My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

24 Mar 2012

My Very first time blogging citer pasal Iguana

Assalamualaikum ,

Hi semua.. this is my very first time nak berjinak2 dengan penulisan blog nie.. 

1st sekali.. I asked myself.. Why I want to try to write something in my blog ???

Hmmmmm.. its because i want one day my kids can read my story and of course kebanyakanya mesti about them.. hahaha


Second because i want to share my experience, my knowledge, my opinion and apa2 saja yang I tau and I can share with my friends yg sudi melawat to my blog nie..  (harap2 no syok sendiri la... Insyaallah)
Third, I am mother for 3 kids.. nak meluahkan perasaan boleh la luah kan perasaan dengan writing kat blog ni kot.. at least if ada yg my friends berminat nak tau my story, they can just read kat my blog nie. So that I tak yah nak bukak mulut and citer penat2 ...
Fifth, I can kept all my sweet memories here so that i never forgot it..

And the last one, bila tengok orang lain buat blog, i pun teringin nak try...  :-)

Agak2 boleh ke accept my reason nie ????


Di saat nie macam2 citer ada nak citer kat blog nie but I have to choose one ... apa yaaa ??
Okey la i nak citer pasal my son's pets (Iguana)




Mr. Husband ada la beli 2 ekor iguana for my kids. Iguana Abg Adam diberi nama Ciko (Actually aku yg bg idea tue sb mengigatkan aku pada kicing yg aku bela masa darjah 6 dulu).

Aslan pulak anaku yang kedua nak buh nama iguana nya Ultraman Max.. boleh ?? but 1 of my friend kat ofis Ruzanna advise me to just put Max.. so melekat la nama tu..

Mr. Husband beli 2 ekor iguana tue pun sebab hakikatnya suamiku nie mmg gemar akan haiwan2 peliharaan nie..

My husband bought this Ciko & Max nie on 19 Dec 2011. Tiap2 hari diorang main la Iguana nie.. tapi yang kerap main ngan iguana ni adik sepupu aku Zamzuri.. tujuan nya adalah untuk menjinak kan iguana nie supaya bila kita lepas dia tak lari.. haaaa.. kalau tak lari tue maksudnya iguana nie dah jinak la.. makanan iguana ni kangkung, carrot & kobis.. tapi yang malasnya kobis and carrot nie kita kena sagat dulu (betul tak perkataan sagat nie ??) iaitu kena hancur2 kan la supaya iguana tue senang nak makan.

Until la 8 Feb 2012 ... I'm at the office. Pembantu rumah saya call.. Dialognya begini
 " Cik.. bibik takut.. bibik dah kehilangan " Saya kat office dah berdebar2.. apa pulak yang hilang bibik aku nie..

"Pagi tadi pukul 10 bibik bagi binatang ijau tue makan.. mungkin bibik tutu pintunya tak rapat... bila pukul 4 bibik nak angkat kain di jemuran... Iguana nya sudah tiada... dua dua tiada cik.. Bibik kepikiran ..... "

Aku hanya mampu berkata "Errrrr..." sb i am speechless, tergaman and otak aku berputar2 apa yg perlu aku cerita kan kat husband aku nanti...

"Cik... bibik mau ambil gaji awal... Cik pegi belikan iguana adam and aslan.. Bibik tak kisah .. asalkan adam dan aslan tak nangis nanti "

Aku masih "errrrrrr....." speechless  lagi... (kesian pulak kat dia)

Lepas keluar dr offis aku pun cepat2 balik and jemput Adam & Aslan kat sekolah.. sambil aku story la kat Adam n Aslan al kisah ciko & Ma yang dah terlepas tue..

Abg Adam terdiam tak kata apa2 tapi jelas di mukanya dia fikirkan sesuatu... mgkn dia fikir macam mana iguana tue boleh ilang..

Aslan pulak lain yg dipikirnya... dia tanya aku " ibu.. Max dah terlepas... Nanti kalau Max cucuk cat (maksudnya kucing2 kat luar) mcm mana? Kuku Max tajam "...

selamba jer dia tnay aku. Rupanya Abg Aslan nie risaukan kucing2 yang berkeliaran kat luar tue dari iguana nya rupanya.. confius pulak aku ....

Bila aku sampai umah aku tengok bibik dengan kakak dan abg jiran aku tue dok tercari2 sesuatu kat pokok pelam depan rumah jiran aku. Rupanya Si Ciko dah dijumpai semula dan hanya tinggal si Max jer yg tak jumpa... but semua orang yang ada  kat situ tadi nampak Si Max lari laju and masuk longkang.. So semua yakin yang Si Max ada kat area2 tue jer..

Satu hal pulak dah semua orang dok cari Si Max nie..
Tapi memang tak jumpa sehinggalah tanggal 26 Feb 2012, otw balik dari berjimba2 dengan kawan2 lama aku at Tesco ampang with anak2 kami, aku terima sms from my husband
" Iguana adik dah balik rumah "
Then aku reply... " Balik umah ka beli yang baru ??? " tension gak la kan kalau sanggup pi beli yang baru.

Tapi bila sampai umah.. Yesssss... memang si Max.. makan dalam keadaan yang lapar sangat.. kesian... agaknya dia tak tau nak cari makanan kat luar tue.. selalu tuan bagi makan sampai kenyang

Aku tanya la my husband jumpa kat mana ..

He said jumpa kat belakang sangkar pasangan nya.. Si Max try nak masuk dalam sangkar tapi tak boleh... tau pun kau balik cari isteri.. hehee..

Ambik kau iguana.. nak lari sangat.. ingat teror sangat la konon.. At last kau kembali menyerah diri..

Amazing kan kawan2.. Betapa binatang pun pandai akan pulang ke rumah nya mencari pasangan.. Max hilang dah 18 hari which is i mmg rasa dia dah pegi jauh or dah mati sebab hujan or kena makan dengan anjing or kena kacau dek kucing BUT he coming back home.. hahahhaaa...

Amazing sangatkan... dalam hati saya memang saya tak terpikir pun yang Max akan kembali. tetapi setiap petang bila saya pulang dari ofice.. saya tetap akan tinjau2 atas pokok depan rumah saya dengan harapan akan ternampak Max tapi Akhirnya MAX PULANG DENGAN SENDIRINYA.....
Dady & Abg adamwith Max and Ciko

Aslan & Max



Adam& Ciko


For you all information, tujuan adam dan aslan memakai jacket nie sb tak nak bagi rasa kuku Max and ciko tue... taupun sakit.. hahahaa..




3 comments:

  1. ha.. ceritala.. aku baca.. follow blg aku balik.. tak aci aku ja baca ang punya.. hehehe

    ReplyDelete
  2. Thanks thanks... My first time la.. Dah lama tak mengarang.. Lynn.. Apa blog ko ??
    Di: compare to ur blog kalah 1000 Batu dr blog u..

    ReplyDelete