My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

17 Sep 2012

Snow Walk I-City Shah Alam


Assalamualaikum semua,

Entry nie I nak citer tentang our 1st visit kat Snow Walk I-City di Shah Alam.

I-city ??? This is not our 1st visit.. Nie dah Kali ke 3 kitaorg sampai Kat I-City ni. Our 1st and 2nd trip, I-City nie belum siap sepenuhnya. Yg ada Cuma lampu2 LED yg bermacam bentuk..

Memang sesuatu yg mengujakan.. Memang cantik and sesuatu yg baru bg kami masa kami mula2 sampai dulu.

And our 3rd trip ni we decided to try Snow Walk.. I make some research before we go there sb my husband ni jenis yg kena make sure sesuatu yg pasti.. Dia bukan yg jenis nak main redah je so me as a pencetus idea kena la google and get some information before pegi..

We just decide nak pegi dalam pukul 1pm on Saturday, 15 Sept 2012.. Nasib baik la aku sempat google sikit2 masa anak2 aku tengah siap..

And Kebetulan my husband nak Pegi melawat kawanya di Subang Medical Center tu yg kira jadi je nk pi explore snow walk @ I-City ni pulak..

Kami sampai snow walk dalam pukul 5 and nasib baik org masih belum ramai and sesak and the best part we dapat ticket dgn hg murah. RM25 for adult and RM20 children. But this fees is applicable if you buy enterance ticket before 6 pm ja..

If you all datang after 6pm.. Ticket nya dah lain harga.. RM35 for adults and RM30 for children.But please take note this fees only for snow walk enterance fees, yg mainan2 kat luar tue harga lain yer. If not mistakn RM5 per ride per person.

So my suggestion is datang before 6pm.. Bukan Sahaja dapat hg ticket yg murah tapi belum sesak, org belum ramai, senang dapat parking and mmg boleh enjoy sepuasnya la dalam snow walk tu.. Maklumla... Org tak ramai so tak perlu nak berebut2 nak main lungsur2 kat dalam tu..

Okey back to the story..

Hg ticket tu is just for masuk dalam and we get a sweater... Mmg sejuk ye dalam tu.. 5 darjah Celsius.. Masa aku pi Europe dulu pun 11 to 13 darjah.. Tu pun dah sejuk sampai ke tulang Hitam.. Ini kan pulak 5 darjah.. Mmg pengsan.. Boleh beku ok..

Adam and Aslan terlalu excited so diorg mmg dah pakai sweater dari rumah.. So they wear double sweater .. It's really good for them. Agaknya sebab tu diorg memang tahan sejuk tue..

Me and Bibik dah kena tambah satu lagi cost iaitu sewa boots.. Sebabnya kami pakai sandle.. So kalau nak dtg sini pakai la kasut yg sesuai supaya kita tak bazir nak Sewa boots.. Harganya ialah RM10 dan dapat stoking free.. Yeaaaa..

Baby Airis pun masuk gak.. They have baby sweater so kitaorg pun nak Jugak bg Airis masuk.. Cuma diorg cakap.. Baby boleh masuk tp if anything happen diaorg tak tanggungjawab.. Jadi bagi yg ada baby maybe boleh masuk tapi jangan lupa pantau anak ye.. Tapi Airis tersengih2 jer kat dalam tue..takde masalah pun.. cuma Airis and bibik masuk satu round jer.. takut gak kan if anything happen..

Kat dalam tu mmg sejuk and slippery.. Aku jatuh mcm nangka busuk ok..sebab licin sangat. Hehe.. Nasib baik Cik Abg ada.. Huwaaaaaaa bikin malu ja.. Memang menykitkan... Dah lama tak rasa jatuh so snow walk ni tak sesuai utk pregnant women.. Sakitnya aku rasa sampai hari ni.. Uwaaaa..

Lupakan citer sedih tu..

Kat dalam tue Ada macam2 decoration la.. Kebanyakan diorg buat and ukir dari ais batu. Ada rumah Eskimo, penguins, snowman, kapal, tiger and mcm2 lagi.. Ada Jugak Padang bola and bolanya sekali.. So Anak2 aku and Suami aku sempat la main bola Kat dalam tu.. Plus org pun tak ramai so mmg best la diorg main bola. 

Ada juga Papan lungsur ais.. Boleh tahan panjangnya, ada tempat lungsur yg menggunakan tiub. Adam and Aslan memang ulang2 je main tu. Kalau tak salah Ada la 5 Kali.. Memang nampak perasaan happy kat muka diorg.. mata diaorg nampak bercahaya happy..

Aku?? Hmmm mintak maaf la.. Takut ok. Bukan takut apa, takut aku menjerit and semua org tgk aku.. Hahahaa.. Aku mmg ratu menjerit kalau naik2 benda yg adventures mcm tu.. Hehhee..

Oleh kerana konsep snow walk ni boleh masuk and keluar sesuka hati, kami akan keluar bila betul2 tak tahan dengan kesejukan Kat dalam tu. Bibik and Airis satu round je( hugi huit haku helanja hihik hasuk.. Hejap je hia hasuk) tak paham??? Tak paham takpe ye.. Hehe..

Melayankan Adam and Aslan .. Ada la 5 round aku and Suami masuk.. Kalau nak biarkan diorg je masuk takut pulak apa2 jadi Kat dalam tu kita tak tau.. So nak tak nak kami kena la layan kan budak2 ni masuk and stay kat dalam tu.. mmg tak tau sejuk anak2 aku tue.

For me, mmg aku rasa macam dah nak habis dah darah ke dalam badan ni.. Tapi Adam and aslan mmg enjoy la.. Budak2 mmg tahan lasak dari kita yg tak berapa nak muda ni. Masuk sekejap dah sejuk terketar2..

Overall aku mmg berpuas hati la.. Dengan entrance fees ni, mmg aku rasa berbaloi la. Dgn konsep yang boleh masuk and keluar sebanyak mana yg kita suka but Jgn lupa datang sblm pkl 6 pm. Dapat jimat sikit ye and datang dengan berkasut yg sesuai so takyah nak sewa2 boots lagi.

I recommend semua datang time mcm aku dalam pkl 5 pm so bila dah jemu and dah tak tahan sejuk kat dalam tu, kita boleh keluar and mainan kat luar pulak sambil menikmati keindahan lampu LED rekaan manusia tu.. Masa keluar dr snow walk dah malam and waktu malam baru la semua lampu2 LED tu dipasang.. So memang sesuwai la.. Sambil makan2 sambil duduk2 sambil lepak2.. sambil melayan mata tengok2 lampu2 yg colorful tu.

Masa kat luar tu, Adam and Aslan sempat la try keta langgar, naik kapal mainan and naik benda alah yg aku panggil merry go around.. Ala yg mcm Eye of Malaysia tu.. Yg tu kami naik satu keluarga..

Kesimpulan yg aku blh buat.. Tak payah Pegi jauh2 kita dah boleh berekrasi dengan family kita.

Pi la try jalan2 and lepak2 Kat I-City Shah Alam ni..and opssss untuk pengetahuan korang, kitaorang tak abis pun pusing dalam I-City nie sebab anak2 dah nampak keletihan.. takpe next time datang kitaorg pi explore kat belah yg tak sempat kami pi yer...

Ok citer dah habis jom tengok photo2 yg sempat di ambik pulak...

Tengah Get ready dok siap2 nak masuk dalam
Pose dulu b4 enter to snow walk



At the snow walk lobby
Snow walk lobby


inside the snow walk
Replika inside the snow world


Get ready to meluncur
nie la track for meluncur with the tiub tue


   

They lungsur atas ketul ais
They play football together inside -tak sejuk ke ek ?

Ada gaya anak aku nie
We walk on the snow.. yeayyyy !!!1


we inside the eskimo house..sejuk gedi...
Aslan and the tiger yg diukir dari ketul batu


at the snow walk lobby
Us..

Aslan in action

Inside the eskimo house...


 
He want to see his pink face



Just for kids



Mainan2 outside of the snow walk
Bumper car


Airis pun main gak

Ready nak naik Merry Go Around..

2 comments:

  1. wah macam- macam jugak ek aktiviti dalam ni. worth la, paying the ticket. tp I takleh la pegi kan hehehe.

    ReplyDelete
  2. Memang tak sesuai untuk pregnant women. I masuk pun jatuh .. hahahaa.. mcm nangka busuk sebab licin..

    And the enterance fees yg I tulis tu is just for Snow walk jer.. Mainan2 tue harga lain per ride but if we just nak pegi cuci mata and lepak2 jer, its free except kena bayar parking jer la..

    ReplyDelete