My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

23 May 2012

Debat PTPTN

Assalamualaikum,

Hari nie nak citer pasal isu PTPTN nie. Td aku sempat la dengar Perdebatan isu PTPTN nie antara YB Khairy Jamaluddin dengan Rafizzi dari PKR kat you tube..

Dalam pedebatan nie citernya yang sorang nak hapuskan hutang bekas2 pelajar yg now dah keja dan nak bg pelajaran tinggi percuma kepada bakal2 pelajar yang akan masuk universiti.Yang sorang lagi sebaliknya la tapi yang sorang lagi nie nak try untuk minta dihapuskan admin cost PTPTN yang 1% tue..which is sama la jugak dengan PKR punya misi.. (kalau tak salah aku la)


I tak nak my blog nie jadi sesuatu yg serius.. so kita tak payah lah citer yang serius2 matters kat sini..So just nak sembang2 something yg small2 matter jer..


I am not the person yang taksub pasal politik. Bg aku serabut la dengan politik2 nie. so aku malas nak pikir pasal politik tapi aku nak citer pasal kehebatan kedua2 pendebat nie..


Bagi aku kedua2 pendebat ni bagus, ada tarikan yang tersendiri. Yang sorang rileks je masa debat tak kelam kabut...tapi point2 yang dia bagi tue... Dushhhhh kdg2 rasa mcm kena penumbuk ... which is point yg tajam dan yang sorang lagi ni tegas, bertenaga, bersemangat and Handsome.. hahahaa (No no.. pasal handsome nie tak masuk dalam ini cerita yer )

Tapi lepas dengar debat nie aku rasa aku rasa aku akan ikut la blog saudara Rafizzi tue.. Blog dia mmg menarik..


And jangan lupa Moderator nya Dr. Maszlee Malik pun cool and best..

Dalam masa perdebatan nie berlangsung seronok la tengok kedua2 pedebat ni sindir menyindir antara satu sama lain.. mcm2 perkataan la keluar, macam apple, rambutan, buku jingga, tetiba sorang jadi akauntan, creative accounting, seorang lagi pulak jadi lawyer... hahahaaa.. memang kelakar.. and panasssss...

Banyak fakta keluar, mcm2 angka keluar and macam2 statistik keluar and aku tak sempat nak ambik perhatian pun masa angka2 tue dibacakan... kalau nak tau pasal fakta2 or angka2 yang disebut td kena dengar sambil pegang pen dan kertas... hehehheee.. and then kena buat notes.. aku tak la nak sampai ke tahap tue nak bg perhatian kan ??

But anyway it nice... seronok tengok gelagat masing2

Moderator tue pun puji kedua2 pendebat nie sb masing2 dapat menepati masa yang diberikan...
Sebabnya kalau debat2 nie susah nak ikut masa.. nak suh berenti pun cukup susah...

memang seronok dengar mereka berbalas2 cakap nie...

Kesimpulan yang aku boleh buat :

Hapuskan hutang PTPTN and bg pendidikan tinggi free bagus.. memang aku alu2 kan.. Dan aku menerima dengan hati terbuka ...

But if sampai merugikan dan memufliskan negara.. aku dengar pun takut.. So aku harapkan kerajaan boleh la tulus dalam menjalankan tanggung jawb.. Sekiranya betul perkiraan Saudara Rafizzi maka tak salah kalau kerajaan bagi free pendidikan tinggi nie..

If tak dapat hapuskan PTPTN pun aku terima tapi aku setuju sangat2 jugak la hapuskan admin fees tue.. so kami peminjam2 PTPTN boleh bayar yg principal jer..

Negara kan ada banyak pendapatan.. apa salahnya hapuskan admin fees tue.... Jauhkan la segala gejala yang tak baik yang wujud dalam pentadbiran negara kita..

Peace !!!!

Korang2 dengar la pendebatan nie kat You tube.. kalau korang tak suka politik buat mcm aku dengaq supaya kita boleh senyum dengar sindir menyindir pendebat2 yang terlibat nie.. sekurang2 nya dapat jugak kurang stress sbnya mmg boleh membuatkan kita tersenyum..

Lagi satu Tuan rumah pendebatan nie mencabar PM kita berdebat dengan Anwar Ibrahim...

Huhhhhhh... MENARIK JUGAK KAN ?

Rasanya mau ada kerusi terbang nanti.. hehehee...








2 comments:

  1. kan, menarik... saya suka yang handsome tu tapi dia tu sarcastic sangat kadang- kadang....

    ReplyDelete
  2. hehehee..ya ya... i tau i tau u pun suka yh handsome tue.. hahaa

    yang handsome tue memang gitu caranya... wakaka

    ReplyDelete