My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

31 Jul 2012

iPhone 5 - adakah benar screennya lebih besar dari 4th generation ??

Tak tau nak update apa kat blog aku ni dah. Lepas bukak puasa sibuk dengan tgk anak2 buat homework. After that pengsannn..

Mana tak pengsan lepas balik keja jadi master chef kat dapur pulak..

Tapi semalam aku sempat menggogle pasal iPhone and Samsung 3. Tiba2 ternampak and terbaca yang iPhone akan keluarkan iPhone 5 yg screenya 4.8 inch kalau tak salah aku tapi yg pastinya screen akan sama besar dgn Samsung S3.

It's sound great right ??. If betul la akan ku lelong iPhone 4 aku ni dan akan ku dapat kan iPhone 5 yg screen Dia besar tu. tambah pulak color putih lagi la cun kan??

Hmmm aku ni kan peminat tegar iPhone and apple. Hehe.. Bila dah biasa pegang iPhone mmg dah tak sedap dah nak pegang yang lain..

Harap2 next iPhone generation, screen Dia lebih besar la dr iPhone 4th generation nie. Dan harap2 bukan Khabar angin la.. So kita tunggu hujung tahun nie...

Hehehe.. Nie entry mengarut dan berangan Di malam hari..

Sekian wassalam.. Jangan ketiduran sehingga terlepas sahur ye..


Sent from my iPhone

28 Jul 2012

Check List - Home sweet sweet sweet home

Kemas laci bawah
Kemas meja dalam my room
Kemas Adam & Aslan's room
Kemas almari guest room
Lap habuk dlm drawer my bed ( Bibik)
Settle baju2 yang saya tak pakai dah
Game area
Bibik's room
Check Toiletries stock
Check dalam freezer yang bertimbun2 but don't know what inside
Kemas my makeup drawer
CD cabinet area
Kemas Airis drawer & stuff
Lap habuk at frame (Bibik)
Check out shoes cabinet - gajah pun ada i think
kemas my misc wardrobe
Kemas my husband wardrobe
Kemas my wardrobe
Buat filling stuff
Store ( hmmm my husband la ye.. )
Lap Tingkap And lampu ( Bibik and my husband and maybe me pun involve)



* a lot of stuff nak kena buat. Esok cuti tak pegi mana2 so hopefully dapat siap kan semua. If not all pun dapat buat half pun jadi la..

* my house, my kids, my harta karun.. So just me je la kan yg kena buat.. Not anyone else.

Rileks, smile, and tarik nafas panjang-panjang and smile again ok Mariana..

Good Luck

Nah.. Flower for you..

27 Jul 2012

Old Man & Old women

Hehe.. Nie gambar photo masa akan datang. Me and husband dah tua.. Hehe..

Maksudnya masa akan datang la ye.. Kita bukan nak muda selalu..

Hehehehe sungguh la tua muka kita org.. Hehe


26 Jul 2012

AMPUNI KU

Muhasabah Diri Di bulan Ramadhan Al Mubarak
Ambil peluang sempena semua syaitan di ikat
Kalau kita jahat jugak, tinggal Solat, Tidak berpuasa... maksudnya memang kita la yang jahat sebenarnya. Takde kena mengena dengan hasutan syaitan.....

Wallahualam..

**********************************************************************
Ampuniku .. nice song from KRU

Terlantar dalam kekusutan umpama tiada harapan
Terlalu banyak kesilapan terlanjur kulakukan
Ku tahu aku selalu terleka
Ku tahu ku tak sempurna lima
Timbul rasa insaf
Tersedar dari godaan dunia

Daku mahu kembali ke jalan yang sebenar
Tekad sedaya upaya agar dikau sudi terima

Tinggalkan segala yang sudah
Ku di dalam gelisah
Ku mendoakan KAU ampuni segala dosa
Hatiku tidak akan berubah
Dengan yakin ku bersumpah
Aku bersujud agar KAU ampuni diriku
Ampuniku

Inginku mengubahkan cara menjadi insan lebih setia
Merintih dengan air mata menyerah jiwa raga
Apabila sudah tiba masanya nyawaku tiada di dunia
Ambillahku dekat pada-MU
Itu saja pintaku

Walau tak mungkin mampu penuhi harapan-MU
Namun daku merayukan pengampunan dari-MU Tuhan


Aku hanyalah manusia biasa
Yang terkandas di perjalanan
Ingin pulang ke pangkuan


18 Jul 2012

Resepi Pengantin Burung Puyoh

Assalamualaikum,

Hari nie nak citer pasal kegembiraan nak balik menyambut Ramadahan bersama kelurga di Penang.. Yeayyyyy... Tak sabar rasanya.

Dah siap plan nak sahur apa.. nak masak apa .. with my sister.

I bought some Udang galah and Burung puyuh for 1st Ramadhan.. My plan is udang for sahur and burung puyuh for buka puasa plus my sister pulak nak suh i buat laksa.. Udang tue biar la kakak aku nak masak apa.. aku nak makan jer udang tu.. nanti aku nak ngelat tak nak masak udang tue sb aku jemu asyikkkkk masak jer kat umah aku...

 Burung puyuh tu rasanya nak masak ala2 masakan pengantin.. this is my first time nak try and resepi from Midah Catering a.k.a Maklang aku yg ada di Ipoh. Thanks jugak to my cousin Intan sebab tolong tanya resepi kat maknya and pm aku di Facebook..

Selalu nya masakan nie dijadikan hidangan untuk pengantin.. tapi diolah sikit aku gantikan ayam kepada burung puyuh...

Harap2 menjadi la kan sebabnya nie first time aku nak try and last time aku rasa sikittttt jer masa dalam pantang. Rasa sikit ja and I tak sure how exactly the taste tu.. tapi nakkkkk jugak try..

i just put the resepi dulu.. Insyaallah if jadi I masak tue, i will update the photo later later ok... This resepi pun i copy and paste from yang my cousin pm to me yesterday.. hehehee..all the font yang color purple tue is my cousin words..

Thank you Intan..

 resepi yg hang mintak..

taktau nama resepi (resepi ayam bulat pengantin)


Bahan2


bawang putih

bawang merah
halia
rempah kari daging
bunga cengkih
bunga lawang
kulit kayu manis
sos cili
garam
ajinomoto (ni ikut hang le yek nak pakai ke tak)....

Cara buat

mak lang kata klau blh burung puyuh tu rebus bg lembut...mcm hr tu lama nak tggu lembut...ms rebus tu letak garam ckit…
Blender bawang putih. Merah & halia pastu tumis agak2 kuning…masuk kan 3 bradik tu… masuk kan 2 3 senduk kecil rempah kari ..then kacau2 sampai dia naik myk..api jgn kuat…dah nmpk naik minyak ckit..masuk kan air ckit..kacau2 ..letak sos cili, garam & burung beserta air rebusan td...pastu ko rs2 la agak2 ape yg kene tmbh…selamat mencuba…

********************************************************************

Resepi nie no sukatan so ikut suka hati and agak2 je la ye...

So 1st Ramadan Insyaallah I will post the photo of my " Pengantin Puyoh " hahahhaa.. nama masakan tak commercial langsung..

Now i just letak gambar puyoh goreng tepung la dulu.. Nie pun aku jugak masak... nanti dah dapat gambar masa 1st Ramadhan nanti i change ok...

Selamat Menyambut Bulan Puasa to all muslims dan semoga ibadah kita diberkati NYA.. Amin

Wassalam...


This is puyoh goreng tepung..



 Update : 

Nie la dia Puyuh Pengantin aku. Tak sempat nak hias so mcm nie ja la tergolek2.. 

Plan nak buat 1st ramadhan tak jadi sebabnya banyak sangat menu yg di plan so I masak nie on 2nd Ramadhan. Asalkan tercapai hajat dah la .. heheee...

Mmg tak berkuah yer.. sedap jugak if nak makan dengan nasi tomato or nasi minyak and boleh jugak dicicah dengan roti..

If nak gantikan dengan ayam pun boleh jugak..

 




kalau dapat dihias dengan daun bawang and cili merah lagi menarik






Sent from Iphone

13 Jul 2012

My Aerobik class

This is step style


This entry is just nak share my activities and my interest about my  aerobic classes..

I joined this aerobic class on 21 June 2012 and I managed to discipline myself to join this classes for 3 times every week. Before this i ada joined at Candi soo tue pun company bayor but i get pregnant so I stop sekejap... And now i think i have to do something if not hmmmmm tak tau la nak cakap...

I joined this aerobic class for almost one month and I already can see the result ... My stamina become better, I feel happy, I feel sexy (hahaaha),  and i can eat what I want to eat, and I can be crazy on my aerobic class.. Nobody cares... But everybody enjoying their self.. and we really have a great and fun time..

Believe me you can release your strees by doing this. Why I said that ?? Because u can dance, u can jump and you will sweating and this kind of stuff memang boleh hilangkan stress.. Believe me ...

My MAIN goals is just two. First is to Reduces body fat and second is Reshapes the body and improves appearance. It sounds POYO but yes that is what I want. For me taklah nak jadi kurus sangat but if i can maintain as per now pun dah kira okey la.. Thats why la i said i can eat what i want as long as I not skip my class. Plus minus when we up to 3 series nie, our body memang cepat naik and if we tak control and makin naik and naik and memang susah lah nak turun balik..

It just not to get slim or what but it is actually for our health. If we healthy we can do whatever we want and macam pepatah melayu " Mencegah lebih baik dari mengubati "

I joined this aerobic class at Celerity Fitness ye.. Not celebrity Fitness. They just have biasa2 facilities.. Not as good as celebrity or True Fitness but for me its fine as long as they provide my aerobic class so that i can forced myself to do the workout for 3 hours every week. I am more than satisfied.

The best part of this class is we did various of aerobic style in this class. We did step, joget, ala ala bolywood, ala ala latin, ala ala Arab (Arab and Latin is for exorcise for perut) and we did Poco poco too.. As long as all of us happy and we love what we did.

I want to tell about my geng2 aerobic nie. I am very impressed of them... biarpun berbadan besar and almost 40++ their stamina is very strong. I pun pancit ok but yg i pancit tue is just masa I mula2 joined the class la... They crazy, positive, open minded and mcm2 la. You can feel something good, positive and different when you sweating... I just dont now how to describe it here... If you want to know the feeling just go and workout than you can understand what i mean..

The problem is after class I have no time to beramah mesra ngan akak2 nie because i have to rushed balik umah for my husband and my kids pulak. My husband give me permission to join the aerobic class pun dah Alhamdulillah kan.. So i just don't want to take the granted pulak.. kang my husband said " Bagi paha nak betis " hehehheee.. So ada baiknya after work out i terus balik and no gossip2 section... itu lebih afdal...They bukan gossip apa pun they share something la lipstick nie lawa, sapa nak order kuih and bla bla bla... hehehee.. lawak jugak..

I hope my discipline can be continuously la.. so that the positive mood always in my mind and I can enjoy myself masa workout tue.. I love to workout, I love sweating, I love feel fresh and I Love my Aerobic class.. and I want to have fun with the benefit activites..

Eh eh why I am speaking LONDON hah ??? Takpa la.. hentam ja la.. janji apa yg nak dicerita difahami.. hehehe.. sorry if my grammar bad but i tried to wrote in English ok... If ada yang salah you can comment me as OH MY ENGLISH...


Sexy pulokkk gambo cartoon nie dok work out.. wakaka













12 Jul 2012

Andai Ku bercinta Lagi

Nie nak luahkan perasaan ...

Hati aku terusik bila setiap kali dengar lagu " Andai Ku Bercinta Lagi " nyanyian Mojo and lagu nie adalah lagu tema citer Ameera @ TV3 dalam slot Samarinda..

Lagu yang mengusik kalbu.. U can call me jiwang, jiwang karat or whatever but I dont care ... Dengan alunan muzik yang syahdu with the Lirik yang jiwang heheheee...

Aku pernah dengar Edry KRU buat lagu nie berdasarkan kisah benar maybe kawan dia yang kematian isteri dan tidak boleh menerima kehadiran perempuan lain.. yang aku paling syahdu nie is this part

Andai ku bercinta lagi suatu hari nanti
Tunjukkan di mana
Ruang hati untuknya yang masih belum kau huni?

Apabila tiba waktu bersemuka
Ku perlu pejamkan mata dan memaksa lafaz cinta
Dengan bayangmu di minda

Ada ke lelaki macam tue lagi ek ?? macam musykil jer kan ??

Back to Drama Ameera yang guna kan lagu nie as a temanya, memang syahdu la tengok part yang malam pertama isteri kedua aka isteri upahan tue nak bersama kan... terguris jugak la hati tengok.. Ye lah si suami nak dot dot dot dengan perempuan lain  kan ?? Aishhhh ntah la aku tak tau nak describe macam mana... korang kena tengok sendiri...kat episod 5

Actually citer ni mcm Ada persamaan dgn citer Hindustan lakonan Salman khan, Rani Mukreji and Pretty Zinta and Tajuk filem tu is chori2 chupke2. Cuma citer Hindustan tu tak seberat drama Ameera ni.. Drama Ameera ni agak berat.. Banyak masalah yg perlu difikir ..


And part yang paling makan dalam sekali ialah masa lirik ni :

"Apabila tiba waktu bersemuka, ku perlu pejamkan mata dan memaksa lafaz cinta, dengan bayangmu diminda "

Owhhh.. sungguh syahdu.. Dalam drama nie Amer betul2 cintakan isterinya dan tak sanggup nak kawin dua semata2 nak anak tapi dipaksa oleh isterinya Ameera dengan mencari isteri upahan..

Plus Ameera bukan menantu pilihan Emak Ameer and they also Ada musuh dalam perniagaan which is musuh tu adalah seorg Perempuan yg disukai oleh ibu Ameer and ibu Ameer plan nak jodohkan Ameer dgn their enemy ni..

They really nak jaga hati Emak Ameer sampaikan Ameera pura2 mengandung semata2 nak tutup mulut bebelan mak Ameer..

Plus lagi dapat isteri upahan yg mcm sakit mental.. Bila baby dah lahir still tak nak blah Dari rumah tu kiranya Dia telah langgar kontrak la and Emak Ameer dah tau perkara sebenarnya..

pedih jugak hati aku.. Sakit and terguris hati... Cheeewahh..

poyo jer kan aku ni ?? Over tau... Tengok drama samapi bawak ke tidur...

Harap2 Isteri upahan tue boleh pegi jauh2 and jangan la ganggu diorg nie kan ?? I wish..

Setakat nie tak abis lagi la citer ni so tak tau apa sudahnya..

Ntah apa2 aku nie.. emotional pulak ... Biar la kan ?? Janji aku tak mengacau orang .. heheheee.. Nie aku letak jugak lirik kat sini bagi korang rasa apa yang aku rasa...

Andai Ku Bercinta Lagi

Kini kau tiada
Senafas pun ku perlu mencuba
Kau bawa pergi sebahagian dari jiwa raga

Bersendiri hidup umpama hilang erti

Bagaimanakah meneruskan hayat ini

Andai ku bercinta lagi suatu hari nanti

Tunjukkan di mana
Ruang hati untuknya yang masih belum kau huni?

Apabila tiba waktu bersemuka

Ku perlu pejamkan mata dan memaksa lafaz cinta
Dengan bayangmu di minda

Tiada pengganti bisa hadir dan mampu menyembuh

Rawan di hati meleraikan semangat ku runtuh

Bersendiri masa umpama tak beralih

Berapa lama lagi harus ku merintih

Malam tidak berpurnama

Fajar tiada kejora
Aku hilang di dalam gelita kalbu
Tanpa dirimu asaku mati



***************************************************************************

12 July 2012

To update this entry citer Ameera tu baru habis semalam 11 July 2012. Sungguh sedih. Apa yang diharapkan tidak kesampaian.

Harapan supaya Amer dan Ameera punah sebabnya Amer telah ditembak mati oleh Farouk.. Sedihnyaaaaa...Why la diorg nie buat citer sedih... Buat la they love happily ever after. Nyesal aku tengok episod akhir tue.. Tak puas hati.. membuat kan aku teringat2 part sedih tue.. Aisshhhh..

Dengan ketiadaan Ameer lagi la sesuai dengan lagu "Andai ku bercinta" lagi nie... Patut la tema lagu nie...

Tinggal la Ameera dan anak tirinya dengan mak mentuanya yg dah menyesal..

Sedih la... huwaaaaaaa... My heart broken... huhu..

Tapi aku tak kira.. aku nak buat andaian ikut suka hati aku yang Ameer tak mati. Ameer dapat diselamatkan di hospital.. hehehe




10 Jul 2012

Gua malas nak layan...

Susah kalau orang berfikiran sempit..
They don't think what I think..

Almost 4 days but I can't get this stupid thing out from my mind..

I tak faham why why why ?? I sentap ok..



2 Jul 2012

Resepi Sausage Roti Roll Kriuk-kriuk


Sausage roti roll kriuk kriuk

Just want to share this resepi with all of you. Nama nie i just hentam jer and idea tue ada jugak datang dari salah seorang kawan saya Cik Mah Diva... Wakaka

Easy, Nice and dah jadi my kids favorite.Every weekend mintak buatkan ini..


Spread kan roti gardenia dengan butter, mayonis, chilli or tomato sos....ikut selera anda..

Then roll kan roti gardenia yg telah di spread kan dengan bahan diatas dengan sausage ayam atau daging yg telah digoreng sedikit (elok lah digoreng dulu sausage tu.. jangan goreng lama sangat..)




Tumbuk biscuit cream creaker sampai betul2 hancur atau boleh juga guna nestum original.. kalau guna nestum original tak payah tumbuk halus dah..





Celup Roti yg dah digulungkan tadi with telur and then lumurkan with cream creaker yg ditumbuk halus tadi or nestum and goreng sehingga kuning keemasan..












Tadaaaaaaa.... Dah siap untuk dimakan


Nak bagi sedap and let think creatively lagi, Lets eat this Sausage Roll with the Magic Cheezy .. It so yummmmmyyyyy....

Sedap dimakan with magic cheezy


Sumber2 resepi adalah merata2 dari internet...


Adam love it very much



Aslan enjoying the food