My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

31 Mar 2014

My 4th child delivery - 2nd part

As salam,
Dah baca ke belum 1st part cerita pasal my 4th delivery ni??? Kalau belum baca boleh la baca and klik kat My 4th Child delivery - 1st part

Now nak sambung crite ye....

Ok... lepas masuk ke dalam single room wad, saya sempat menunaikan solat magrib... selesai sudah solat magrib nurse pun masuk and nak memulakan prosedur.

Dalam pukul 830 malam macam tu, nurse masukan ubat untuk saya membuang air besar... masa tu cik suami takde kat wad sebab pegi jumpa kawan dia yg escot saya tadi.

Nurse tu pesan tunggu dulu sampai la perut rasa mmg betul2 tak blh tahan and memulas baru pegi buang air besar. Tujuan nya supaya ubat tu betul2 memproses keseluruhan perut and supaya semua yg perlu dibuang dapat dibuang sepenuhnya.
5 ke 10 minit selepas masuk ubat untuk buang air besar, perut pun memulas and berjaya la membuang air besar ... heheee...

Dah selesai nurse datang lagi. Masa tu lebih kurang pukul 845. Nurse tu nak pecahkan air ketuban... saya tak pernah rasa macam mana air ketuban dipecahkan.. dari anak no 1 sampai no 3... saya tak pernah menjalani proses pemecahan air ketuban... kalau ada pun semasa anak no 1 and 2.. tu pun setelah dalam labour room... and air ketuban tu mudah dipecahkan.

Tapi kali ni, aduhhhh perit rasanya.. tapi nurse yg bernama Nur Shahada rasanya kalau tak salah (seingat2 saya bila terpandang name tag nurse tu)... amat membantu...
First dia tahu kita malu... dia tak selak kain sepenuhnya.... hehe.. siap suh assistant dia tutup skit kain... nanti patient malu.... katanya..
Second, nurse ni sentiasa memberi kata semangat and kata2 yg manis semasa dia menyeluk untuk memecahkan air ketuban..

Mmg sakit masa nak pecahkan ketuban... bukan apa sebab kata nurse tu kita tak rileks.... kita keraskan badan and melawan.. sebab tu lah sakit... mmg la kita cuba nak bekerjasama tapi mengeraskan badan tu adalah tindakan rifleks.. tindakan di luar kawalan kita..  secara tak sengaja... sakit tau....

Prosedur pecahkan ketuban tu dibuat di dalam bilik wad. Masa tu cik suami ada di sisi... bila mata kami bertentangan dia seperti tahu saya sedang menahan kesakitan.... then suami saya tanya nurse tu...

"mmg ada ke prosedur ni?? Sb saya rasa anak no 1 sampai 3 takde pun buat mcm ni... " agaknya sebab kesian tengok saya dok tahan atas apa yg dibuat oleh nurse tu.

" Ada.. encik... mesti ada... kalau takdak maknanya air ketuban pecah sendiri atau dipecahkan dalam labour room.." jawab nurse tu.. lembut jer... nurse pun muda... macam baya2 aku je rasanya...
Nurse tu meneruskan lagi prosedur pecahkan air ketuban.  Sebab dia kata kat assistant dia tak puas hati... mcm tak habis lagi and macam ada yg tak keluar sepenuhnya...

Aduhhh... terseksanya aku rasa... selagi nurse tu tak selesai selagi tu la menahan aku menahan sakit... dalam pada cubaan dia keluarkan air ketuban tu lagi... dia sempat bercakap kepada saya...

" puan rileks puan... kalau keraskan badan lagi puan akan rasa sakit... saya nak tolong puan ni... saya pun taknak puan rasa sakit... saya nak tolong puan cepat2 habiskan buang air ketuban ni... ada selaput yg saya perlu keluarkan...puan jangan keraskan badan"

Sejuk sikit bila nurse tu cakap macam ni. Lembut.. explain... and mgkn mcm dia physco aku jugak la supaya aku lebih rileks..

Prosedur tu mengambil masa dalam 15 minit jugak and masa proses pemecahan air ketuban tu aku rasa contraction semakin kuat.... contraction tetap ada semasa nurse tu tengah buat prosedur.

Dah selesai air ketuban dipecahkan... Aku dipasang air drip supaya dapat membantu proses contraction. Untuk bg lagi sakit supaya laluan cepat or mudah terbuka... selepas tu perut ku dipasang CTG... masa dah siap pasang CTG tu aku sempat tengok jam sudah menunjukan pukul 9 malam. 

Yes aku rasa sakit or contraction semakin kuat. Dari pukul 9 mlm to 905 malam... ada satu contraction... kuatt and sakittty...dr 905 ke 910 malam ada 2 contraction... bila nurse tu masuk and tengok kertas CTG tu... dia mengerutkan dahi... 

I asked her " dah 5 minit kan sakit datang ??? " maklumlah jam mmg ada kat depan katil... so mmg aku pun dok check jugak and timing contraction sendiri...

Nurse tu jawab " hmmmm... tak sampai 5 minit Puan.. 2 minit and seminit setebgah dah datang blk contraction... "
" saya rasa kuat sangat tau sakit...." aku bgtau nurse. Dalam pada dok sembang ngan nurse tu contraction masih datang dan pergi...

Nurse yg bernama Nur Shahada tu betitahu kat assistant dia untuk tolak katil ke labour room.. sempat juga dia cakap kepada saya.. 

" kalau saya tau contraction puan cepat mcm ni saya setting kat labour room je tadi..."

Dalam pukul 915 malam Saya ditolak masuk ke labour room dengan katil... dalam labour room contraction semakin kuat... kuat sangat contraction hanya Allah yang tahu... Mmg lengan tangan suami saya genggam kuat2 menahan sakit.. tinggal tak gigitttt jer lengan dia... 

Nurse tu advice my husband untuk urut2 di belakang pinggang saya semasa contraction... mcm mak dok buat masa aku nak lahirkan Adam and Aslan... dr situ aku tau yg nurse tu mmg berpengalaman. Walaupun hanya dia n asisstant dia je yg handle aku masa tu.

Masa dah masuk dalam labour room, kesakitan contraction tu ada lah dalam lebih kurang 6 7 kali... rasanya tak lebih 10 kali... tapi sakitnya sangat kuat and perit.... yes think positive.. sakit contraction yg  kuat tu maknanya bagus sebab mempercepatkan pembukaan laluan.. 

Masa tu nurse tu masih memasang CTG diperutku... aku siap cakap pada dia... 

" takleh bukak ke tali CTG ni... saya sakit la.. nak gerak pun susah..."
Nurse tu kata doktor masih suruh pasang nak tengak jantung baby... cam tu lah.... so CTG tu masih lagi terpasang kat perut... rimas tau... mengingatkan aku semasa nak melahirkan Abang Adam... CTG kat perut hingga ke labour room... rasanya tak perlu kot sb contraction sangat kuat ...
Sampai satu tahap tu... saya bgtau nurse tadi... 

" Saya dah rasa nak teran... sekali lagi rasa sakit... saya dah rasa nak teran..."
Muka nurse tu agak terkejut... 

"Ye ke puan ??"

Lalu dia buat VE lagi... and I can hear she askes her friend to call doktor... and dia bgtau kawan dia dah full... maknanya I'm ready untuk bersalin...

Haaaa ... kan aku dah kata... lagi sekali sakit mmg aku akan teran.. nurse tu kepitkan kaki aku and suruh aku tahan .. jangan teran lagi.... suruh aku tarik nafas panjang2. . Yes yes .... aku akan cuba bertahan... nurse tu bgtau Dr dah on the way datang dari bawah.

Aduhhh.. ni la yg susah ni... nak tahan dari meneran.. mmg perik... susah nak tahan kalau dah rasa nak teran... tp tahan jugak la sebab tak mau sesuatu yg tak diingini terjadi.

Aku terus cakap kat nurse tu.. " Dr mana??.. panggil doktor.  Saya dah tak tahan dah..."

Tiba2 Doktor muncul. Aku masih blh melihat yg Dr Ratna dah kelam kabut pakai apron... dia siap sempat tarik nafas panjang sebab kepenatan berlari naik ke labour room kot.
Then Dr Ratna cakap " ok puan... klu rasa nak teran.. teran kuat2 and panjang2...."

Aku tanya Dr... " dah nampak kepala baby ke??" Sempat lagi tu tanya soalan.... keh keh keh
"Belum lagi... Puan kena teran baru Dr blh nampak kepala baby... " jawab Dr sambil tersenyum.

Then dgn tiba2 aku dah rasa nak teran and apalagi I terus teran... 1st teran tak panjang sb mcm kelam kabut but second pya teran I teran betul2 walaupun sebenarnya belum datang rasa nak teran tu sepenuhnya sb saya dengar Dr kata teran panjang2... tu yg tiba2 ada semangat n kekuatan nak teran tu.

Apa lagi... terus terasa baby meluncur keluar and baby terus diletakan di atas perut saya...
Baby dilahirkan pada pukul 928 malam. Kiranya tak sampai dr pukul 9 malam tadi selepas dipasang CTG... 928 malam saya dah selamat melahirkan. Tak sampai 30 minit...

Aduhhh... mengeletar kaki menahan kesakitan.... and seingat2 saya... saya ada merengek sikit menahan sakit selepas baby keluar kemudian terdengar suami beritahu saya...

" baby dah keluar dah tu... kat atas perut ibu.... Cukup sifat... baby boy..."

Masa tu terdengar baby nangis... aku x dapat tengok sangat baby yg masih kat atas perut aku tu tp aku nampak putih2 di muka baby lalu aku pun terlelap....

Dalam terlelap tu terdengar Dr Ratna, nurse and cik suami berselawat... saya pun mengikut.... rupa2nya Dr Ratna offer Cik suami memotong tali pusat anaknya..... (saya tahu pun setelah keluar dr labour room and setelah diceritakan oleh Cik suami..)

Kemudian saya terlelap sehinggalah saya terdengar suara nurse and cik suami. Saya masih di dalam labour room and cik suami datang jengok saya and nurse tu bgtau yang saya masih tidur sebab Dr cucuk ubat tido...
sama seperti melahirkan Airis..sebab tu la saya mengantuk selepas baby berjaya keluar sebab Dr Ratna dah cucuk ubat tido... so semasa proses jahit menjahit... saya tidak merasai keperitanya... sama mcm airis dulu....
Masa Adam and  Aslan... saya dijahit hidup2... huhu.. katanya dibius tapi saya masih rasa sakit semasa jahit tu.. huhuhu... mgkn bius sikit kot... sb tu terasa.... jahitan kali ni pum sama macam Airis. Tak banyak jahitanya..

Saya tersedar dr tidur semasa nurse tolak masuk ke bilik wad tp saya just sambung tido jer.... dlm pkl 10 lebih Dr Ratna dtg melawat. Mgkn dia nk balik dah kot. So sblm balik dia melawat patient dulu. Saya disuruh bangun untuk buang air kecil oleh Dr Ratna apabila bangun dari tidur nanti. 

Kemudian saya sambung tido bila batang hidung cik suami masih belum kelihatan. Malas nak mencari and nak fikir saya sambung tido.

Pukul 11 lebih baru cik suami datang and dia beritahu yang dia balik rumah untuk mandi and tengok anak2 yang dah tido.

Malam tu kami berdua tidur di wad. Sebab tu la saya memilih untuk stay di single room sb suami boleh menemankan saya.

Begitulah cerita saya untuk pengalaman melahirkan anak yg nombor 4 ni..  kali ni saya tak sempat pun nak makan telur ayam kampung seperti kelahiran no 1 sampai 3.

Biarpun sekejap and agak senang baby keluar, tapi sakitnya kuat.... contraction nya membuatkan saya tak boleh tahan tapi sebagai org Islam... kita masih boleh menahan kesakitan bila kita teringatkan Allah and bila kita ingat balik yg ini adalah fitrah manusia. 

Macam saya bgtau td sakit kuat tu maknanya bagusss sebab membantu pembukaan laluan dan mempercepatkan proses kelahiran...

Sekian saja.. itulah pengalaman saya yg boleh saya ceritakan... 

Semoga anda yang membaca ni dapatlah manfaat dalam perkongsian saya kali ni...

Last but not least ni la baby saya... gambar ni diambil dalam masa 2 jam selepas kelahiran...


Muhammad Aliff Haris

29 Mar 2014

4rd child delivery - 1st part

Assalamualaikum,

Alhamdulillah saya dah selamat melahirkan anak yg ke-4 pada 20 Mar 2014 pada pukul 9.28 malam. Baby berat 2.95 kg. Dilahirkan secara normal. Baby boy... seperti yang diingini oleh anak bujang saya Abang Adam and Abang Aslan.

Beberapa kali saya minta diorg untuk doakan yg saya akan dapat baby girl lagi tapi abang2 tak nak. Diorg jawab..

" kita kan dah ada adik girl satu, kita nak adik boy pulak 1. " dengan confident nya...

Agaknya Abang Adam tu dah lupa yang Aslan tu adik dia... boy.. sb mereka membesar sekali and dah jadi macam kembar or dah jadi macam kawan dia yg mmg kadang2 berlawan mereka berdua tu.

Ok jom saya nak tulis tentang detik2 tibanya masa nak melahirkan anak saya yg no 4 ni.

Hari Selasa 18 Mar 2014 ada check up dengan Dr Ratna di Putra Medical Center. Check up appointment pukul 1245 tengah hari. Bila ada time untuk appointment ni senang... kejap je la menunggu.. takde la lama sangat nak

Bila scan kepala baby dah pusing ke bawah tp belum engage lagi... air and uri semua dalam keadaan normal... Alhamdulillah. .

Dr advice me to jalan banyak2 kalau nak bagi cepat bersalin..

Kebetulan hari tu saya pergi check up sorang diri... biarlah cik suami keje dulu... nanti bila bersalin dah nak cuti lagi... biarlah selesaikan keje dia dulu... so apa lagi lepas check up terus la pegi jalan2 kat The Store Sg Buloh tu. . Tapi ada jugak la TERbeli tuuutttttttt ( takleh mention kat sini... secrettt ok... ) hehheee... dalam pukul 6 petang baru sampai umah... beli sekali Big Apple donut kegemaran anak2..

Hari Rabu 19 Mar, saya masuk office. Tujuan nya nak pegi Pasar malam Pantai Dalam selepas keje.. Nak cari Yong Tau Foo kat selekoh Pasar malam situ.. memang sedap yong tau foo dia... rasanya dah 4 tahun lebih tau I tak makan yong tau foo tu. Sejak berpindah dr situ. Nasib baik one of my old friend bgtau adik tu masih berniaga di situ.. Alhamdulillah. . Rezeki... dapat jugak membeli yong tau foo tu...

Bukan nak cari yong tau foo tu jer, sebenarnya nak cari dim sum jugak... google punya google rupanya kat Pasar Malam Pantai Dalam tu ada jual dim sum  tu. Memang kebetulan lah and mungkin Allah nak tolong permudahkan urusan aku.

Teringin nak makan dim sum ni semua gara2 tengok citer Bukan Kerana Aku Tak Cinta la ni.. nampak sedap je si Mastura tu makan Dim Sum yang husband dia masak kan untk dia tu. Haaa kan dah teringin...
 
Dulu masa saya tinggal di Pantai Dalam, belum ada gerai Dim Sum ni.mungkin baru berniaga la ni.. baru tak baru pun dah nak dekat 4 tahun berpindah dr sini...

Hmmm settle... apa yg di idamkan semua boleh dapat beli kat sini. Sanggup pegi sorang2.. nak tunggu Cik Suami.. hmmm mmg blh nak tunggu tp lambat la... kena tgk bila time dia free so baik saya fikir baik saya pegi sendiri je and jalan slow2 bak kata orang santaiiii... kata nak bagi cepat melahirkan ?? Kalau tak sempat makan apa yang diidamkan lagi la kempunan kan.

Yong tau foo dah dapat... dim sum pun dah dapat.... nak cari petai pulak.... teringin nak masak sambal ikan bilis atau udang petai... Alhamdulillah. .. dapat dijumpai jugak di pasar malam ni... ingat kan dah takde musim petai ni. sambil2 jalan tu nampak pulak apam balik berintikan pulut hitam... pernah makan 4 5 tahun dulu... bila dah nampak then beli jugak (psttttt... sebenarnya tak makan pun... beli saja yg lebih sb makanan dah banyak )

Jalan2 lagi nampak pulak seri muka... mmg nmpak kelembutan seri muka tu... beli jugakkkk and rasanya mmg sedap, lemak, lembut sebijik mcm org2 kampung buat.. faham2 la.. kat sini susah nak dapat seri muka yg betul2 sedap... kadang2 yg hijaunya lebih banyak tepung.. kadang2 pulak pulutnya tak lemak... tapi yg ni sedap.. boleh diterima..

Selesai sudah.. last but not least, beli telur ayam kampung.. macam biasa tujuan nya untuk aku minum bila dah admit di hospital nanti. Untuk memudahkan proses kelahiran nanti. Sepertimana semasa kelahiran anak no 1 hingga lah anak no 3.

Dah selesai membeli dan membelah, dalam pukul 630, saya pun balik...

Malam tu makan la apa yg di shopping di pasar malam tadi... Alhamdulillah...

Khamis 20 Mar 2014, saya pergi jugak ke KL. Disebabkan ada officemate buat open table . Dia nak belanja semua2 org di office. . Dapat durian runtuh agaknya kot.. saya tak plan nk masuk office pun so I just go there for lunch.. mula2 malas nak pegi jugak hut she invite personally kan... susah nak tolak..

Kami lunch beramai-ramai di Sime Darby Convention Centre kat Bukit Kiara. Me masa on the way nak pegi sana dari Plaza Damas dah cakap dah to my office mate..

" I rasa tak sedap la bawah perut I ni. Rasa sengal2.. " but I take it as a joke and my officemate pun just gelak2 je.. they said they dont want to jadi bidan terjun.. tak pasal2 kena menyambut baby.

After lunch dalam pukul 2, we all balik Plaza Damas. Mmg dah plan n dah buat appointment nk pegi pedicure and manicure sebelum pegi lunch kat SDCC... susah saya nak potong kuku kaki sebab takleh nak tunduk... at least nanti masuk labour room kuku semua dah pendek and dah kemas... yg penting dapat jugak la diorg urut tangan and kaki walaupun tak lama mana... huhuhu..m

Semasa pedi meni tu sempat jugak la terlelap... terlelap kekenyangan kot... perut ada rasa sakit2 tp level kesakitan sama seperti tengah hari tadi. selesai pedi meni dalam pukul 330 ptg. saya terus balik ke rumah tp tersinggah pulak kat saloon... nak cuci rambut sebenarnya sb sakit kepala... owner saloon tu mmg best bila dia cuci kepala.. urutan yg blh hilangkan migrain and kita akan rasa lega... dah alang2 sampai saloon tu, I fikir baik aku buat treatment terus. Ye la sebabnya nanti takleh keluar pegi saloon lagi dah masa dalam pantang.

So that day I buat treatment.. merangkumi shampoo and trim skit rambut di belakang. Ahkak yg vogue tu siap iron rambut I... owhhhh tu sebenarnya dalam pakej..

Masa tengah cuci tu, akak tu ada tanya.. dah ada rasa sakit ke dik?? Perut adik dah nampak ke bawah la... dah kosong dah kat atas..

Saya pun jawab.. ada sakit skit2 tapi due saya 1 April.. lambat lagi kot.. rasanya klu awal pun dlm next week. I jawab dengan confident nya...

Masa tu kat bawah perut tu mmg ada sakit tapi x kuat.. so I think sakit biasa2 ja...

Selesai sudah treatment rambut terlintas jugak di hati.. nak pegi tandas kt saloon tu sebelum gerak balik rumah.. nak check apa yang patut. Mana lah tau mungkin dah ada tanda keluar... darah ke?? Tapi ntah macam mana saya terus keluar saloon selepas buat pembayaran.. dah terlupa nak pegi tandas. Sempat lagi cakap kat akak tu... "nanti lepas pantang pulak la saya blh datang kak... nak buat hair relaxing sekali lepas pantang... "

Balik dr saloon, tak terus balik ke rumah. Saya singgah pulak kat kedai untuk beli ikan and udang... rasanya macam ada mood malam ni nak buat sambal udang petai yg dibeli semalam... nak buat sikit. Esok nak buat sambal petai ikan bilis plk. Chewahhh kan.. bukan main semangat pulak hari ni nk masak. Padahal dah lama rasanya aku tak jumpa kunci kitchen...

Masa ni ada rasa sengal2.. tapi rasa yg sama macam tengah hari td and masih tak kuat and sebab yakin yg due lambat lagi... lebih kurang 12 hari lagi untuk ke tarikh due 1 April 14.

Sampai umah, saya suruh bibik siang ikan and udang.. sy suruh sekali bibik tumis kan cili dahulu sb cili kan selalunya lambat masak. So saya suh bibik tumiskan cili dulu sambil2 tu dia boleh basuh ikan and udang. Saya beritahu bibik saya akan turun masak lepas magrib. Nak naik atas mandi and solat dulu.

Bila dah naik ke bilik.. saya baring sekejap dalam 5 minit and sakit sengal2 tu masih terasa... saya pun bangun nak mandi and terkejut bila tengok dah ada tanda... dah keluar darah... huwaaaaaa... mengeletar rasa tangan and kaki..

Kebetulan pulak hari yg keluar tanda, hari tu lah Cik suami keje...waktu tak keluar tanda dia off pulak kan... saya call and bgtau dia dah klr tanda. Sakit sikit2 dr tengah hari and actually sampai saat tu pun sakit tak kuat sangat... rasa nyilu nyilu je..

Cik suami kata ok dia akan balik terus and suh saya tunggu dia. Tapi bila difikir-fikir balik, tak berani la nak tunggu sebabnya ni dah anak no 4. I takut sangat satgi tiba2 nak terberanak terus ke or terbesalin kat rumah or kat dalam keta bila my husband sampai nanti. Plus I call balik my husband and tanya, jalan jam tak???

And oh yesss... jalan jam...aduhhhh!! Lagi lah I tak nak tunggu.. rasa tak yakin nak tunggu kat rumah.

Then, disebabkan jalan jam, my husband bg cadangan minta tolong abg atau kakak yg hantar anak2 ke sekolah.. owh tidakk... malu lah pulak nak mintak tolong pada org yg tak biasa dengan kita..

Pastu my husband kata nak minta tolong kawan dia yg dok kt saujana utama sg buloh datang ambik and hantar saya ke hospital.. owhh tidakk.. segan rasanya.. plus rasanya mcm tak berani nak tunggu lama2. Takut tak sempat..

Lalu aku gagahkan diri, kuatkan semangat and lagipun level kesakitan yang aku rasa masih seperti tengah hari tadi. 

Dengan yakin, Saya call Cik suami and bgtau yg saya akan drive sendiri ke hospital.  Saya meng confidentkan cik suami and beritahu dia Jangan risau sebab rasa sakit yang masih belum kuat ni rasanya saya mampu untuk drive ke hospital. Then cik suami kata ok... kita jumpa kat hospital.

Sebelum meninggalkan rumah, saya pesan kepada bibik tolong tengok anak2. Sambal yg telah ditumis yang pada asalnya saya nak masak sambal tumis udang dgn petai tadi, saya suruh dia masak sardin sahaja untuk anak2.

Si Bunga Airis takde masalah. She just said " bye ibu... " bila saya bgtau dia yang saya nak ke hospital. I think she know hospital is not a good place to go. So she just bye to me..

Setelah salam dgn anak2 saya pergi meninggalkan rumah. Masa tu dalam pukul 715 mlm. Sayu jugak la bila nak meninggalkan anak2 di rumah... Namun aku mesti tabah and aku mesti pastikan yg aku sempat sampai di hospital sebelum terjadi apa2 yg tak diingini.

Perjalanan ke hospital lebih kurang 20 minit juga la dengan speed yg I bawak masa tu. Bila terasa sakit and saya nak tekan kan disini yang level kesakitan masih lagi minor macam tengah hari tadi. Bila ada rasa sakit I just talk to baby sambil usap2 perut

" sabar ye sayang.... nanti kita sampai hospital... tunggu ibu sampai tau... ni ibu sorang2 ni... sabar ye... tunggu sampai kat hospital dulu "

He such a good boy.. bila cakap mcm tu perut kembali terasa lega. Syukur.... namun kesakitan tu masih berulang tapi tak masih tak kuat sakitnya..

Half way perjalanan saya perasan yg ada kereta di belakang saya bg signal emergency.  Keadaan masa tu semakin gelap and I tak perasan kereta apa and warna apakah kereta itu..

Pelik jugak rasanya sebab keta tu masih beri signal emergency sepanjang perjalanan.  Dalam hati terdetik.. ish nak potong... potong je la... when I turn left keta tu ikut.. when I turn right the car still there ... ishhh kalau nak merompak pun not this time lah kan... adoiii la... but I just ignore keta tu.. sebab sibuk memikirkan sempat ke tidak nak sampai hospital ni.

Bila dah nak dekat sampai hospital. Di trafic light terakhir... I call my mum. Nak bgtau yang dah on the way to hospital sb dah keluar tanda.. mak tanya tanda apa? Saya pun bgtau la tanda darah..

Then she asked me ada dengan sapa tu?? Sapa hantar ke hospital. And she was so shocked when I told her yang I pegi hospital alone. Huhuhuhhhuuuu... terkejutnya mak..

Then to make she calm down..  I told her yang dah nak sampai hospital... nak tunggu harris takut tak sempat... takut terbesalin kat umah or dalam keta... so sb rasa tak sakit sangat tu yg bawak keta sendiri slowly ke hospital....

Then she sound ok and calm sikit bila I told her yang dah sampai hospital. Fuhhh lega.... mintak mak tolong doakan semoga mudah segala urusan saya... syahdu pulak.. selalunya masa nak bersalin mak ada menemani di sisi. Kali ni my mum nun jauh di Penang.

Bila nak masuk simpang hospital, the car yg dok bagi emergency signal to is still there... masih mengekori di belakang. Lantak lah kan... rasa lega bila dah sampai di Putra Medical Center Bukit Rahman Putra. 

Bila dah sampai takde parking pulak kat depan2 hospital.. hajat di hati nak berenti je di betul2 pintu hospital.. tapi takde ruang sb ada kereta yang menunggu... damnnn...

So pusing la lagi satu round untuk cari parking... and kereta tu pun still ikut jugak I pusing lg satu round. Dalam pada dok tengah pusing tu cik suami call... dia bgtau yg rakan sekerja nya, Rashid tengah follow I dr belakang... oooooo makanya.... yg dok bg emergency light tu kawan dia la... ishhh kalau ku tahu dari td sebenarnya kawan dia yg follow mesti aku lebih cool dari tadi...

Bila dah tau kawan dia yg follow and dia masih follow walaupun aku tengah cari parking... terus ku parking kereta walaupun bukan di kotak parking...

I bukak pintu, turunkan kaki ke bawah ... I mean keluarkan kaki ke luar kereta and tarik nafas dulu for 10 second sebelum bangun dr kereta...

my husband's friend cakap " kak .. kenapa tak berenti keta depan hosp ??"

I just said... " ntah..takleh pikir dah and tak tau yang ikut tu awak ... klu tau saya berenti dah kat depan tu tadi "

Masa tu muka saya dah berkerut... tahan sakit... level sakit masih macam tengah hari tadi tapi lebih sikit. Agaknya sb dah sampai hospital kot.

"Ok kak... kak masuk dulu.. Cik Haris dah nak sampai... "

I pun serah kunci keta kat Rashid and terus masuk hospital... kebetulan nampak assistant Dr Ratna kat registration counter.

" Dik... Dr Ratna ada ?? Sy dah klr tanda la"

"Tanda apa puan? Ada rasa sakit tak?"

"Ada sakit sikit2 dr pkl 12 tgh hari td... ada darah .. "

Lepas ambil tekanan darah and yes tiba2 tekanan darah saya tinggi.. huhu... sy bgtau kat nurse tu... sb sy baru sampai kot and saya stress. Sy drive sendiri tadi.

Selepas itu sy  terus dibawa masuk jumpa Dr Ratna... nasib baik jugak la mlm tu Dr Ratna ada klinik. So takde la nk kena check ngan dr lain dahulu sblm call Dr Ratna.. terus saja jumpa Dr Ratna.

Dalam bilik doktor... Dr ratna macam biasa. Dah tersenyum. saya bgtau doktor yg saya ikut cadangan Dr untuk mempercepatkan bersalin dengan berjalan.. 3 hari saya jalan.. berjaya jugaa...

Dr. Buat VE and dia tersenyum...

" Dah 5 1/2 cm  dah buka Puan... malam ni puan bersalin la tu.. puan masuk wad.. blh solat Magrib dulu kat wad.. lepas solat magrib kita mulakan prosuder. Kita masukan ubat untuk buang air besar, pastu masukan air drip bg kuat and bantu contraction sikit then kita nk buat CTG... " dengan lemah lembut Dr Ratna explain...

Ok... time tu sy masih tersenyum. . Ntah la senyum apa... senyum takut atau senyum suka sebab akhirnya sampai waktu untuk delivery... masa tu dalam pukul 800 mlm... atauoun senyum tak sangka yang sakit sikit2 tu rupanya dah membuatkan laluan dah buka 5 1/2 cm... huwaaaaa...

Setelah selesai urusan pembayaran deposit oleh Cik Suami.. saya dibawa naik ke wad dengan kerusi tolak dan kami memilih untuk stay di single room. Senang untuk cik suami temankan saya malam nanti...

Fuh.... Panjang lagi cerita ni tau.. to be continue la pulak cerita2 macam mana proses kelahiran kali ni ok.....

Tungguuuu....

Wassalam

12 Mar 2014

RESIPI SEMASA PANTANG – IKAN


Sumber Resepi dan Gambar dari internet and FB :


Untuk rujukan ku semasa berpantang nanti... sekurang2 nya ada idea sikit nak makan apa nanti kan ? kan ? kan ?

Ikan yang boleh dimakan semasa pantang ialah:

1. Ikan haruan
2. Ikan yu
3. Ikan selar
4. Ikan gelama
5. Ikan jenahak
6. Ikan merah
7. Ikan tenggiri
8. Ikan kurau
9. Ikan bawal putih
10.Ikan senangin
11.Ikan kerisi
12.Ikan kod
13.Ikan bilis
14.Ikan siakap
15.Ikan salmon

SUP IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
Sedikit minyak bijan (pilihan)
1 ulas halia (diketuk atau dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 keping asam keping
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Cara 1:
1. Tumiskan lada hitam, bawang putih, bawang merah dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


Cara 2:
1. Masukkan air dengan bawang putih, bawang merah dan halia
2. Masukkan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


STEAM IKAN

Bahannya:
Ikan
2 Halia (dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak byk), buah tomato yg dipotong, daun sup & sedikit garam diatas ikan
2. Steam sampai ikan masak.


SINGGANG IKAN

Bahannya:
Ikan
Air masak
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam keping
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas (yang sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping dan sedikit garam.
2. Bila dah mendidih, masukkan ikan.


IKAN TENGGIRI GORENG HALIA

Bahannya:
1 keping ikan tenggiri
4 gm halia - di hiris dan di goreng
3 ulas bawang putih – di hiris dan di goreng
2 sudu makan minyak bijan
1-2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Minyak masak

Caranya:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
2. Biarkan selama 20 minit.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.
4. Ketepikan.
5. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali.
6. Masukkan ikan semula.
7. Tuangkan kicap dan di kacau rata.
8. Angkat ikan.
9. Taburkan halia goreng di atasnya.


IKAN TENGGIRI MASAK AIR

Bahannya:
2 keping ikan tenggiri
400 ml air
20 gm halia – di hiris
5 helai daun pegaga – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali pegaga.
2. Didihkan sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ikan masak.
3. Masukkan daun pegaga dan garam secukup rasa.


IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

Bahannya:
3 keping ikan tenggiri
5400 ml air
30 gm halia – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ cawan air asam jawa
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Didihkan semua bahan di atas api perlahan.
2. Masak hingga kuahnya agak pekat dan ikan masak.


SUP IKAN TENGGIRI

Bahannya:
1 Ketul ikan tenggiri
sedikit minyak bijan
4 ulas bawang putih dicincang
seulas halia diketuk
1 biji tomato
sedikit daun sup

Caranya:
1. Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan dan daun sup.
4. Biar seketika dan tutupkan api.


IKAN HARUAN GORENG REMPAH

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
30 gm halia – di tumbuk
2 ulas bawang merah – di tumbuk
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu rempah ikan
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam secukup rasa.
Minyak masak

Caranya:
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Perap selama 15 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah.
4. Masukkan sos lada hitam, rempah ikan dan garam, kacau sekata.
5. Curahkan kuah ke atas ikan.


IKAN HARUAN KUKUS

Bahannya:
1 ekor ikan haruan
1 keping cendawan hitam – di rendam dan di hiris
30 gm halia – di hiris halus
2 ulas bawang putih – di hiris halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji limau nipis – di ambil jusnya
Garam secukup rasa.
Air secukupnya
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar – di hiris

Caranya:
1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan cendawan hitam, halia dan bawang putih.
3. Masukkan sedikit air. Didihkan
4. Tambahkan serbuk lada hitam, jus limau dan garam.
5. Sebelum hidang, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.


SUP IKAN HARUAN

Bahannya:
1 ekor ikan haruan – di potong
500 ml air.
2 sudu besar minyak jagung.
30 gm halia – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
2 ulas bawang putih – di tumbuk
1 sudu besar lada hitam – di tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa.
Bawang goring
Daun bawang dan daun sup – di hiris

Caranya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan air.
3. Bila mendidih, masukkan ikan hingga masak.
4. Masukkan asam keping dan garam.
5. Masak hingga mendidih.
6. Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.


IKAN HARUAN / IKAN BAWAL PUTIH/YU BERLADA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih atau 2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Bersihkan ikan dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir.
2. Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
3. Goreng sederhana garing. Tepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan.
5. Masukkan jintan manis
6. Masukkan pati asam jawa
7. Masukkan gula.
8. Biar mendidih.
9. Masukkan lada hitam
10. Masukkan garam secukup rasa.
11. Kemudian masuk ikan.
12. Biar kuah pecah minyak.
13. Apabila ikan masak, perlahankan api.
14. Masukkan bawang besar
15. Masukkan cili.


IKAN GELAMA MASAK ASAM

Bahannya:
2 ekor ikan gelama
1 biji bawang besar – dihiris
5 ulas bawang putih - dihiris
1 ketul halia – dihiris
1 biji cili merah – dihiris
1 mangkuk air asam

Caranya:
1. Gorengkan ikan yg telah disapu garam dan kunyit.
2. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halia dan cili.
3. Masukkan air asam dan garam.
4. Apabila mendidih tuangkan atas ikan tadi.


IKAN BAWAL KUKUS HALIA

Bahannya:
1 ekor ikan bawal putih
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh lada hitam serbuk,garam
1 btg karot, bunga kubis

Caranya:
1. Lumurkan ikan dgn kicap,lada hitam dan garam.
2. Perap seketika.
3. Letakkan ikan dlm bekas...boleh alas dgn daun pisang/aluminium foil
4. Siram baki perapan kicap atas ikan
5. Tabur bahan yg dipotong atas ikan.susun karot dan bunga kubis keliling ikan.
6. Kukus hingga masak...anggaran 10-12 min atau hingga masak.


IKAN PANGGANG BERKARI
(ikan haruan, tenggiri, bawal putih, salmon, gelama, merah, jenahak atau siakap)

Bahannya:
Ikan
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Gaulkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam bersama sedikit

garam
2. Lumurkan di atas ikan
3. Panggang - boleh diletak atas dapur sahaja atau dalam oven.


IKAN PANGGANG HALIA MUDA

Bahan A (diperap)
2 potong ikan tenggiri
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit cuka

Bahan B (dihiris)
3 cm halia muda
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit minyak

Caranya:
1. Lumurkan bahan A pada ikan.
2. Perap selama ½ jam.
3. Kemudian panggang ikan hingga masak.
4. Tumis bahan B hingga naik bau.
5. Tabur atas ikan.
6. Siap untuk dihidang.


IKAN PINDANG
(ikan merah,jenahak, selar kuning, kerisi atau siakap)

Bahannya:
2 atau 3 ketul ikan
1 labu bawang putih (dihiris)
5 ulas bawang merah (dihiris)
1 - 2 batang cili merah (dihiris)
5 cm lengkuas (diketuk)
5 cm kunyit (dihiris)
5 cm halia muda (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis

Caranya:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
3. Tuang air dan biarkan mendidih
4. Biar mendidih dulu baru masukkan ikan.
5. Masukkan serai
6. Masukkan asam keping dan garam.


IKAN BILIS LEMAK LADA HITAM

Bahannya:
50 gm ikan bilis
3 cawan air
1 cawan santan pekat
10 gm kunyit – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
1 sudu kecil lada hitam – di tumbuk
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Didihkan santan bersama air dan bahan tumbuk di atas api perlahan.
2. Masukkan ikan bilis dan garam. Gaul sekata.


IKAN BILIS BERKUNYIT

Bahannya:
50 gm ikan bilis
20 gm ibu kunyit
2 sudu kecil lada hitam
Pucuk pegaga atau daun selom secukupnya.

Caranya:
1. Tumbuk kasar ikan bilis bersama ibu kunyit dan lada hitam.
2. Siap untuk dimakan bersama ulam ulaman.


IKAN BILIS DAUN KARI

Bahannya:
50 gm ikan bilis – di goreng
1 genggam daun kari
2 ulas bawang merah – di hiris
2 ulas bawang putih – di hiris
Minyak masak.

Caranya
1. Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang merah dan putih hingga naik bau.
2. Masukkan daun kari dan ikan bilis. Goreng seketika dan angkat.

9 Mar 2014

Resepi wafles ranggup




As salam

Dah lama sebenarnya teringin nak memiliki waffles maker ni.. sebabnya nak makan waffles puas-puas and nak isikan filling waffles ni sebanyak mana yang kita nak.. baru puas kan ?? Kalau beli redha ja la banyak mana si tukang jual tu letak kan filling nya untuk kita..

Tengok2 ada pulak Groupon buat sales jual waffles maker ni. apa lagi.. tanpa ditunggu terus grab la..
Meh sini nak share resepi.  Resepi ni diambil sini sana dari blog2 yang ada..
Bahan-bahan
1) 2 cawan tepung gandum
2) 1 biji telur suhu bilik
3) 2 sudu teh yis ( ini untuk berikan keranggupan pada waffles walaupun sejuk and supaya keranggupan tu tahan lebih lama )
4) 1 sudu gula
5) Garam secukup rasa.. agak2 je la
6) Susu segar 1 cawan (boleh guna susu full cream dutch lady kotak tu ataupun boleh jugak guna susu cair)
7) 1 sudu besar esen vanila
8) 3 sudu besar marjerin dicairkan
9) setengah cawan air suam ataupun  sediakan air secukupnya sehingga bancuhan tak terlalu pekat dan tak terlalu cair.. pandai2 la mengagak ye..

Cara-cara

1 ) Campurkan tepung, telur, yis, gula, garam, susu segar, esen vanilla, marjerin. Gaul kan bancuhan menggunakan whisk.
2 ) masukan air sikit demi sedikit dan kacau sehingga bancuhan sebati.
3 ) Bancuhan itu hendak lah tidak terlalu pekat dan tak terlalu cair. Jadi pandai2 lah adjust ye kepekatan tu.
4) selepas selasai dibancuh, rehatkan bancuhan selama 15 minit.. ingat lagi lama direhatkan bancuhan akan menjadi semakin tinggi... lepas 15 minit kita kacaukan balik bancuhan
5) Panaskan waffles maker. Setelah agak2 dah panas, masukan bancuhan tepung tadi ke atas waffles maker.
4 ) Treatnya jatuhkan tepung di tengah2 waffles maker perlahan2, biarkan ia merebak ke tepi dengan sendirinya.
5) jangan ditutup terus penutup waffles tu. Biarkan dalam 15 saat kemudian baru ditutup.
6) semasa tutup tu tekan kan penutup tu kuat sedikit. Ini untuk pastikan corak kat atas tu cantik... terikut dengan corak waffles tu.. baru la cantik
7) tunggu la sehingga waffle tu masak sehingga jadi brown2... kita boleh jer tutup and buka untuk check waffles tu dah masak ke belum.

Bila dah masak and warna jadi kekuningan atau keperangan (suka hati.. kalau saya and anak2 suka yg garing) boleh la diangkat dan boleh la disapukan dengan filling kesukaan kita... 

Anak-anak saya suka marjerin and coklat nutela ataupun marjerin denga kacang and coklat lady choice. ..
Nyum nyumm memang menyelerakan and anak2 memang suka. .. selamat mencuba..

Last but not least...

Jom tengok gambor...



Bancuhan Tepung
Bancuhan tepung setelah direhat kan 15 minit... Yis tu dah merenyut-renyut
Ni la Waffles maker yg di grab dr groupon.. berbaloi baloi
 
Saya buka untuk check dah masak ke belum ??


Saya & anak2 suka garing mcm nie..
Our favorite filling
 
Yang penting... kalau beli RM4.50 untuk sorang makan.. kalau buat sendiri modalnya murah jer.. and dapat makan banyak2...  

Jadi...

Selamat Mencuba yaaaa !!!!