Terlintas di fikiran Roti jala cicah kari ayam.. sedap gak tu kan ?? Terus ke dapur and misi membuat roti jala pun bermula..
Roti Jala and Kari Ayam |
Bahan Roti Jala :
Tepung 450g / 2 setengah cawan(di ayak.. saya malas nak ayak)
Telur 3 biji (dipukul sedikit)
Mentega 2 sudu (Dicairkan / dipanaskan supaya mentega tu cair)
Susu segar / Susu cair dalam tin (420 ml)/ 2 cawan
Garam secukup rasa
kunyit secukup warna
Air (420ml) / 2 cawan kalau masih pekat tambah la lagi ikut kesesuaian
Daun Pandan (Untuk dibuat berus)
Minyak masak
Cara-cara :
Campur je semua bahan2 di atas kecuali Daun pandan and minyak masak.
Gaulkan hingga sebati
Bila dah sebati, Kisarkan sehingga anda rasa halus
Kemudian tapiskan bahan yang dikisar tadi dan dibiarkan sekejap dalam 5 ke 10 minit
Cara buat berus daun pandan:
2 helai daun pandan
Dipotong menjadi 2 setiap helai
Dipotong menjadi 2 setiap helai
digunting kecil2 dihujung kedua2 daun
Kemudian digabung dan diikat dengan getah
Sediakan kuali leper. Goreskan minyak sedikit menggunakan berus daun pandan. Bila minyak panas anda akan boleh bau wangi daun pandan tu. Then boleh la start menjala..
Senang ja kan?? Harus di ingat practice make perfect.. so jala la banyak2 kali baru lah roti jala kita akan cantik sikit..
Resepi ini diolah semula and walaubagaimanapun.. diambil sana sini dari blog2 yang ada..
Selamat Mencuba.
No comments:
Post a Comment