My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

4 Apr 2012

1st Adam / Aslan and Airis cartoon

Assalamualikum,

just want to share with kawan2 semua...

My entry today isssssssssss sudah tentu la pasal my kids yang kat umah tue..

Teringat budak2 tue dok tengok katun kat TV.. hari2 berebut ngan aku nak tengok TV.. Tapi what to do... I have no choice.. just let them watching cartoon then I can do my stuff.






My first cartoon yang my kids tengok is teletubbies. I think  teletubbies ni good walaupun teletubbies nie tak bercakap, so i bought 2 cd for abg Adam masa dia baby dulu and yg bagusnya CD tue still can use until Airis.

Mcm mana aku leh terjebak tengok teletubbies nie ??? One morning when Abg Adam about 1 to 2 years, aku terbuka citer Teletubies nie kat TV2. Then Abg Adam mcn tertarik tengok Teletubbies tue dok lari2 and menari2 macam kartun (mmg dia cartoon pun la kan  !!)

Then every little things yg cartoon teletubbies tue buat.. they mesti ulang 3 to 4 times. Hehehehe.. mula2 i was like... " Apala yang cartoon ni buat" Then I realize...

Why that teletubbis tue ulang apa yang dia buat sampai 4 to 5 times ?? Because Baby masa umur 1 to 3 year mmg kena tengok something berulang2.. They want to learn and bila dah ulang sampai 3 to 4 times Insyaallah they will remember and learn and akan ikut apa yg dia nampak.

For Example Adam tengok teletubbies nie bila nak abis they will say bye2 then dia sembunyi...Then yg kuning pulak dok Bye bye pastu sembunyi... then yang color merah  say Bye bye... then color hijau say bye bye... Then biru say bye bye.. .....

Lepas tue teletubbies tu ulang lagi sekali start dari color kuning tu.. dan seterusnya..amazingly, masa yang kuning tue bye2.. Adam dah start ikut apa yg teletubbies kuning tue buat... then then dia ikut and ikut semua2 teletubbies tue buat...

Heheheee.. sama la denga Aslan and Airis nie...diaorg senyum2 and gelak2 tapi yang tak bestnya Adam akan citer dah kat adik2 dia apa yang teletubbies tue akan buat... hehee

So kesimpulanya, kanak2 nie mmg akan cepat belajar masa umur 6 months to 4 years nie.. that time diorg cepat tangkap dgn apa yang dia nampak, lihat dan dengar.. Diorg nak explore semua benda yang dia nampak.. That why la kalau baby umur 6 bulan tue akan masukan benda kat dalam mulut.. Tak kira la benda apa sb diorg nak rasa.... apakah itu ??keras kah ?? lembut kah ??

Satu lagi penemuan saya... Anak2 saya sangat tertarik dengan CD baby song.. CD tue dinyanyikan oleh baby2 yang mcm diorg jugak... cuma mulut2 baby tue bergerak2 mcm dia yang nyanyi lagu tue.. tapi sebenarnya of course la tak.. just diorag buat denagn teknologi canggih yang menampakan baby tue gerak2..nie bukan cartoon tapi mmg baby yang betul.. saya tak ingat la CD apa.. nanti kalau saya jumpa saya akan upload pic kat sini..

Bila anak2 saya tengok diorg tertarik dan terus tengok sb maybe kanak2 tue nampak kawan2 dia tengah nyanyi... siapa tahu kan ??

So parents..hati2 la dengan apa yang kita buat sebab anak2 kita pun akan ikut jugak.. Terapla nilai2 murni seperti ucapan terima kasih, please, Tolong dan lain2 dalamkehidupan kita supaya anak kita boleh menjadi seorang yang sopan dan santun.. Ingatan untuk saya jugak  ...

Good night and Wassalam

No comments:

Post a Comment