My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

6 Aug 2012

Kuih Mochi Dari Jepun

Bermula Dari satu dokumentary, citer pasal pembuatan kuih mochi secara traditional Dari Jepun memanggil2 aku untuk try buat kuih nie..

Dari segi rasa aku mmg dah pernah try la makan kuih ni.. so aku dah boleh agak2 la macam mana sukatan bahan2...

So hari ni aku berjaya jugak buat kuih mochi ni setelah lama kiv.. Hhehee And menjadi la jugak. Yelah.. Senang je nak buat nya kalau tak jadi jugak no comment la ...

Pembuatanya sama macam kita nak buat kuih buah Melaka cume bezanya kita gentel tepung pulut sahaja and tiada inti dan kita salutkan dengan kacang tanah dan gula yang telah ditumbuk halus.

Bahan2:
Tepung pulut
Air
Kacang Tanah digoreng dan ditumbuk halus
Gula ditumbuk halus
(Sukatan suka hati... kalau nak buat banyak, maka banyak la ye sukatan nya )

Bancuh air and tepung pulut. Bancuh sama saja mcm kita nak buat buah Melaka.

Gentel2 kan adunan tepung menjadi bulat-bulat dan masukan ke dalam air yg sedang menidih.

Bila tepung yg digentel bulat2 tadi dah masak, ia akan terapung and maksunya kita dah boleh Angkat.

Then kita gaulkan dengan kacang and gula yg kita dah campurkan tadi ...

Tadaaaaaa .. Dah siap and sedia untuk dimakan.

Cuba lah yer.. petik jari jer dah leh siap..

Mudah.. simple.. and sedap...




2 comments:

  1. Try la buat.. senang jer... I mmg suka kalau anything from kacang.. hehehee

    ReplyDelete