small. Damn small.  Sebab itu lah every back to school promotion this shop akan full tahap yang mmg memeningkan kepala. So that why I decided to come here early.
 
One week tu sangat-sangat la pendek masa nya.. kemudian dah start kerja. While I am working, of course la all my kids semua kat rumah la dimusim cuti sekolah ni. Mengikut bibik memang berdentum berdentam la rumah di waktu ketiadaan saya and yesss saya dapat bayangkan mcm mana keadaan berdentum berdentam tu...

And saya perasan, apa saja yang saya masak di malam hari atau di awal pagi untuk anak2 makan, bila balik kerja pasti terluak..Boleh dikatakan habis lah.. Alhamdulillah.. At least makanan yang saya masak tak terbuang begitu sahaja. Selalunya saya akan masak pada malam hari so that they can eat for tomorrow. Mungkin sebab tak tau nak buat apa, main-main then bila penat they feel more hungry at home kan ?? I dont know.. Kalau tak pening memikirkan makanan yang dimasak tidak habis dimakan.

2 hari selepas balik dari Penang, my sister in law and her family datang rumah. Saje la bawak anak2 jalan2. But they came on weekdays so saya and suami mmg bekerja. She plan to bawak anak2 nya termasuk Adam and Aslan jalan ke KL naik komuter. maklum la Adam and Aslan termasuk her kids tak pernah naik komuter so she just bawak je la budak2 ni merasa macam mana naik komuter.

Bila saya balik dari rumah mmg nampak la mata Adam and Aslan bercahaya keseronokan dapat peluang naik komuter. Tak habis2 diorg bercerita how komuter looks like. hehee..

Dalam masa yang sama, on that day is my birthday. Alhamdulillah tahun ni umur saya dah 31 tahun. Dah meningkat tua dah saya nie. Saya sangat bersyukur kepada Allah kerna memberikan saya semua2 orang yang ada sekeliling saya hari nie. 

And this year dapat la kek dari office and bila balik rumah ada pulak kek from my husband. Lepas dah potong2 kek tu, we just celebrate di Tree steak house kat Sungai Buloh. Dah alang2 sister in law ada kat rumah so keluar la makan ramai2 as my birthday treat. hmmmmmm.. Then my sister in law pun balik la after 2 nights stayed in my house.

At office
At home






 


Lepas diorg balik, nasib baik ada my cousin from Penang pulak yang datang umah so bolehlah layankan anak2 dirumah. Adam and Aslan pun asyik berkepit jer dengan si Zafar tu. Anyway kami sempat jugak la tengok wayang beramai2 citer Wreck it Ralph. Cerita tentang watak2 dalam kedai video game. Bila malam watak2 game tu hidup.. hehehee.. Layan gak la citer tu and boleh nampak la yang Adam and Aslan suke tengok citer tu. A beautiful and colorful scene. Kali ni saya bawak je Airis and Bibik masuk panggung sekali heheee.. and Airis is a good girl. She diam and matanya besar bila tengok screen yang besar tu. But that only 30 minutes first then Bibik bawak dia jalan2 kat bahagian belakang panggung tu memandangkan org tak ramai. Ye la citer pun start pukul 9.30 mlm and sempat jugak la Airis terlelap dalam panggung.. hehehe..

And now I am thinking kesian anak2 keboringan kat rumah and me and my husband decide nak hantar anak to staying with their Atuk and Nenek di Melaka. Hmmmm maybe for 1 week or 2 weeks. Will see how its work la. Depends on me and my husband too boleh ke tahan life without Adam and Aslan. Bibik and Airis will come back and stay with me.. Just Adam and Aslan je nak tinggal di kampung. Itu pun atas permintaan diorang nak tingal dengan Atok and Nenenk dan jugak Pak Long and Mak Long.

Kesian kat aku kan ?? huwaaaaa .. eh silap silap.. Kesian kat saya.... but but but.. I also kena kesian to Adam and Aslan. Pasti boring di rumah memandangkan saya memang sekeras-kerasnya tak bagi anak-anak keluar dari rumah sepanjang ketiadaan saya di rumah. So I think this is good time for them to stay with their Atuk and Nenek di cuti2 sekolah nie.. Biarlah diorang biasa-biasakan diri berjauhan dengan kami. 

Apa yang pasti, setiap kali saya call untuk bercakap dengan Adam and Aslan, they takdepun rasa nak nangis ke.. yang kedengaran kat telinga saya.. suara kegembiraan. Suara yang sangat gembira..

Ye la... enjoy la wahai anak2.. Nenek masak kan sedap. Tak payah baca buku, tak payah buat homework.. kerjanya mainnn jer... lepas main makan.. lepas makan tidur.. memang la sesuatu yang menyeronokan.. Takpe Ibu bagi chance to Adam and Aslan before sekolah start balik ye..

With Airis in  MAHA 2012 (she pose like that takde sapa ajar pun)


Oh ya.. lepas balik dari hantar 2 beradik tu, saya sempat jugak lah menghadirkan diri di MAHA 2012. Tak dirancangkan pun and kebetulan adik saya nak pegi so saya join la pegi. kalau nak harapkan saya jer mmg tak pegi la MAHA 2012 tu. En. Suami tak join pun sebab beliau kerja. Sedikit cerita pasal MAHA 2012 kali nie, baru la saya tau yang MAHA ni di buat every 2 years. Best la jugak sebab selain exhibition makanan dan pertanian ada jugak tempat bermain untuk kanak2, ada tram yang bawak kita pusing keliling MAEPS tu, pastu ada lah segala haiwan peliharaan lembu, kambing  bla bla bla.. Tapi saya tak tengok pun la segala haiwan peliharaan tu sebabnya hmmmm sebabnya Adam and Aslan tak join so I am not intrested on that. Kalau 2 beradik tu ada mungkin kami dah pegi tengok segala lembu kambing tu dah. In shaa Allah next 2 years in 2014 boleh la pegi bawak Adam and Aslan sebab masa tu maybe 2 beradik tu dah besar and dah faham bahasa kan. so boleh la bawak kat tempat yang ramai orang mcm tu.. Kat MAHA 2012 macam biasa la.. shopping time.. rasa sini rasa sana... sampai kenyang.. Apa yang aku borong coklat, kek, pati santan, Roti arab, Sos char keow teow, nanas madu.. hahaaa.. nanas pun saya terjebak pi beli, Topi cowboy untuk Pak Munir (my bibik husband), topi airis and ballon yaya boyboy boy for Airis and Sofea.. mmg ntah apa2 yang saya beli. Anyway baru la hati terasa puas if beli.. kalau tak beli sama la mcm tak pegi MAHA 2012 kan..

While Adam and Aslan kat kampung, Ibu and Dady pun tak melepaskan peluang la kan.. hehehee..

Me and Mr. Husband tgk midnight movie selepas Airis tido. We watched The Twilight Saga : Breaking Down Part II. Best giler the latest Twilight Saga nie.. Kira Bella pun dah jadi pontianak.. Wakaka.. Tapi mmg best la. Recommended movie to watch. kira semua nya jadi pontianak kecuali Bella dady and anak Bella. Anak Bella tu dah jadi half manusia half pontianak.. Boleh Cam tu ???? keh keh keh

Nothing much to do masa Adam and Aslan takde rumah. Balik umah masak sikit2 then tengok TV. Semalam sempatla tengok Istanbul aku datang kat Youtube.. heheheee.. sorry la.. sebab saya layan di Youtube jer..

Cerita yang sangat comel and cute.. Cute sangat2 Lisa dalam tu. So cheeky bila si Lisa Surhani buat perangai gedik2.. hahahaaaa... Saya mmg suka citer yang tak memeningkan kepala ni.

Hmmm.. 2 beradik tu akan stay kat kampung sampai minggu depan. 15 Dec 2012 baru la nak jumpa balik 2 beradik tu. Sooo.. hmmm I have to find something supaya tak boring and tak sunyi kat rumah. But anyway at least saya ada masa nak main2 and nak beramah mesra and nak bermanja-manja dengan Airis. 

Airis dah pandai sekarang. She will tiru whatever yang saya or bibik buat. For Examples if she dapat kain, Tak kira la apa jenis kain sekalipun, she akan lap lap meja or sofa sepertimana yang bibik selalu buat.. hahaaaa.. Ada jugak Airis mengurut-urut saya sepertimana yang bibik buat.. haha.. kelakar la bila tengok.. then she senyum.

Bila Airis dapat pensil, dia akan duduk meniarap and buat2 tulis sepertimana abg2 dia buat.. Kalau Airis dapat my phone tangan dia akan tergodek godek atas screen iphone...hahahaha.. I swear its funny if you guy tengok how she act. Then she akan sengeh sengeh ala ala cute giteww.. hehehee.. macam2..

Kalau ada sepit rambut or cekak or rantai manik2.. dia akan minta kita pakai kan ke atas dia. Then tepuk tangan sengeh sengeh suka...

Sejak dapat kaki Airis jalan tak berenti2. Ke depan kebelakang then jatuh terduduk. Then bangun and sambung jalan lagi. Dah pandai buka and punggah laci sampaikan our kabinet perlu diikat if not mmg selamat lah dikemas oleh si kenit yang masam bernama Airis.

She kinda dance
Terasa diri dia lawa if dipakaikan accesori



cara si dia ber posing

 




Bila time kami jer di rumah tanpa Adam and Aslan baru la aku tau betapa sunyi nya rumah tanpa suara 2 beradik tu. So I think misi no 4 perlu diteruskan.. wakaka.. Relevan tak ?? Whatever la kan..

Ok lah.. that some update yang sempat melintas dalam fikiran aku.

Jumpa lagi.. Byeeee..





























9 Nov 2012

Aku suke la.. Ko ader ??


Saya sangat suka beliau menyanyikan lagu2 lama..

terlalu klasik bunyinya dan saya terbayangkan drama2 melayu klasik dahulu.

Terbayangkan Sultan2 sedang tengok hamba2 menari dengan lembah gemalai.. 

Jom layan..







3 Nov 2012

Resepi Roti Jala Di kala Hujan

Hari ni hari Sabtu iaitu hari cuti lah kan.. Hujan di luar tu membuatkan perut terasa lapar. Si suami bekerja tinggal lah saya dan anak-anak jer dirumah. Hmmm perut terasa lapar tapi takde rasa nak makan nasi..

Terlintas di fikiran Roti jala cicah kari ayam.. sedap gak tu kan ?? Terus ke dapur and misi membuat roti jala pun bermula..


Roti Jala and Kari Ayam



Bahan Roti Jala :
Tepung 450g / 2 setengah cawan(di ayak.. saya malas nak ayak)
Telur 3 biji (dipukul sedikit)
Mentega 2 sudu (Dicairkan / dipanaskan supaya mentega tu cair)
Susu segar / Susu cair dalam tin (420 ml)/ 2 cawan
Garam secukup rasa
kunyit secukup warna
Air (420ml) / 2 cawan kalau masih pekat tambah la lagi ikut kesesuaian
Daun Pandan (Untuk dibuat berus)
Minyak masak 

Cara-cara :
Campur je semua bahan2 di atas kecuali Daun pandan and minyak masak. 
Gaulkan hingga sebati
Bila dah sebati, Kisarkan sehingga anda rasa halus
Kemudian tapiskan bahan yang dikisar tadi dan dibiarkan sekejap dalam 5 ke 10 minit

Cara buat berus daun pandan:
2 helai daun pandan
Dipotong menjadi 2 setiap helai
digunting kecil2 dihujung kedua2 daun
Kemudian digabung dan diikat dengan getah

Nie la rupa berus daun pandan saya

Peringatan.. jika anda nampak bancuhan anda masih pekat anda boleh lah menambah air supaya bancuhan tak pekat dan tidak tersekat dalam bekas nak menjala nanti..

Sediakan kuali leper. Goreskan minyak sedikit menggunakan berus daun pandan. Bila minyak panas anda akan boleh bau wangi daun pandan tu. Then boleh la start menjala.. 

Senang ja kan?? Harus di ingat practice make perfect.. so jala la banyak2 kali baru lah roti jala kita akan cantik sikit..

Resepi ini diolah semula and walaubagaimanapun.. diambil sana sini dari blog2 yang ada..

Selamat Mencuba.




31 Oct 2012

Kisah pregnancy ke-3 (part 2)

Okey la kita sambung balik kesah aku mengandungkan Airis nie.
 If  ada yang nak baca or belum baca yang part one boleh tengok kat sini Kisah pregnancy part 1

Setelah masuk bulan ke-7 aku mengandungkan Airis, hati and fikiran aku masih tertanya-tanya, di hospital mana kah aku nak bersalin. Lepas dah discuss ngan En.Suami, kami ambil keputusan untuk melahirkan anak dia sini sahaja. Maknanya kami tak mahu balik bersalin di Penang memandangkan Adam and Aslan bersekolah and waktu due aku tu cuti sekolah masih belum bermula.

Dalam tengah sarat mengandung, datang pulak masalah baru. Bibik aku yang bernama Bibik Endang tidak mahu balik ke rumah aku alasannya anak2 dia tak bagi dia bekerja lagi.

25 Oct 2012

Jalan-Jalan cari Seafood di Jeram-Restaurant Ikan Bakar / Medan IkanBakar Jeram

Last Monday aku tiba2 terbayangkan seafood yang fresh dan segar bugar dalam kepala aku. Ntah kenapa tetiba saja bagai dipetik jari terus terbayang seafood yang enak2 dalam minda aku.. Owhh.. saya rasa saya tidak pregnant ye. Jangan salah anggap. org yang tak pregnant pun kadang2 ada jugak teringin nya.. hehee

Lalu aku pun kemukakan niat aku pada suami aku.. Ye la.. nak kemukakan pada siapa lagi kan ?? kalau tak pada si dia.

Lalu beliau kata ok and mcm biasa beliau menyuruh aku carikan tempat yg boleh dapat seafood yang segar2 and bagi aku biar berbaloi.. Kebetulan pulak dua tiga minggu lepas, adik aku ada menceritakan pada aku yang dia pegi makan seafood di Jeram..

Wanita

Entah mood apa yang datang dari semalam aku asyik ulang-ulang lagu nie jer.. Melodi and Lirik yang indah dan syahdu sekali.. Serta merta aku teringat kan kepada emak aku.. Hmmmmm.. sedih sedih..

Tajuk lagu ni Wanita from KRU.. 

Dinyanyikan lagu ni untuk emak mereka and of course aku terbayangkan emak dan bapa aku yang susah payah besarkan aku dari kecil hingga besar malah until now masih ambil berat tentang aku.

Dan juga mak metua aku yang membersarkan suami aku iaitu ayah kepada anak-anak aku..

Terima Kasih Mak dan Bapa dan juga  Mak and Ayah..

Sesungguhnya jasa kalian memang tidak dapat kami balas...

Aku harap aku pun kuat and tabah dalam besarkan anak-anak aku..

Tiada lain yang aku pinta semoga anak aku berjaya di dunia di akhirat and jadi anak yang baik dan ingat kepada orang tua mereka..

But look into my own side.. I also have to be a good and better mothers.. No screaming, Tak marah2 and to be a patient mother.... a very very patient mother and lovely mother to all my kids..... Insyaallah..

Biasa la with 2 boys kadang2 memang kemarahan tidak dapat dikawal dikala kepenatan badan dan fikiran.

I love you all from the deep of my heart...

To all my dear readers.. yang I tahu and I tak tahu.. Jom dengar lagu ni..



Disebalik semua
Lelaki di dunia
Pastinya didukung seorang wanita

Dia berkorban untuk
memberi yang mampu
demi insan yang disanjung dalam hidup

* tatang hatinya bagai permata
 Luangkan masa untuk bersama
Bilang padanya kau sayang kan dia
sepenuh jiwamu

** Tenangkan hatinya bila resah
setia di dalam ceria dan gundah
Itu lah saja Balasan diminta
Seorang wanita

Senyumannya mampu
Mengubati pilu
Ketika dunia tak kelihatan indah
Wajah nya yang ayu
menenangkan kalbu
Jangan kau hampakan
Cintanya yang tulus

Ulang *
Ulang **

Lindunglah dia
seperti dia menyelimutmu

Ulang *
Ulang **




18 Oct 2012

Keluhanku resahku hanya Pada MU

Ya Allah Ya Tuhanku,

Berikan lah aku kesabaran dan kekuatan yang tinggi 

dalam aku mendidik anak-anak ku
Jauhkan la kemarahan dalam hati aku ini
Supaya aku tidak marah pada anak-anak ku
Dan kuatkan lah imanku
Lembutkan lah hati anak-anak ku agar mereka mendengar segala nasihatku
Terangkan hati mereka seperti mana Rasul Mu
Dan selamatkan lah mereka di dunia dan diakhirat

Amin.. Amin.. Ya Rabbal Alaamin..

Kisah pregnancy yg ke-3 (Part 1)

Tomorrow 19 October 2012 pukul 1.37 tengah hari genap lah anak dara aku yang sorang tu (buat masa ini) berumur setahun. Kejap je masa berlalu. Aku rasakan macam baru ja aku pening2, mabuk2 tup tup dah setahun dah umur anak aku.

For information, Sejak 2 hari lepas Airis baru berani nak berjalan. Agaknya dia berani nak jalan tu lepas aku belikan dia push walker hari tu. Cerita tentang push walker ni boleh tengok kat sini ye...Fisher Price Stride and ride on lion.   


Sebelum beli push walker tu Airis mmg nak berjalan tapi mmg nampak dia takut2 and dia lebih banyak meniti pada apa saja yang dapat dicapai olehnya. Contohnya meniti di sofa or cabinet.

Sejak 2 hari lepas, Airis sudah mula melangkah 5 to 6 tapak dah sambil tersengih2. Baru melangkah dah nak cepat2 sampai and nak berlari..Sungguh aku tidak akan lupakan gaya Airis.


Sebelum start melangkah sikit2 tu Airis dapat satu kepandaian. Mengamuk apabila tidak diberikan apa yang dia hendak. Sambil menyembamkan mukanya ke lantai and sambil menghentak-hentak kan kaki nya tanda tak puas hati.. Aishhhh takde sapa yang ajar kamu nak...


Okey, Sapa yang berminat nak tau kisah aku melahirkan Airis boleh la baca entry kali nie..  Setiap pengalaman untuk melahirkan anak mmg tetap segar dalam ingatan aku and tak mungkin aku lupakan..


Jarak antara Airis dan abangnya Aslan adalah dalam 4 tahun. 4 tahun tu jaraknya agak lama la kan.. Maklumlah dah lama tak jaga baby kecik and dah lama tak berjaga malam.. 


13 Oct 2012

Bibik oh Bibik ..

Me : bik.. Nanti dah 2 tahun bik keja sini, Bulan 2 2013 bik balik kan?? bik nak datang balik tak Malaysia??

Bibik : Insyaallah .. Di sana tak ada Uwang.. Jadi Bibik kena keja la

Me : Bik nak keja ngan saya lagi atau bik nak cari majikan baru?

Bik : keja ngan Cik la.. Takut majikan lain tak baik

Me : tapi.. Saya selalu marah Bibik

Bibik : iya la Cik marah. Dah Bibik buat salah.. Mesti la Cik marah ... Tengok ni dah berapa hari dah Cik tak marah Bibik sebab Bibik tak buat salah.. Ada dah 5 , 6 hari Cik tak marah Bibik

Me : ( dalam hati.. Hmmmm tau takpe... )


12 Oct 2012

Kisah Tonton Mobile - Sevice yang cool

Assalamualaikum Semua,

Meh-meh... Cek nak cerita kat sini.. Pasal Tonton Mobile nie..

Cek nie mmg peminat setia la tonton mobile nie. Apa-apa aja drama kat Tv3, kalau cek tengok pelakon-pelakon nya best and mengancam mmg cek akan ikut drama tu. Tapi biasanya cek tak sempat nak kejar time ikut TV tu maklum lah anak ramai (ramai sangat ka kan ?? Padahal 3 ja...)

Jadi tonton mobile nie la tempat cek dok tengok semua drama2 kat TV3. Kalau ada ja cek dengaq ada org kata satu2 citer tu best and pelakon2 yang cek suka, cek akan ikut la kat Tonton mobile ni.

Selalunya Cek tgk tonton nie masa malam sebelum tidur. Yang pastinya lepas anak2 tidur la. Baru depa tak kacau cek.. Agak2 laki cek keja tonton ni la peneman cek lepas anak2 tiduq. Dak pun cek tengok tonton nie masa menunggu anak2 cek kat tuisyen ataupun kat tempat ngaji.

Pendek kata ada ja masa terluang and cek free, cek akan tengok la kat tonton mobile nie. Senang.. yang penting takdak iklan. Kalau kat TV slot dia 1 jam kat tonton 30 minit ja... Dah jimat masa cek kat sini. Kalau kat TV 30 minit kat tonton ni 20 minit ja... Maklum la takdak iklan kan !!!!! Memang cek layan la... Kalau tengok kat TV memanjang iklan dia kadang2 tu sampai cek tertiduq.. wakaka...

Tambahan pulak kadang2 dok berebut dengan anak2 and suami. yang satu nak tengok kartun yang satu nak tengok cerita omputeh.. Last2 cek surrender.. Biaq la Anak and daddy diorg berebut. Sebab nya cek dah ada tonton mobile.. hah hah hah (gelak jahat)

Nak tau awat cek pilih tonton mobile ?? Awat cek tak pilih tonton tengok kat laptop ?? Pasai cek nie pemalas nak bukak laptop. bercinta-cintun la nak bukak laptop. kadang2 bermingu-minggu cek tak sentuh laptop.. Kesian laptop cek tu.. Dulu disayang2.. kini tidak dipandang....

Cerita terkini yang cek dok ikut kat tonton sekarang nie Runtun Qalbu and dendam Sarakit ja.. Eh awat 2 ja ek ?? Hmmm sebab tue ja yang berkenan di hati cek buat masa sekarang.

Semua drama2 yang popular kat TV3 seperti Seindah Sakura, Naziha, Bukan Bidadari, Nora Elena, Coklat Vanila dan banyak lagi la... tak tersenarai kat sini.. semua cek ikut melalui tonton mobile nie.

Tak dapat cek bayangkan kalau takde tonton mobile nie.. Sudah tentu cek tak dapat nak ikut semua drama2 yang best best best tu... Sb bg cek, cek ni lebih suka drama dari filem sebab selalunya drama ni ceritanya lebih real and lebih dekat dengan masyarakat.. kalau filem... macam khayalan pun ada.. but of course not semua la..

Oh ya... semalam cek nak tengok Runtun Qalbu episod 2... Tapi iPhone cek ni dok loading loading loading tak abis2 loading... cerita tu still tak leh nak tengok jugak. Yang heran nya episod 1 and 3 boleh ja tgk and dendam sarakit tu pun boleh tengok jugak. Runtun Qalbu episod 2 yang tak boleh nak tengok. Cek pun rasa tak best la kan.. mana syok nak langkah2 episod...

Cek pun tekan la kat contact us kat tonton tuand email la diorg yang cek tak leh nak tengok Runtun Qalbu episod 2 nie (mesti hampa semua kata cek nie perda.... sungguh2 sampai hantaq email.. hehehe ).. cek pun email la.. alaaaaa bukan susah pun semuanya cek tekan2 kat iphone ja pun.. Everything di hujung jari cek ja... sambil baring2 boleh hanatq email.. Dah nama pun smart phone kan.. mesti lah kena bijak dan panadai...

Lepas cek hantaq email dia reply email yang cek hantaq tu failed.. then cek resend sekali lagi and still failed.

Cek tetap tak puas hati... Cek google pulak.. cek nak jugak dapatkan address email untuk complain yang cek takleh nak tengok episod 2.. dok loading sampai batery cek dah kurang...

Jeng.. jeng..jeng.. tiba2 cek nampak AskTonton kat google tu.. Tapi AskTonton tu FB punya page la.. So dengan tak buang masa cek click and cek send message ikut cek punya Fb ke AskTonton tu.....

Pagi tadi dia reply... Wow.. cek mmg appreciate sangat dia reply and admin tu pun cool jugak...

Cek try buat apa yang dia suh tadaaaaaaaaa cek dah boleh tengok dah episod 2 Runtun Qalbu tu... hari nie anak2 cek tuisyen so cek ada bahan la nak tengok semmentara tunggu depa habis tuisyen.

Ni cek nak buh la apa yang cek message kat AskTonton tu and apa yang depa reply..

Apa pun krew AskTonton kat Facebook mmg cool ...

100 markah cek bagi... 







Nampak tak yg mula2 dia guna ayat skema.. last2 dah klq dah human being kita.. hehehee

kesimpulanya - Setiap masalah pasti ada penyelesaianya tak kira berat, ringan, susah or senang...

11 Oct 2012

Airis new cute toy - Fisher Price Stride and ride on Lion


Photo from Google



Yesterday I bawak balik Si Lion yang comel berhidung purple dan berlampu kelip-kelip untuk Airis practice berjalan. We decided to bought this Fisher Price Stride and ride on Lion ni sebab Lion ni comel and nak menolong Airis supaya cepat jalan. Tak sabar betul kami nak suh dia jalan.. hehehhee

No la.. Airis nie nak jalan but she takut2.. So hoppefully this lion dapat bantu Airis. And my sister pun recommend me to try this push walker.

 Bila Airis dapat Si Lion berhidung purple tu I teach her how to push and walk with that lion.

She push and start walked but she don't want to push the lion dari belakang. I memang ajar she to push dr belakang because that is the way it should be but she wanted to pushed the lion dari depan because she wanted to play with the lion nose yang ada lampu kelip2 yang berwarna purple yang comel tu.

Plus we have to press the lion nose to make the music sound. So cute tau that lion.. hahahaa (Aku pulak yang lebih)

Than when the lion keluarkan music she started to danced danced danced and danced...

So i just want to share the video in my blog.. For you guys to see how cute and excited she is... 

The First video Airis menari-nari tak berenti bila dengar music and the second video showed how she pull the lion and then she menari-nari lagi...

 

Why Ibu and Dady ?

Our kids call me Ibu and call my husband Daddy. 

Why we wanted them to call Dady and Ibu ? this name is not matching at all. Not suitable at all but we still wanted them to call Daddy and Ibu.

Why ? Why not Daddy and Mummy or Ibu and Ayah or Mak and Bapa or ayah (Like me and my husband) ataupun Umi and Baba or papa and mama and bla bla bla..

Kisah nya macam nie, Dulu-dulu, When I worked in Penang and my office mate, Kak Wati has 2 sons. They call her Ibu and her husband Daddy. I felt So sweet, different and cheeky too. Something really different and tak banyak orang buat macam tu. 

Then I set in my mind if i have a kids I also want they call me and my husband Ibu and Daddy.

Kebetulan pula my boyfriend a.k.a my husband now la want his kids call him daddy.. and he don't mind if i want my kids to call me Ibu. So go on la.. We agreed with daddy and Ibu..

The problem is, normally infant yang nak start cakap will speak Mamamama or papapapa or dadadada... Susah nak ajar diorg sebut Ibu... Ibu... or dady.. dady.. sebab ada 2 suku kata... hehehheee.. At least daddy tu they said dydydy... Ibu... Just Buuuuu..

But anyways my kids boleh jugak la sebut Daddy and Ibu.. tue pun bila diorg dah boleh cakap sikit2.

Ada jugak yang tanya  kenapa tak panggil Mummy.. I said ... We just follow what we want but the true stories is I influence by my friend and my friend tue tak tau pun yang I copycat dia.. heheheheee...

(To Kak Wati.. if you read this, I just wanna say thank you because you give me an idea... a very sweet idea...which is not all people like us )

Then I realize my cousin pun terikut-ikut I.. I think so!!!! Her name is Intan.. kan Intan kan kan kan ???

Her kids also call them daddy and Ibu. Maybe because after she heard my kids call dady and Ibu, she become like me. Terasa macam best then dia pun set her mind like me. And one more thing, before she got married, she selalu datang lepak at my house.. so terikut2 agaknya.. Hehehehee

That the story why my kids call me Ibu and Daddy...

Very different with others, sweet and cheeky and sekurang2 nya sorang ala2 mat salleh seorang still ada ciri2 kemelayuan sikit ...

Don't you all think that sweet and cheeky too???
What about you ??


Adam / Airis / Aslan


9 Oct 2012

Cerita tentang Pengalaman Melahirkan Aslan

Mengimbas kembali 5 tahun yang lalu dan sempena hari kelahiran Aslan pada 29 Sept 12, aku nak ceritakan pengalaman aku melahirkan Aslan kat blog aku nie untuk tatapan anak2 aku satu hari nanti.

Satu pengalaman yang masih segar dalam ingatan aku dan yang tak mungkin aku lupakan.

Aku mengandungkan Aslan semasa abgnya baru berumur 9 bulan. Dah rezeki Allah nak bagi aku terima seadanya walaupun tidak seperti yang dirancang.

Mengandungkan Aslan, aku tidak banyak karenah. Masa tu aku dah berkerja. Aku aktif dah takde masalah sangat. Morning sickness skit2 je and biasanya diwaktu pagi.

Mengandungkan Aslan sama seperti Adam. Perut aku tidak besar sebabnya mungkin aku tak makan vitamin seperti yang disarankan oleh doctor. Aku tak suka bau ubat tu and boleh membuatkan aku muntah. Kesihatan aku ok. aku takde kencing manis, takde darah tinggi pendek kata semuanya normal.

Mungkin juga kerana aku sibuk bekerja dan juga ada komitmen pada anak sulung aku, jadi aku mmg tidak sempat nak melayankan karenah aku sendiri pada masa itu. Tak sempat nak memanjakan diri kerana Adam juga memerlukan seseorang untuk dia bermanja.

Aku balik kerja aku masak, plus aku pernah beberapa kena naik tangga dari basement ke tingkat 11 kerana lif rosak.Tapi aku rasa itu adalah baik kerana org kata kalau kita aktif akan memudahkan proses bersalin kelak. Bukan nya kena berlari naik tangga tu but just naik slow2 semampu yang boleh. Bila penat stop and rehat la sekejap.

Semasa aku mengandungkan Aslan, aku rasakan masa berlalu dengan pantas dek kesibukan harian aku. Yang pastinya aku sangat suka minum air bandung.. and aku rasa takde makanan lain yang aku mengidam. Mungkin jugak hanya selang 9 bulan aku mengandung lagi so sebab tue takde yang mengidam kot. Sebab semuanya dah makan masa preganantkan Adam.. ye ka ? Ntah la.. Tapi aku rasa itu sedikit sebanyak menyenangkan pregnancy aku yg kali kedua ni. Sebab nya jarak tak lama.

Badan memang penat tapi aku mmg tak sempt langsung nak fikirkan tentang diri sendiri kerana melayankan anak sulung aku yang masih belum setahun. Dan kesilapan aku juga, pada masa itu aku merasakan anak aku yang sulung masih kecil untuk aku menceritakan yang dia bakal mendapat adik. Aku tak pernah sebut langsung pada Adam yang adik nya ada dalam perut.. and bla bla bla.. So Adam mmg tak tahu yang dia bakal mendapat adik.

Jantina bayi sudah aku ketahui. Kata doctor baby ni tak malu. He tunjuk terang-terangan... Hehee.. So memang tak mengharap la akan anak perempuan.

Lebih kurang lagi 2 minggu nak due aku dah start buat keje ofis dari rumah. Satu pagi lepas aku hantar anak aku ke nursery, aku balik rumah and ada report yg penting yang perlu disiapkan..Jadi aku hanya bekerja dari rumah untuk siap kan report tu.

Tengah buat kerja aku rasa semacam and bila aku check, aku tengok ada sedikit darah. Aku panic la juga walaupun ini bukan pengalaman pertama aku.

Aku beritahu suamiku and terus call mak aku yg berada di Penang. Nak tanya Pendapat Mak bahawa aku perlukah aku ke hospital dengan segera.

Mak aku suruh aku baring and tanya adakah aku berasa sakit? Masa tu aku mmg tak rasa sakit langsung. Lalu Mak aku suruh aku rehat and Mak ambik keputusan naik bas and datang Le KL. Bas ke KL dari Penang mmg takde masalah sebab banyak. Every 30 minit pasti ada bas yang akan bertolak ke KL.

Memandangkan aku tak rasa sakit, aku pun rileks. Masa tu dah takde rasa darah keluar lagi. Dalam pukul 4 ptg Mak aku sampai dan setelah berbincang kami ambik keputusan akan bergerak balik Ke Penang malam nanti. Keputusan tu dibuat pun bila Mak tengok aku takde rasa sakit and tande pun dah takde yang keluar pulak.

Dalam pukul 12 mlm kami bertolak balik ke Penang and singgah di Ipoh, rumah maklang aku untuk bersahur. Owhh ya aku lupa nak mention kat sini. Masa tu adalah bulan puasa.

Setelah bersahur, Suami aku tidur and berehat sebentar. Nasib baik Jugak la masa tu anak aku yg sulung tak meragam. Masa tu umurnya baru setahun setengah.

Dalam pukul 10 Pagi kami gerak balik Penang. Hari tu jugak lepas buka puasa, suamiku perlu balik ke KL sebab nak selesaikan kerjanya sebelum mula cuti panjang. Dan juga Suami aku perlu settlekan hantar menghantar Kuih bangkit for raya yang sudah diorder orang.

After 2 days di rumah mak, aku mmg takde rasa sakit and darah pun dah stop. Mak ambik keputusan pada pagi Jumaat tu nak pegi hospital memandangkan dah tiba due date.Salah satu sebab mak ambik keputusan pegi Jumaat sebab Sabtu Ahad doktor takde so tak banyak karenah sangat bila di wad nanti.

Kat hospital, aku kena masuk wad sebab aku beritahu dah ada darah and dah due date. Sebelum masuk wad biasanya pesakit akan diperiksa Suhu badan, buat VE, and tekanan darah. Tiba2 pulak tekanan darah aku tinggi. Tp aku rasa tekanan darah aku tiba-tiba tinggi sebabnya aku berdebar-debar. Sangat berdebar2. Berdebar2 sebab nak kena buat VE yang paling aku tak suka tu.

Yang pastinya aku rasakan debaran aku bertambah untuk pengalaman aku yang kedua nie. Sebabnya aku dah boleh bayangkan segala prosedur2 yang kena aku lalui untuk proses bersalin nie..

Ada Jugak nurse2 a.k.a kawan Mak aku tanya aku.. " eh.. Ni yg last year datang bersalin kan ? " hehee.. Nampak sangat tak merancang. Nak buat macam mana dah telah ditentukan Allah SWT.

Di wad aku disuruh berehat and doktor cuma pesan if ada rasa sakit kena la bagitau kat diorg.. Itupan disebab kan laluan hanya buka 1. 1 apa aku tak tau la.. tapi aku dengar doktor kata 1 masa first check sebelum masuk wad td.

Lepas doc pesan if sakit bgtau diorg.... Huh !! Dalam hati aku kata... Jangan harap la. Kali ni aku dah plan.. Kalau sakit yg masih boleh ditahan, akan aku tahan jer. Sebabnya aku mmg tak suka kena buat VE tu. sakit tau dak..

Petang 28 Sept 2007 dalam pukul 5 ptg, Paksu aku and sepupu aku Zamzuri datang bawak Nasi beriani hameediyah. Sebab aku yang order. Aku cuma fikir nanti lepas bersalin dah tak boleh nak makan apa dah. Sebaik je Paksu hantaq nasi beriani tu aku bedal Nasi beriani tu sebungkus habis.. Licin.. Sambil2 Makan aku memang terasa ada sakit sikit2. Agaknya semasa Baby mengeras.

Dalam pukul 8.30 malam mak aku sampai and aku minta mak buatkan milo panas campur telur ayam kampung 2 biji. Itupun setelah suamiku call and beritahu dia dah sampai kat Jambatan Pulau Pinang.

Macam biasa Milo campur telur ayam kampung panas adalah salah satu proses menguatkan badan dan mencepatkan proses bersalin. And campuran ini amat sesuai bagi aku sebabnya mmg petua ni mujarab  semasa melahirkan Adam dahulu.

Tak lama lepas aku minum milo tu suami aku sampai and dalam masa yang sama aku mmg rasa perut aku menegang.. Sakit.. sakit.. sakit... Tapi aku tahan.. tahan.. tahan... 

Sebelum minum milo and telur ayam kampung tu takde la sakit. Minum jer terus rasa perut memulas.

Aku tak nak bgtau kat nurse yang bertugas semata2 nak elakan diorg buat VE... Arggghhhhh

Then sakit lagi.. sakitnya hanya tuhan yang tahu.. memulas perut hinggakan badan aku merengkot tahan kesakitan. Mak tetap urut2 pinggang and suami aku usap2 kepala aku suruh tahan sakit dan minta aku beristighfar.

Sakitnya mmmg mencengkam and aku rasa sakit yang datang semakin kerap.. aku suruh mak panggilkan nurse bila sakit tu kerap datang and tak tertahan. Aku kena jalan ke bilik pemeriksaan VE..

Masa nak jalan tue pun aku dah membongkok2 tahan sakit and bila dah sampai di bilik VE tue, Nurse yang bertugas tue check and kata kat mak aku..

" Kak Sal, dah almost full la... Cuba Kak Sal rasa !!" lalu mak aku pun pakai sarung tangan and rasa..

" Ha ?? hang kata almost full. Nie dah full dah nie !!!.. Cepat bawak dia ke labor room"

Maklumlah, mak aku kan dah berpengalaman lama kat Hospital Bersalin Pulau pinang tu.

Lalu aku pun dibawa dengan kerusi tolak oleh attendent perempuan yg bertugas malam tu. Masa tue hanya tuhan yang tau.. Berpeluh2 aku menahan kesakitan.. Ya Allah.. aku mmg berdoa semoga aku sempat sampai kat labor room.

Kakak yang tolak aku dengan kerusi tolak tu pun pesan banyak2 kali kat aku.. " Dik .. tahan dik.. tahan.. jangan teran atas kerusi nie.. bahaya.. Tahan dik... " dia cakap kat aku and sambil tolak aku dengan cemas.... Kemudian dia sempat lagi cakap.. " Patutnya, nurse tu kena suruh saya tolak guna katil nie.. sebab dah full bukaknya.. tahan dik.. tahan .."

Time tue lagi la aku cuba sedaya upaya tahan.. aku tak nak apa2 terjadi kat Baby if terkeluar masa atas kerusi tolak.. Berpeluh2 aku menahan supaya tak terteran.. Owhhhhh mmg aku tak dapat nak gambarkan keadaan cemas masa tue..

Sebaik jer sampai kat labor room, mmg dah ada nurse and doktor dah siap2 kat situ menanti aku. Untuk transfer kan aku dari kerusi roda ke katil... diorg tolong pegang aku but aku cakap ...

"Saya dah tak tahan nie.. saya rasa baby dah nak keluar.." masa aku cakap tu aku menguatkan diri aku untuk bangun dari kerusi roda and naik atas katil . Aku kuatkan semangat and kuatkan hati.. aku taknak something bad happen to my baby. Dengan keadaan membongkokan badan sambil tangan dipegang di perut konon2 takut baby keluar aku duduk dia atas katil dan baring.. Masa tu perut aku memulas sakit yang amat sangat..

Doktor tengok and katanya dah nampak baby.. lalu dia suruh aku tahan lagi supaya doctor boleh pecahkan air ketuban..

Entah dari mana kekuatan yang aku dapat, aku tahan setahan-tahanya supaya aku tak teran.. aku boleh tahan and cuba bertahan sebab aku risaukan keselamatan baby.. aku tak mahu apa2 terjadi pada Baby..

Masa tu suami aku berada di luar. Dia siap2 nak masuk tapi belum dipanggil oleh nurse2 ni.. Ye lah.. mana sempat nak panggil sebab sebaik aku baring atas katil diorg dah nampak kepala baby... So mmg tak sempat la nak panggilkan suami aku.. kesian dia.. hajat di hati nak teman aku tak kesampaian...

Takpela... mak aku ada disebelah aku pun cukup lah dari takde sape2 yang teman aku.

Aku tahan2 semasa doktor nak pecahkan air ketuban. Bila terasa ada air panas mengalir keluar. Maksudnya air ketuban telah dipecahkan. Bila aku rasa jer panas tue terus aku kata..

" Saya tak tahan dah nie.. saya nak teran..sakit sangat perut saya ni..."

aku mmg tak dengar dah apa yang nurse2 and doktor tue kata and aku terus meneran.... berpeluh-peluh aku rasa. basah semua rambut aku sedangkan aircond hanya atas kepala aku.

"Arghhhhhhhh... Allah .... "(teranan yang pertama.. tapi aku tak jerit sb mak aku pesan jangan jerit.. tak elok... ) baby still tak keluar...

Then aku dengar mak cakap pada aku.. "kalau rasa nak teran sekali lagi.. teran kuat2 and panjang2....sikit lagi dah nak keluar tue... Kalau tak teran kuat-kuat nanti depa gunting "... Mendengarkan mak sebut gunting tu aku takut and aku tekad nak teran kuat2..


" Arghhhhhhhh.... "(teranan kedua... ) and belum habis teran tu aku tarik nafas and teran sekali lagi sekuat-kuat hati.." Arghhhhhhh..... " and sekelip mata aku dapat rasakan sesuatu yang besar keluar and aku rasa lega sekali.. Lega yang teramat2 sangat hanya tuhan yang tahu apa yang aku rasa bagaimana leganya aku.... Bila doktor angkat Baby aku nampak matanya terbuka and baby aku tue dah isap jari.... Hilang segala kesakitan dan keperitan aku tadi.

Baby selamat dilahirkan pada pukul 1.36 pagi 29 September 2007.

Terdengar Nurse2 tue kata pada aku... Dah buka mata... isap jari pulak tu...

Doktor bawa baby and tunjuk pada aku.. " Ni baby apa nie ?? " aku tengok and kata " Baby boy....."
masa tue aku mmg kepenatan plus kelegaan. Tiba2 terdengar suara suami aku masuk and tanya doktor " Isteri saya mana ? dah bersalin ke ? " Lantas mak aku terus keluar bilik beritahu dia yang aku dah bersalin. Tadi mmg depa tak sempat nak panggil sebab dah nampak kepala baby...

Semasa baby dimandikan, aku ternampak akak yang tolak aku tadi.. aku minta dia bawakan aku segelas air suam... Tapi kakak tue datang dengan Milo panas.. aku sangat lega.. dia bawa straw sekali supaya mudah aku minum.. Jasa akak tue mmg aku ingat sampai hari ni...

masa proses menjahit tue aku tidur. aku tak pasti samada aku diberi ubat pelali or aku mmg kepenatan and tertidur. Aku pun tak tanya doktor tu. Asalkan semuanya dah selamat.

Dalam pukul 3 pagi aku dikejutkan oleh nurse untuk dibawa ke wad. Maklum la hospital kerajaan so dikejutkan untuk bawa aku pun ke wad menggunakan kerusi roda.

Di wad aku tidur and aku suruh mak and suami aku balik rumah jer supaya mereka boleh bersahur. Yang penting pagi2 awal2 esok datang. Aku dan baby pun tidur dengan lelapnya.. Nasib baik baby ok and tak buat perangai pada malam pertama tu.

Esoknya dalam pukul 10 pagi, Abang adam datang ke hospital untuk melawat aku. Masa tu dady dukung dia. Dia senyum tengok aku but senyumanya terbantut bila dia terpandangkan adiknya..

Kemudian dia tgk aku balik and selang seli tengok adiknya. Mungkin dia hairan.. siapa yang tido sebelah ibu aku ni ?? Yang paling memilukan.. Adam tengok adik sambil mengisap jari tanganya.. mungkin berasa kecewa agaknya...

Tengah hari tue aku dah boleh balik rumah selepas baby dah buang air kecil and air besar. Selepas saja balik rumah, Adam mmg buat perangai. Dia asyik nak duduk dengan dady dia. Dia tak nak kat aku. Nasib baik Dady ambik cuti lama untuk melayan karenah ibu, Adam and adik nya...

Begitu lah kisah Aslan 5 tahun yang lalu. Bila tengok perangai dia and dibandingkan dengan proses kelahiran dia, dia mmg seorang yang berdikari and aktif (sama seperti sifatnya yang dia tak sempat-sempat nak keluar untuk tengok dunia hari Aslan dilahirkan tu).

Tue la pengalaman kedua aku melahirkan anak. Dan disebabkan aku suka sangat minum air bandung, baby yang keluar tu pun pink jer color dia. heheheeee...

Diharapkan coretan aku nie dapat la dibaca oleh anak2 aku suatu hari nanti and diharapkan segala pengalaman aku dapat dikongsi dengan semua.

Sesungguhnya pengalaman mengandungdan melahirkan anak adalah yang terindah and susah untuk digambarkan pada semua. Sekejap tadi kita berasa betapa sakitnya hendak melahirkan anak, tapi sejurus kita nampak anak yang selamat dilahirkan segala kesakitan kita tadi hilang sekelip mata.

Macam mak aku selalu kata, sakit nak bersalin nie kejap ja macam sakit tu diambik dan dibuang.. Setelah melalui proses bersalin tue baru la aku faham apa yang mak aku maksudkan.

Syukur Alhamdulillah segalanya selamat seperti yang aku harapkan.. Amin.. 

Tengah mencari gambar2 Aslan masa dia Baby.. Sedih la.. Tak jumpa..


Aslan mmg terkenal dengan mcm2 hal


Tengok lah betapa kreatifnya dia



Dia suka bergaya



 
2010
2010


  
2012

2009 - Smart Reader Kid

2008




2008 - Lil Beansprout Montessori





2011- Peminat tegar Angry Bird

2012 - Q-Dees Annual Concert - Ala ala K-Pop