My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

14 Dec 2012

Kapal Terbang Kertasku

Friday -  Hari yang membuatkan kita tersenyum..
sebab esok kan coti.. yeayyyyy..
Jom layan lagu nie...


12 Dec 2012

Bila ada bising.. bila takde sunyi..

Sunyi je rumah sejak 2 minggu nie.. Adam and Aslan ada di kampung.. Lagi 4 hari baru la dua beradik tue balik rumah balik and I hope keadaan seperti normal.

Sometimes mmg pening bila dua beradik tu berdentam berdentum, tapi bila takde alahaiiiii sunyi nya... semut berjalan pun silap2 boleh dengar. Tinggal la kami kadang2 ber-4 and kadang-kadang ber-3 bila Dady kerja.

Me ?? Balik keje main2 dengan Airis. Pukul 9 lebih macam tu Airis tido makanya dengan saya lah tido sekali.. Awal sungguh.. Jarang dapat tidur awal macam tu kalau Adam and Aslan ada. Bagus jugak tidur awal cuma kadang2 terasa itu bukan saye.. ngeh ngeh ngeh..Sometimes pukul 12 tengah malam mula lah terjaga and mata pun berkelip-kelip tak boleh nak tido..

Airis pun bila main2 di depan rumah and ternampak kanak2 lelaki yang sebaya abangnya bermain di jalan.. Airis kan memanggil2 seolah2 memanggil abang2 nya. Mungkin she think tu abg dia kot..

Takpe takpe.. Lagi 4 hari je lagi rumah kami akan kembali berdentum berdentam dengan kelakuan dan suara kegembiraan Adam Aslan and Airis. And lagi 4 hari Airis akan dapat main dengan abg2.. Yeayyyy..

6 Dec 2012

Senaman Si Tommy .. Lagu favorite Airis


Lagu ni diminati oleh Airis.
Dah penat dah nyanyi nyanyi and menari2 dengan Airis. Bila dah habis nyanyi diminta nya supaya diulang lagi.. if not merengek..
Yang Airis asyik ketawa and tersengih2.

Anyway this lagu and senaman is very catchy..
Sesuai digunakan untuk kanak-kanank..
Bukan kanak2 jer.. untuk orang tua yang tengah menghadiri kursus or minggu orientasi pun sangat la sesuai.. Boleh membuat kita tersenyum. 

Apatah lagi Airis and sofea (anak buah saya), mmg tersengih2 suruh ibu nya menari and nyanyi lagu nie. Sampai naik penat.. wakaka

cari2 dalam you tube.. tadaaaaaa jumpa la lagu ni.. Apa lagi tersangat lah sukanya Airis menari2 ikut rentak lagu ni..

Siap ikut wuuuuuuuuu.. hahahaa.. so funny

Jom layan.. ngeh ngeh ngeh..



Disebut salah satu (Tangan kiri / Tangan Kanan / Kaki kiri / kaki kanan) :

Tangan kiri di depan ...
ke belakang ...
depan belakang...
lalu goyangkan....
Lakukan seperti ini dan berputarlah
Mudahkan caranya
Wuuuuuuuu .. ayuh bersama
Wuuuuuuuu.. Bersama-sama
Wuuuuuuuu .. Ayuh bersama
Pegang Lutut...
Tangan diangkat ya ya ya ...

Blog yang berdebu - Updated Story

Assalamualaikum,

Dah lama saya tak menhupdate blog nie.. aduhhh.. saya sungguh tak tahu kesibukan apakah yang melanda diri. Owhhh.. saya tengah cuba untuk membahasakan diri saya .. saya ye.. bukan aku.. Tak baik kalau budak2 baca perkataan aku.. nanti jadi ikutan mereka.Tambah2 sekarang ni Abg Adam sudah pandai membaca ye. Kadang2 sms saya di telefon pun dia baca ye..

Here a quick updates... Memandangkan dah lama tak menghupdate blog yang dah berdebu nie..

Cuti sekolah dah start dari awal bulan November hari tu.

Until now no plan yet nak ke mana2 lagi sebab I hate crowd.. mana nak layan and kawal anak2 lagi..mana nak berebut dengan orang lagi.. memang menyakitkan kepala saya.

But but but.. Early school holiday hari tu we went to Tambun Lost World with my sister, brother and my Maksu family. My husband tak join sebabnya no cuti.. Almaklumlah nak dekat Deepavali so he have to bg chance to his Hindu friend.We stayed di Lost Tambun Hotel for one night and mandi manda whole whole day. Tu pun we went Sunday and Monday just to avoid crowd. Then balik Penang for 1 week.









Di Penang tak pegi mana2 but just lepak2 kat rumah and keluar makan2 my favorite dishes. And sempat shopping baju sekolah Abg Adam yang akan masuk standard 1 next year. Saya sangat teruja. I planed to early shopping pun just because again.. to avoid crowd ye.. Bukan sebab tak sabar2 nak shopping. Memang best pegi Kimnovak hari tu because only me and Adam dalam kedai tu. No hassle. We got all the sizes we want.. Maklum la we are the only one yg awal kan.. Sempat sembang2 ngan chinese lady tu.. She said after gaji mmg ramai orang and masa saya pegi tu diorg tengah prepared la apa yang patut before their big days comes.

Menggayakan baju sekolah baru

Terkenang di zaman semasa aku sekolah dulu. Kimnovak nie la yang aku selalu datang dengan mak and bapa beli baju sekolah. The Uniform quality is damn good. Memang saya tak pernah lagi la tengok tempat lain kualiti kain nya sebagus kimnovak nie. But the shop is too small. Damn small.  Sebab itu lah every back to school promotion this shop akan full tahap yang mmg memeningkan kepala. So that why I decided to come here early.
 
One week tu sangat-sangat la pendek masa nya.. kemudian dah start kerja. While I am working, of course la all my kids semua kat rumah la dimusim cuti sekolah ni. Mengikut bibik memang berdentum berdentam la rumah di waktu ketiadaan saya and yesss saya dapat bayangkan mcm mana keadaan berdentum berdentam tu...

And saya perasan, apa saja yang saya masak di malam hari atau di awal pagi untuk anak2 makan, bila balik kerja pasti terluak..Boleh dikatakan habis lah.. Alhamdulillah.. At least makanan yang saya masak tak terbuang begitu sahaja. Selalunya saya akan masak pada malam hari so that they can eat for tomorrow. Mungkin sebab tak tau nak buat apa, main-main then bila penat they feel more hungry at home kan ?? I dont know.. Kalau tak pening memikirkan makanan yang dimasak tidak habis dimakan.

2 hari selepas balik dari Penang, my sister in law and her family datang rumah. Saje la bawak anak2 jalan2. But they came on weekdays so saya and suami mmg bekerja. She plan to bawak anak2 nya termasuk Adam and Aslan jalan ke KL naik komuter. maklum la Adam and Aslan termasuk her kids tak pernah naik komuter so she just bawak je la budak2 ni merasa macam mana naik komuter.

Bila saya balik dari rumah mmg nampak la mata Adam and Aslan bercahaya keseronokan dapat peluang naik komuter. Tak habis2 diorg bercerita how komuter looks like. hehee..

Dalam masa yang sama, on that day is my birthday. Alhamdulillah tahun ni umur saya dah 31 tahun. Dah meningkat tua dah saya nie. Saya sangat bersyukur kepada Allah kerna memberikan saya semua2 orang yang ada sekeliling saya hari nie. 

And this year dapat la kek dari office and bila balik rumah ada pulak kek from my husband. Lepas dah potong2 kek tu, we just celebrate di Tree steak house kat Sungai Buloh. Dah alang2 sister in law ada kat rumah so keluar la makan ramai2 as my birthday treat. hmmmmmm.. Then my sister in law pun balik la after 2 nights stayed in my house.

At office
At home






 


Lepas diorg balik, nasib baik ada my cousin from Penang pulak yang datang umah so bolehlah layankan anak2 dirumah. Adam and Aslan pun asyik berkepit jer dengan si Zafar tu. Anyway kami sempat jugak la tengok wayang beramai2 citer Wreck it Ralph. Cerita tentang watak2 dalam kedai video game. Bila malam watak2 game tu hidup.. hehehee.. Layan gak la citer tu and boleh nampak la yang Adam and Aslan suke tengok citer tu. A beautiful and colorful scene. Kali ni saya bawak je Airis and Bibik masuk panggung sekali heheee.. and Airis is a good girl. She diam and matanya besar bila tengok screen yang besar tu. But that only 30 minutes first then Bibik bawak dia jalan2 kat bahagian belakang panggung tu memandangkan org tak ramai. Ye la citer pun start pukul 9.30 mlm and sempat jugak la Airis terlelap dalam panggung.. hehehe..

And now I am thinking kesian anak2 keboringan kat rumah and me and my husband decide nak hantar anak to staying with their Atuk and Nenek di Melaka. Hmmmm maybe for 1 week or 2 weeks. Will see how its work la. Depends on me and my husband too boleh ke tahan life without Adam and Aslan. Bibik and Airis will come back and stay with me.. Just Adam and Aslan je nak tinggal di kampung. Itu pun atas permintaan diorang nak tingal dengan Atok and Nenenk dan jugak Pak Long and Mak Long.

Kesian kat aku kan ?? huwaaaaa .. eh silap silap.. Kesian kat saya.... but but but.. I also kena kesian to Adam and Aslan. Pasti boring di rumah memandangkan saya memang sekeras-kerasnya tak bagi anak-anak keluar dari rumah sepanjang ketiadaan saya di rumah. So I think this is good time for them to stay with their Atuk and Nenek di cuti2 sekolah nie.. Biarlah diorang biasa-biasakan diri berjauhan dengan kami. 

Apa yang pasti, setiap kali saya call untuk bercakap dengan Adam and Aslan, they takdepun rasa nak nangis ke.. yang kedengaran kat telinga saya.. suara kegembiraan. Suara yang sangat gembira..

Ye la... enjoy la wahai anak2.. Nenek masak kan sedap. Tak payah baca buku, tak payah buat homework.. kerjanya mainnn jer... lepas main makan.. lepas makan tidur.. memang la sesuatu yang menyeronokan.. Takpe Ibu bagi chance to Adam and Aslan before sekolah start balik ye..

With Airis in  MAHA 2012 (she pose like that takde sapa ajar pun)


Oh ya.. lepas balik dari hantar 2 beradik tu, saya sempat jugak lah menghadirkan diri di MAHA 2012. Tak dirancangkan pun and kebetulan adik saya nak pegi so saya join la pegi. kalau nak harapkan saya jer mmg tak pegi la MAHA 2012 tu. En. Suami tak join pun sebab beliau kerja. Sedikit cerita pasal MAHA 2012 kali nie, baru la saya tau yang MAHA ni di buat every 2 years. Best la jugak sebab selain exhibition makanan dan pertanian ada jugak tempat bermain untuk kanak2, ada tram yang bawak kita pusing keliling MAEPS tu, pastu ada lah segala haiwan peliharaan lembu, kambing  bla bla bla.. Tapi saya tak tengok pun la segala haiwan peliharaan tu sebabnya hmmmm sebabnya Adam and Aslan tak join so I am not intrested on that. Kalau 2 beradik tu ada mungkin kami dah pegi tengok segala lembu kambing tu dah. In shaa Allah next 2 years in 2014 boleh la pegi bawak Adam and Aslan sebab masa tu maybe 2 beradik tu dah besar and dah faham bahasa kan. so boleh la bawak kat tempat yang ramai orang mcm tu.. Kat MAHA 2012 macam biasa la.. shopping time.. rasa sini rasa sana... sampai kenyang.. Apa yang aku borong coklat, kek, pati santan, Roti arab, Sos char keow teow, nanas madu.. hahaaa.. nanas pun saya terjebak pi beli, Topi cowboy untuk Pak Munir (my bibik husband), topi airis and ballon yaya boyboy boy for Airis and Sofea.. mmg ntah apa2 yang saya beli. Anyway baru la hati terasa puas if beli.. kalau tak beli sama la mcm tak pegi MAHA 2012 kan..

While Adam and Aslan kat kampung, Ibu and Dady pun tak melepaskan peluang la kan.. hehehee..

Me and Mr. Husband tgk midnight movie selepas Airis tido. We watched The Twilight Saga : Breaking Down Part II. Best giler the latest Twilight Saga nie.. Kira Bella pun dah jadi pontianak.. Wakaka.. Tapi mmg best la. Recommended movie to watch. kira semua nya jadi pontianak kecuali Bella dady and anak Bella. Anak Bella tu dah jadi half manusia half pontianak.. Boleh Cam tu ???? keh keh keh

Nothing much to do masa Adam and Aslan takde rumah. Balik umah masak sikit2 then tengok TV. Semalam sempatla tengok Istanbul aku datang kat Youtube.. heheheee.. sorry la.. sebab saya layan di Youtube jer..

Cerita yang sangat comel and cute.. Cute sangat2 Lisa dalam tu. So cheeky bila si Lisa Surhani buat perangai gedik2.. hahahaaaa... Saya mmg suka citer yang tak memeningkan kepala ni.

Hmmm.. 2 beradik tu akan stay kat kampung sampai minggu depan. 15 Dec 2012 baru la nak jumpa balik 2 beradik tu. Sooo.. hmmm I have to find something supaya tak boring and tak sunyi kat rumah. But anyway at least saya ada masa nak main2 and nak beramah mesra and nak bermanja-manja dengan Airis. 

Airis dah pandai sekarang. She will tiru whatever yang saya or bibik buat. For Examples if she dapat kain, Tak kira la apa jenis kain sekalipun, she akan lap lap meja or sofa sepertimana yang bibik selalu buat.. hahaaaa.. Ada jugak Airis mengurut-urut saya sepertimana yang bibik buat.. haha.. kelakar la bila tengok.. then she senyum.

Bila Airis dapat pensil, dia akan duduk meniarap and buat2 tulis sepertimana abg2 dia buat.. Kalau Airis dapat my phone tangan dia akan tergodek godek atas screen iphone...hahahaha.. I swear its funny if you guy tengok how she act. Then she akan sengeh sengeh ala ala cute giteww.. hehehee.. macam2..

Kalau ada sepit rambut or cekak or rantai manik2.. dia akan minta kita pakai kan ke atas dia. Then tepuk tangan sengeh sengeh suka...

Sejak dapat kaki Airis jalan tak berenti2. Ke depan kebelakang then jatuh terduduk. Then bangun and sambung jalan lagi. Dah pandai buka and punggah laci sampaikan our kabinet perlu diikat if not mmg selamat lah dikemas oleh si kenit yang masam bernama Airis.

She kinda dance
Terasa diri dia lawa if dipakaikan accesori



cara si dia ber posing

 




Bila time kami jer di rumah tanpa Adam and Aslan baru la aku tau betapa sunyi nya rumah tanpa suara 2 beradik tu. So I think misi no 4 perlu diteruskan.. wakaka.. Relevan tak ?? Whatever la kan..

Ok lah.. that some update yang sempat melintas dalam fikiran aku.

Jumpa lagi.. Byeeee..