My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

31 Mar 2012

Tips on How to brighten your days especially on Monday

Hi all,

Salam Jumaat... Today entry is saja syok2 entry .... Today kan dah Friday... so mesti all of us tengah dok syok la as esok Sabtu boleh bangun lambat and boleh bermalas-malasan kat rumah

Aku tak leh esok keja sb ada event WHF 2012 yang ke 7.. aishhhh dah yang ke 7 dah ???
But anyway, tujuan entry ni adalah untuk bg tips2, How to brighten your days especially on Monday  :-) dengan kata lain monday blues..






For me, Monday is a very tired day..Why ?? Because on Sunday, macam2 pekerjaan and activitiesyang kita buat and yang perlu disiapkan dirumah.. or kalau tak buat keje kat umah pun, we will spend our time with the kids,we get out from house pegi jalan2 or pegi somewhere la untuk beriadah..or sometime on Saturday and Sunday we balik kampung and biasanya only Sunday night baru kita sampaikat umah kita balik....dah tue apa lagi confirm kita dah letih, dah malam and dalam fikiran kita mesti kita dah start thinking about work work work dah....

Sometimes ada je org ambik EL on Monday sb letih ... hahahahaha... No no no.. dont do that ok...

On Monday morning we have to wake up early and back to normal routine which is siap2 anak ke sekolah and of course la siapkan diri kita sendiri untuk ke tempat keje.... Sometimes mmg I ca't wake up sb letih and tak cukup tido.. huhuhuhu... but what to do ???. kena la jugak bangun untuk mencari rezeki..


So.. For me after been a long time I macam tue, in Monday blues, i speak to myself, i have to do something with my behavior... and here i have ideas How to brighten my days :


  1. I will make sure I prepared my clothes yang I nak pakai for Monday tue.. Maksudnya malam Isnin (hari ahad malam, and esok Isnin) tue.... Normally i will wear a nice clothes or baju2 yang bright sikit..  atau apa2 baju yang aku rasa lawa la yang ada dalam wardrobe aku tue... so bila dah siap2 pikir apa yang nak pakai esok... kepala kita akan senang and kosong... bangun pagi lepas mandi terus pakai.. takyah dok fikir2 lagi..
  2. Lepas dah settle and dah fikir pasal baju, i will think about my handbag, maksudnya.. malam Isnin tu i will choose la handbag yang aku rasa nak pakai for the whole week and will transfer semua barang2 wajib yang perlu ada dalam handbag.. i will not change my handbag everyday but only 1 or 2 weeks sekali.. I love handbags ok..
  3. And I will prepare and get ready my kids stuff untuk ke sekolah so that I dah tak payah pikir dah masa pagi2 Isnin tue..
  4. Bila dah bangun pagi and dah bersiap2 and makeup sikit2, i will take a cup of nescafe susu, just to bagi mata bukak and bagi mata cerah and give me energy energy and energy.....and i have to smile kat semua yang I nampak ... contohnya kalau ada jiran ke, of course la to my kids and husband.. kalau berterusan masam ... hmmmm confirm i will mooday sampai ke petang...
  5. During my driving, I will listen to Hot fm, Lebih hangat dari biasa which is my favorite radio channel yang sememangnya dapat menghangatkan pagi saya... They will chat a good topic and of course can make me smile and laugh on my own... hehehehehe... I really love this...
  6. And fyi my 2 lovely kids, Abg Adam and Aslan also will show in their face the Monday moody jugak and for me I really understand, they tired and whatsoever... Me as their mother have do something to make their smile... They can't change a nice clothes like me sb they have to wear school uniform... hehehehhehe... So what i can do is... when the radio play the fast song I will sing and let them sing with me together... so far this work and can make their smile jugakkk... The i will chat with them about their teacher, friends and i will ask them a question just to  make their speak and at least they already start their day with me !!! sampai je di sekolah they dah panas and dah happy dah.... owhhhhh.. penat jugak la nak melayan sampai la ke sekolah... hehehee.. settle tentang anak2 and back to myself.
  7. When I reached at office, i will smile to everyone yang i nampak... Tak kira la tukang jaga parking kah, even someone yang I bertembung dalam lif tue I tak kenal pun... With smiling and akan cakap "Good Morning" and this really works.. Kalau korang perasaan mat mat salleh semua cam tue. they will smile and cakap good morning tak kira kat sapa pun... hehehhee... Tapi yang sememangnya saya mengaku.. saya hanya bermuka2... 
  8. Before start and before i go through my notebook to refresh back apa keja2 yang tergendala on last Friday, i will play this one song in my computer.. Tajuk lagu tue GENERASIKU by OAG. I'm not OAG fans but this song is really can give me the energy.. The lyrics and the rhythm is really good and fine for me.. so i akan dengar la lagu tue sambil buat keje and of course la pasang kuat2 kat headphone... U guys tau tak lagu ni ??? Here i copy and paste the lyrics for you ....

Jom layan....

pagi terjaga ku dari mimpi
terasa hati senang sekali
pasti dunia ku yang punya di hari ini
bersama kawan-kawan ku pergi
ketawa riang senang hati
indahnya dunia ketika kita muda remaja

segalanya dalam genggaman
walau apa pun tak kan menjadi halangan
hidup ini setia menanti
generasiku bersinar bagai mentari
oo...

malam ini bertemu di pesta
berdebar membalas senyumannya
manisnya oh jatuh cinta kali pertama
bersama menitiskan impian
cinta, cita-cita dan harapan
di usia ini... tiada yang tak mungkin
oh sayang

segalanya dalam genggaman
walau apa pun tak kan menjadi halangan
hidup ini setia menanti
generasiku bersinar bagai mentari
jangan gentar mengejar mimpi
yakin berani percaya diri
dan mula dengan hello
oo...

jangan takut jatuh ke bumi
bingkas bangun melangkah lagi
ke depan, lari dan terbang menuju bintang
hanya kau saja yang bisa menentu
arah hidupmu yeah...
oo...




Last But Not Least..... SMILE SMILE SMILE

(I also would like to remind to myself)

 

Happy weekends to all

2 comments: