My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

23 May 2014

Gadget #justsaying #holidayBeijing


As salam..
Dah pukul 2 pagi.. semua penghuni dalam bilik ni and bilik sebelah dah tido...  tinggal la I yang terkebil2 takleh tido.. awat la kan...

Ok just nak story about gadget2 yang canggih manggih ni... tak kira la iphone, samsung note, tab or ipad atau apa2 aja and the most important wifi or phone data yang we subscribe from our phone line provider. Tak guna gak ada smartphone tapi tak subscribe data kan...

Kadang2 I pikir tak bagus mana pun guna gadget2 yg canggih ni..
ye la cuba u all bayangkan ye..

One whole happy family sedang berehat menonton tv ... tapi si ayah and si ibu sibuk dengan phone masing2. Ber whats app la.. ber FB la.. anak2 dibiarkan tanpa interaksi atau dibiarkan menonton sesama mereka sahaja. Bila anak tanya something tentang cerita yang di tonton tu.. kita tak dapat nak respond sb kita cibukkk ngan gadget... tak ke kita dah waste our quality time with the kids???

Satu lagi... one whole happy family keluar berjalan2 pada hari minggu or bercuti sekeluarga... 

Si ayah masih sibuk dengan gadget di tangan berwhats app or calling2 pasal keje..
Yg si ibu sibuk ambil gambar and upload kat FB... then dok tunggu orang comment...  (macam kenal jeeeee ibu tu... keh keh keh... but I'm not so bad... after upload I simpan phone then I concentrate to kids... balik umah or dalam kereta, when the kids settle down baru i reply all the comments. )
Tak ke hilang quality time with the family???

Kadang2 stress gak bila berkumpul sesama keluarga tapi masing2 sibuk dengan gadget yang canggih manggih masing2... buat apa berkumpul?? Baik dok je umah masing2 mengadap gadget masing2 kan?? Anti sosial ke apa ni? Sampai terus slow wifi kt umah.. bayangkan kala 1 family ada 6 gadget... tambah ngan family lain yg datang... tak ke bertingkek-tingkek gadget sampai menyelow kan wifi..

Hokey... this is my story.... my real story. ..
Last year in June 2013... I pegi holiday ke Beijing... just me.. husbands and kids tak pegi. Just me and my friends (thanks darling sebab bagi I pegi bersuka suki ngan kawan2... love you deep deep)

Okey back to the story...

Di Beijing or China.. Facebook diharamkan.. kalau tak salah saya...

Masing2 yang pegi tu ada phone2 yg canggih manggih... actually phone je canggih tapi tak best gak sebab tak roaming nak guna internet. Maklumla mahal kalau nak guna internet kalau kita di luar negara.. so baik takyah la on the roaming tu...

Dalam group kami yang pegi seramai  20 org tu hanya 2 atau 3 org je yg ada internet connection.. yg lain tarakkkk... including me la yg tarakkk roaming tu. Actually I have tapi x nak on sb takut kena charge yg mahal or charge yg tak tau apa... so better off the roaming tu.

So selama 6 hari 5 malam kami disana.. bayangkan tanpa internet connection. .. mcm2 cerita kami kongsi bersama... bergurau senda.. bercerita... melawak... mengarut.. merapu... and kami mcm dah sangat rapat sedangkan ada yg baru sehari kami kenal...

Di beijing sangat best kalau bershopping... lepas je selesai shopping.. kami akan share sesama kami apa yg kami beli, handbage warna apa... mainan untuk anak, harga yg kami dapat, cerita2 yang kami siap gaduh ngan peniaga2 cina...mmg best... semua pengalaman kami akan share kan... waktu makan antara waktu yg meriah. Makan  semeja sambil bercerita itu ini... 

Sebab apa?? Sebab takde internet connection. Kami tak boleh hubungi kawan2 di malaysia. Jadi kami hanya boleh bersembang je ngan kawan2 serombongan yg di depan mata.
Bayangkan selama 5 hari tu... mcm2 cerita kami dpat share bersama. Kalau waktu makan and ada internet connection mesti masing2 bersembang tak semeriah without internet kan??

But... but... but....

When its comes to the last day... di airport....
Kami kena menunggu di airport dalam 3 4 or 5 jam la jugak... di airport diorg sediakan wifi...
Tapi wifi disini bukan sesuka hati kita boleh connect.. sapa yg nak guna wifi kena pegi ke kaunter and get the password. Satu password hanya boleh guna in only 1 hour. Nak dapatkan password tu siap kena tunjuk passport.. kena isi form bagai... after 1 hour kalau nak guna lagi wifi tu kena pwgi kaunter amd mintak another password. Setiap org lain2 password. Cara kerajaan China nak detact apa yg kita buat di alam cyber..
Nampak tak mcm mana negara China control penggunaan Internet.  Takut sungguh diorg ni nak bg kita guna internet.

Ok dah dapat password boleh la connect.  Jangan terkejut... bila log in FB tak masuk2... dok loading tak abis abis loading.. naik menyampah... sb tu la I said before.. China ni dah haramkan FB.
Ok fine... so i berwhats app je la...
Semua yg menyertai rombongan tu dah pegi ambik password wifi...

Dah dapat connect ngan dunia luar maka sesama kami pun secara automatic nya ter disconnect. Tiada lagi gurau senda sesama kami... masing2 di dunia masing2...masing2 ngan gadget masing2
Sorang di sudut sana... sorang disudut sini.... sorang di hujung sana and sorang dihujung sini... masing2 sibuk dengan gadget masing2 di tangan. .. maklumla.... dah dapat connect dengan org yg jauh di mata.. orang yg dekat dimata... hmmmmm diabaikan... or buat2 tak nampak...
Ada jugak dah dapat internet connection terus bukak tonton nak tgk teduhan kasih.. heheee.
Maklum lah dah 6 hari tertinggal tgk drama tu... hahahaaaa....

Selepas my own experience pasal internet di Beijing.. tiba2 keluar iklan raya maxis. Tentang budak bandar balik kpg... takde internet connection. .. dia keboringan.. tapi blh plk main guli la, menikmati keindahan kampung sebab takde internet.

Rupanya kat kampung dia tu ada internet tapi budak kampung tu dah off kan modemnya....
Haaaa.. sama la dengan apa yg jadi pada saya semasa di Beijing...

Tu je la yg I nak bebelkan malam ni... tetiba je teringat Beijing... teringat Beijing teringat MH370 (lets Doa for MH370)
My rombongan group
Batu jed yg ong... #konon
Menakluki tembok besar China