My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

3 Dec 2013

Airis oh Airis... susahnya nak makan ubat and cara nak paksa makan ubat

Last Thursday, 28th Nov 2013 me and si bunga Airis akhirnya terpaksa akur pergi ke klinik pakar kanak2 Serena di Bukit Rahman putra Sungai Buloh setelah 3 hari batuk Airis masih tidak berkurang. Malah semakin teruk and dah nampak macam semput.
I'm so stressed. She batuk, I tried to give her some ubat batuk but Si bunga Airis is so clever. Seboleh-bolehnya dia tak nak ada ubat masuk dalam perut dia agaknya. Dia boleh pulak muntahkan balik all the ubat yg dah masuk mulut. Pandai sungguh dia keluarkan balik ubat-ubat yg dah masuk perut. I'm so stressed. Super stressed.  Rasa macam geramnyaaaaaaaa.... dah la dia sakit susah pulak nak makan ubat. Arghhhhh... Nanti dah tentu tentu batuk tu akan lebih parah.

Faham-fahamlah. Bila batuk tak baik, melarat ke kahak.. bila kahak dah banyak melarat ke paru-paru.. Takut paru-paru kena infection kan.

Then I tried to get opinion from my friends kat Facebook and google how to makesure ada ubat masuk perut Si bunga Airis ni. Sebab susah sangat. Seboleh-boleh dia akan batuk kan and muntahkan balik.

Alhamdulilllah ada gak kawan2 yg prihatin bg suggestion. Mcm2 hokey. . Yg buh dlm air kotak, yg buh dalam vitagen.... and macam2 lah.

So tanpa tunggu2 I balik keje terus beli vitagen. Then balik bg Airis minum vitagen yg dah mix ngan ubat batuk. Yessssss!!! Its work. Alhamdulilllah... malam tu she can sleep better than 3 nights before. 
Tapi I tak sedap hati. I have to get opinion from doktor pediatric.  So me and Si Bunga Airis pun pegi la jumpa Dr Sareena yg cute tu.

1st time she look to Airis she said... "ohh... this looks like she kena masuk wad."
Me.. hmmmmm I think I'm going to cry... "whatt??? Again.... ???? " tak sanggup rasanya setelah airis dah kena admitted kat wad selama 5 hari sebab rota virus last month.

Then I pun cerita la kat doktor yg this girl mmg susah nak makam ubat. She pandai muntahkan balik.
Dr. sereena asked me " then... after she muntah. . U give again tak?? "
I said " yes... I bg lg then she muntah lagi .. I'm so stress ... "
Dr sareena asked again " again ... she muntah for the second time. Then after that u bg lagi tak ubat ?"
" I said.. no.. I stop already..  I can't see her crying and crying and muntah and muntah... I tak sampai hati. I stress.."
Then Dr Sareena smile... she said " see.. I know that. Mesti u stop sb sayang and kesian to anak.. yes kita kesian to anak but u really have to paksa her makan ubat. Like what I did to my son before. I bogelkan dia..  I have to bg him makan ubat dalam toilet..terpaksa.. I feed then I picit mulut to make sure ubat masuk.. if nak muntah I jentik mulut dia or telinga dia bg dia takut supaya dia tak try untuk muntahkan ubat balik... u know ??? I have to do that. If not masuk hospital lg teruk. Cucuk sana sini. Lagi kita susah and anak pun sakit " panjang cerita dia kat I.
OMG... Brutal nya doktor nie.... Biar betul ?? hehehee... and anak doktor pun susah makan ubat ek ??? Yes I got the point. Then I asked back " if she still muntah again and again and again after i paksa dia makan ubat ?? "
Doktor answer " suap lagi dan lg. Sampai dah takde apa yg nak dimuntahkan. Sampai dia penat. I have to brutal. Then I make him scared said the ambulans will come or I cucuk you with jarum and bla bla bla..."
Owhhhhh susahnyalah. Samapi mcm tu sekali rupanya anak dia. Walaupun maknya doktor kan ??

Then I tanya ok or not if I campur dlm vitagen. She said no problem. Asalkan ada ubat masuk ke dalam.  If not Airis will become more penat. And followed by jangkitan paru2... susahnya la kan... why la susah sangat nak makan ubat.. susah sungguh hati kita tahap tak tau nak cakap dah. 
So for this morning.. airis kena nebulizer ( I tak sure the spelling ). Alahh... yg kena buh gas kat idung and mulut tu.

Ni dah tenang sikit
Nangis kuat2






















Si bunga airis ni mcm fobia bila nampak doktor atau nampak nurse atau nampak all the alat2 dlm hospital ni. Maybe due to dia kena masuk wad last month kot.  Kesian dia... ketakutan dah.

1st 10 minutes she nangis kuat2 bila pembantu klinik tu letak alat tu kat muka.. sekuat-kuat hati dia nangis. sampaikan dia muntah dalam alat tu. Dah kena tukar ubat. Tapi pembantu clinic tu kata... semua yang keluar tu lendir. Bagus jugak tu.
Sambil pegang dia I pujuk and pujuk supaya Airis tak nangis and tak meronta-ronta lagi. I have to buka her favorite game baby bas kat my phone supaya dia leka and at last she diam. Maybe sb dia rasa x sakit kot walaupun letak alatan tu di muka.. aduhhhh seksa hanya tuhan yang tahu. Berpeluh-peluh dibuatnya.
Dah selesai Dr. check again and said... " I have feeling if u make sure the ubat masuk... she can recover.  Now the sound is 30% to 40% better.. "
Bila dengar doktor kata cam tu.. I dah ada semangat nak paksa dia makan ubat sepertimana yang diceritakan oleh doktor tu tadi.. sepertimana yang doktor tu buat untuk anaknya.... So on that day Airis diberi 3 jenis ubat iaitu antibiotic, kahak/paru2 and pelega.
Bila sampai umah I tried to give ubat pelega and antibiotic yg dicampurkan dengan susu coklat dutch lady kotak. She so clever. She can taste the ubat I think. Dia minum sikit then dia ludah keluar... Arghhhhh. .. stress nya aku.Nampaknya cara ni tak berjaya.

I asked my 2 boys to rasa air coklat tu... and yessss Adam and aslan pun kata... air tu rasa ubat...Hmmmm patutlah kan. so I have to ubah strategy.Hmmmm mmg tak leh jalan. 

So I just masukan ubat pelega dalam air vitagen. Yes.. dia minum habis vitagen tu. Actually ubat pelega tu manis thats why she boleh minum dengan vitagen tu.

After 1 hour... I have to bg antibiotic and ubat kahak for paru2. Kali ni kena cuba kaedah paksaan sampai jaya macam Doktor cerita tadi...
Mcm biasa, I paksa suap masuk mulut, She telan then she buat2 batuk and she muntah balik ubat tu.. nagis-nangis, jerit-jerit... Dah membazir 4ml for antibiotic. 
I took another 4ml antibiotic lagi gantikan yang tak berjaya  tadi.... sama gak muntah, nagis, jerit, meronta, ... arghhhhhh.... another 4ml antibiotic dibazirkan lagi.
I tak putus asa. Semangat masih ada. ubat mesti diberi if not I have to go to the clinic again ambik surat untuk masuk wad.... 

I took another 4ml... nak jugak paksa masuk perut dia... sama jugakkkkk.... muntah, nangis, jerit.... I'm really really stress. 
Rasanya tak sikit pun ubat masuk dalam perut dia. Semuanya dimuntahkan balik. But I banyaklah lendir yang keluar bersama-sama ubat tu... 
Dah 3 kali then I give up. Mati kutu nak buat apa lagi. Kalau kena masuk wad lagi... I pasrah... redha ja la jika tu jalan terbaik supaya si bunga Airis boleh sembuh. 
Kesudahanya ubat kahak tak dapat nak bg lg sebab Airis dah nampak letih and mengantuk. Tp tengah hari tu she tido 3 jam and agak tenang. Jarang batuk. Aduhhhh susah hatinya aku nie...
Mabe ada jugak kot ubat yang masuk perut.. syukur...
Malam tu dalam pukul 8 mlm.. yes.. I have to berperang again..  

Cuba lagi bagi antibiotic. I bagi sikit-sikit. Bila ubat tu masuk dalam and again she try to muntahkan balik, I marah dia kuat2, jegilkan mata bagi dia takut, cuba alihkan perhatian dia supaya dia tak mencuba untuk keluarkan balik muntah tu. 

Hmmm kali ni berjaya. Nampaknya dia agak terkejut bila I jentik telinga dia.. Sorry nak.. kena jugak buat cam tu. If not mmg tak masuk lagilah ubat dalam badan awak. Dia cuba keluarkan ubat and yes ubat keluar tapi sikit.. 

Yes !!! menjadi... Then i suap lagi sikit and I ulang marah2 dia. buat2 nak jentik her telinga again.. (Buat-buat jer..... tp nampak la dia takut and she stop to trying nak keluarkan balik ubat tu) 

Fuh !!! Agak lega rasanya bila nampak sendiri yang ada ubat masuk ke dalam badan Si bunga Airis ni. So I dah dapat idea and cara2 macam mana nak paksa dia makan ubat. Bila dia try nak muntahkan balik tu, cuba tarik perhatian dia supaya dia tak cuba nak muntah. Marah dia.. jegil mata bg dia takut .. hehehe and jentik telinga.. agak2 lah kan nak jentik telinga tu... sekali jentik dia dah takut. kali kedua tu buat2 je la ala ala nak jentik telinga. Yes.. saranan doktor tu memang menjadi. tak salah marah and pukul anak supaya diorg nak makan ubat. Jangan ikut sangat nanti sakit bertambah parah.

So begitulah seterusnya sampai ubat habis. Itupun I have to pegi clinic balik and ambik another antibiotic sebab banyak anticiotic yang dah terbazir. So untuk cukupkan 5 hari antibiotic kena lah pegi ambik lagi.....

After 3 days makan ubat Airis dah nampak better. Dah tak lembek lagi. Suara dah makin kuat. Dah makin cakap banyak. Syukur Alhamdulillah. Berkat doa akhirnya Airis is getting better... Syukur sangat2...


After 3 hari makan ubat
Bila dah sihat sikit..






















So lepas ni kalau sakit lagi mmg kena guna approach yg Doktor tu cakap. Picit mulut, tekan, paksa dia makan ubat.. jentik, marah, buat garang supaya dia takut nak cuba muntahkan ubat tu balik...

Begitulah cara2 nak paksa anak2 yg susah nak makan ubat supaya makan ubat ye. Kita terpaksa buat mcm tu. Sebelum jumpa doktor tu, I terlalu ikut anak. She dont want so I pun takyah lah bagi..

At last sampai doktor pun terkejut bila tgk Airis nampak semput. Tu semua salah saya sebab sy biarkan batuk dengan harapan batuk boleh baik sendiri... hehehee...