My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

11 Jun 2012

Cara nak buat Telur Rebus Separuh Masak supaya menjadi..

Assalamualaikum Semua,


Salam Pagi Isnin.. jangan malas2.. keje keje keje and senyum selalu..

Pagi nie aku sempat buat telur rebus separuh masak untuk Aku, Buah Hatiku a.k.a my husband and Abg Adam.. Aslan tak suka.. 

And kebetulan ada telur ayam kampung kat dalam peti ais so on je la...


So Pagi ni nak share dengan semua cara2 nak rebus telur separuh masak.. Bukan senang yer nak masak telur separuh masak nie supaya MENJADI.. 

Bukan senang nak timing supaya telur separuh masak kita menjadi.. Kadang2 jadi telur tak masak terus, sometimes jadi telur rebus yang dah masak ... Apa yang penting nak buat telur rebus separuh masak nie ialah TIMING.. 

Macam kami sekeluarga, aku cuma buat telur separuh masak nie jika aku dapat stock telur ayam kampung.. kalau takde telur ayam kampung.. memang tak buat la telur rebus separuh masak nie


Nie aku nak bagi cara2 yang boleh buat telur rebus separuh masak kita menjadi telur rebus separuh masak BUKAN TELUR REBUS SEPARUH MASAK TAPI BANYAK YG TAK MASAKNYA CUMA TELUR KUNING JER.. HEHEE..

1)Rebus Air dalam periuk sehingga betul2 menidih... Pastikan tahap air tue boleh hapuskan telur kita..  
    maksudnya bila masukan telur, telur tu boleh tenggelam la...

2) Bila air dah menidih padamkan api.. dan masukan telur dengan perlahan2..Kita boleh guna pengepit  
    supaya telur tu boleh sampai ke dasar periuk dengan tidak terhentak. jgn lepaskan telur dengan  
    kuat sebab telur mudah pecah jika dimasukan ke dalam air panas.

3) sebaik saja dah masukan telur ke dalam air yg menidih tadi, tutupkan periuk tadi and start timing..  
    Harus diingat kalau kurang dari 5 minit.. telur tue mcm hmmmm mentah sangat and bg aku mmg 
    takleh nak telan. Kalau aku aku suka biarkan dalam air tadi dalam 6-7 minit. Kalau telur tu kita tak 
    simpan dalam peti cukupla selama 6 minit. macam aku telur disimpan dalam peti so aku biarkan 
    telur di  dalam air tue selama 7 minit.SO INGAT... JANGAN LUPA BUAT TIMING YG BETUL  
    YE..


4) Bila handphone timing aku dah bunyi.. dah boleh la angkat telur tue and boleh la prepare dimakan.. 
   macam aku, husband and my kids suka masukan kicap and sedikit lada..



    Tadaaaaaaa... nie la rupa telur rebus separuh masak aku.. and oh yaaa.. I used Telur Ayam   
     Kampung kerana vitamin nya lebih..


Tapi perlu diingat, kalau kita makan 2 biji telur nie, kita ambik satu jer telur     
      kuningnya..      
      Satu lagi kita asingkan ke tepi..  BANYAK KOLESTROL YERRR... CUKUPLA KALAU KITA AMBIK SATU JER TELUR KUNING AND 2 TELUR PUTIH ...






Nie Telur rebus separuh masak yg belum dikacau tapi dah masukan kicap and lada





Nie setelah dikacau and aku tambah lagi kicap baru la berkrim







SELAMAT MENCUBA YER...



Sent from iPhone 



13 comments:

  1. Lada hitam boleh lada putih boleh. Tapi saya selalu guna lada putih

    ReplyDelete
  2. Kak asal saya buat 7minit same jeh? nasib baik pecahkan sebiji je telo.

    ReplyDelete
  3. Ye ke ?? Make sure air betul2 menidih.. cepat2 masuk telur and tudung periuk tu then timing.. cer try lagi.. tambah la lagi seminit dua ke ...

    ReplyDelete
  4. terbaik.... dh try.. mmg menjadi.. tq..

    ReplyDelete
  5. Sham.. Yeayyyy.. Alhamdulillah
    Syafiq dah try for 2nd time ke belum ??

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. kak dah try tapi otw jadi telur rebus.hahaha saye buat 7 minit kot kak? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. As salam Qini... dah try buat 6 minit tak ? Jadi tak ???? Cuba lagi ok...

      Delete
  8. lpas msukkn telur, api kne tutp ke biarkn mnyala?

    ReplyDelete
  9. Oh ya...lepas air betul2 menidih... tutup api... masukan telur and tudung periuk tu... start timing..

    ReplyDelete
  10. Baru Cuba pagi tadi... Agak kenyal lak...7 minit guna air mendidih... Next time kene beat 5 minit kit baru x kenyal Sgt... He he he... Ape2 pun thanks ye.. ;-)

    ReplyDelete