My Family Daisypath tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

29 Jun 2012

Dear Mr. E

Bukan nya ku tidak suka sama kamu
Tapi aku takut hidup ku kan sengsara
Kerna aku Cinta aku lepaskan kau
Sama orang lain...

Kalau ada jodoh.. Insyaallah kita Akan bersama.. Wakaka

18 Jun 2012

Movie in memories with my 2 kids

My memories I had snap during movie time with my 2 kids.

If I not mistaken, only 2 movie yg I terlupa nak snap which is Toy Story 3 and Chipmunks.. And yeaahh also Madagascar 3...
 













15 Jun 2012

Madagascar 3 - Europe's Most Wanted


Adam Aslan in action


Sempat snap kat spiderman jer, movie dah nak start

Last night 14th June 2012, me, my husband and my 2 kids went to watched the Madagascar 3 Europe's Most Wanted Movie.

As usual pantang jer keluar kids movie genre, we mesti sampai je kat cinema. The very last one is The Avengers Movie.. Hehehe.. This is our  must  activities in my family.

Nice, funny,fun and cute story. Recommended to watch this movie with your kids.






12 Jun 2012

Hantu kawan-kawan Abg Adam

This morning Hot Chat @ Hot FM talked abouut Mystery.. Hahahahahaha ( Ala ala ketawa mcm jin..) meremang jugak la bulu roma dengar sorang2 dalam keta walau pun dah terang benderang..

So for today entry me also want to post about Mystery ... Hahahahahahaa...

My story is about my elder son Abg Adam. This happened on 2009 and Adam is just 3 1/2 year lebih kurang la..

Kebetulan petang tu my husband ada keje skit kat Putrajaya and that time he mmg keje kat Putrajaya.. So me, my sister, My sister's friend (now dah jadi my sister's husband dah) and my 2 kids ikut la my husband pegi Putrajaya and we decided nak jalan2 la kat Putrajaya after hal my husband selesai..

Lepas everything settle we went to Alamanda because I want to shop something la kat Universal Traveller sb nak prepare nak pegi Amsterdam for Work trip... So me masuk dalam universal traveller, my husband tunggu anak2 kat playground sebelah Jusco ke Parkson ntah tak ingat dah kat Alamanda tue...

Entah mcm mana my handset hilang masa kat dalam kedai tue.. and it too fast and i pun tak tau mcm mana boleh jadi.. yg i tau i letak kejap je kat cashier table kat depan I.. and that sales girl tu pun try call my handset.. its ringging tapi nobody pick up.. and when the second trial.. phone tu dah tutup..

So kitaorg pun pegi la buat report kat IPK Putrajaya tue.. Mmg la lama tunggu... pikir2 malas nak buat report tp bila my husband tu dot dot dot dot............................... kitaorg pun terpaksa la buat report..

Dalam dok tunggu tue.. Abg Adam nak susu.. Then I asked my sister pegi ke kereta and buat la susu untuk Adam.. I cant go because kena settle pasal report tu..

Jadi my sister and Adam pegi la ke keta.. and that time is around 7 malam lebih.. Masa on the way to car tue....



Abg Adam : Eh Acu.. ada hantu la...

Acu : Ha ?? Hmmmm dalam dunia ni mana ada hantu..Dalam dunia nie ada Allah je

Abg Adam : OOooooo takde hantu ek ??? ok la.. hmmmmm tengok tue kawan adam dok main kat keta tu.. (Sambil tunjuk ke arah satu keta kat parking)

Acu : Hmmmm biar la dia main..( Dalam hati adik aku tue.... hanya tuhan yang tau agaknya )

Adam : Main elok2 tau.. nanti jatuh... Adam tak nak main ( Sambil bercakap dan tunjuk2 ke arah keta tue )

Then bila dah siap buat susu diorg pun masuk balik kedalam balai tue..

Adik aku pun citer la ttg apa yg berlaku tadi and aku...hmmmmm meremang bulu roma.. I just said that Adam ni mmg suka cakap sorang2... Then dah selesai report kami pun balik..

Esoknya.. as normal activities Adam main2 and masa nak mandi senja tu.. My husband suh la Adam mandi and gosok gigi...

Then tiba2 adam lari datang ke ruang tamu and kata ..

Abg Adam : Dady.. Hantu kawan-kawan ambik berus gigi abg.. duduk bawah tempat basuh tangan (maksud Adam is sinki dalam bathroom)

My husband and me pegi la tengok and takde apa pun.. aku dah meremang dah and aku teringat balik apa yg berlaku kat Putrajaya semalam..


Hmmm... KAWAN ???     HANTU KAWAN-KAWAN ???

Then esoknya Adam demam... demamnya macam every 4 hours kena makan paracetamol.. aishhh mmg aku risau takut panas naik tinggi.. bila diletak air.. kejap je air tue kering..

And hantu kawan2 tue kadang2 disebut Adam and kadang2 takde disebut.. ntah la aku pun confius.. Tapi aku tak nak pikir sangat and aku baca la ayat2 yang aku tau Yassin, Ayat Kursi, Selawat kat seluruh rumah.. itu jer yang aku mampu buat..
 

And aku bersyukur sangat yang Aslan ok and tidak diganggu...

Besar nie la Abg Adam masa kejadian berlaku



Sent by iPhone

11 Jun 2012

Cara nak buat Telur Rebus Separuh Masak supaya menjadi..

Assalamualaikum Semua,


Salam Pagi Isnin.. jangan malas2.. keje keje keje and senyum selalu..

Pagi nie aku sempat buat telur rebus separuh masak untuk Aku, Buah Hatiku a.k.a my husband and Abg Adam.. Aslan tak suka.. 

And kebetulan ada telur ayam kampung kat dalam peti ais so on je la...


So Pagi ni nak share dengan semua cara2 nak rebus telur separuh masak.. Bukan senang yer nak masak telur separuh masak nie supaya MENJADI.. 

Bukan senang nak timing supaya telur separuh masak kita menjadi.. Kadang2 jadi telur tak masak terus, sometimes jadi telur rebus yang dah masak ... Apa yang penting nak buat telur rebus separuh masak nie ialah TIMING.. 

Macam kami sekeluarga, aku cuma buat telur separuh masak nie jika aku dapat stock telur ayam kampung.. kalau takde telur ayam kampung.. memang tak buat la telur rebus separuh masak nie


Nie aku nak bagi cara2 yang boleh buat telur rebus separuh masak kita menjadi telur rebus separuh masak BUKAN TELUR REBUS SEPARUH MASAK TAPI BANYAK YG TAK MASAKNYA CUMA TELUR KUNING JER.. HEHEE..

1)Rebus Air dalam periuk sehingga betul2 menidih... Pastikan tahap air tue boleh hapuskan telur kita..  
    maksudnya bila masukan telur, telur tu boleh tenggelam la...

2) Bila air dah menidih padamkan api.. dan masukan telur dengan perlahan2..Kita boleh guna pengepit  
    supaya telur tu boleh sampai ke dasar periuk dengan tidak terhentak. jgn lepaskan telur dengan  
    kuat sebab telur mudah pecah jika dimasukan ke dalam air panas.

3) sebaik saja dah masukan telur ke dalam air yg menidih tadi, tutupkan periuk tadi and start timing..  
    Harus diingat kalau kurang dari 5 minit.. telur tue mcm hmmmm mentah sangat and bg aku mmg 
    takleh nak telan. Kalau aku aku suka biarkan dalam air tadi dalam 6-7 minit. Kalau telur tu kita tak 
    simpan dalam peti cukupla selama 6 minit. macam aku telur disimpan dalam peti so aku biarkan 
    telur di  dalam air tue selama 7 minit.SO INGAT... JANGAN LUPA BUAT TIMING YG BETUL  
    YE..


4) Bila handphone timing aku dah bunyi.. dah boleh la angkat telur tue and boleh la prepare dimakan.. 
   macam aku, husband and my kids suka masukan kicap and sedikit lada..



    Tadaaaaaaa... nie la rupa telur rebus separuh masak aku.. and oh yaaa.. I used Telur Ayam   
     Kampung kerana vitamin nya lebih..


Tapi perlu diingat, kalau kita makan 2 biji telur nie, kita ambik satu jer telur     
      kuningnya..      
      Satu lagi kita asingkan ke tepi..  BANYAK KOLESTROL YERRR... CUKUPLA KALAU KITA AMBIK SATU JER TELUR KUNING AND 2 TELUR PUTIH ...






Nie Telur rebus separuh masak yg belum dikacau tapi dah masukan kicap and lada





Nie setelah dikacau and aku tambah lagi kicap baru la berkrim







SELAMAT MENCUBA YER...



Sent from iPhone 



9 Jun 2012

Handsome macam Abg ke?

Td aku layan la citer 2 fast 2 furious kat HBO.. Dah takde citer menarik dah..

Tue pun sb Adam Aslan nak tengok race keta katanya..

Diorg mmg suka la layan citer keta2 nie..

Tapi tue la.. Adam aslan nak tengok masa race je.. Sementara nak menunggu race scene jenuh depa dua dok race dalam Umah dulu.. Siap buat bunyi.. Hehe

Aku tak sure la 2 fast 2 furious ni edition yg ke berapa ..

Bila aku tengok part yg Paul Walker and his friend dapat keta Mitsubishi... Adam and aslan pun masing2 dah booked la keta mana yg diorg nak..

Aslan nak keta Mitsubishi purple and Adam nak keta Mitsubishi yellow yg D
Si Paul Walker tu dapat..

Aku pulak tanpa tak sengaja terkeluar la cakap " handsome nya.. " masa tu betul2 tv tengah tunjuk muka Si Paul Walker tue..

And Adam pun tgk aku and dgn rasa tak bersalahnya Dia Tanya aku ..



"handsome macam Abg ke ?? "

Masa Dia tanya tu mmg muka Ingin tahu... Bukan muka buat2 tak tau.. Budak2 mana tau berpura2 kan !!

Wakaka.. Boleh tahan perasan Dia..






Sent by iPhone

8 Jun 2012

Are you free Boss ??

Hi..

Dah lama tak mengupdate Kat blog aku ni..

Ni nak cerita something yang ringkas Dan cepat ..

One of my colleague tanya la this question to one of my boss Mr. Darhim

" boss.. Are you free ?? I need to discuss something"

Then dgn spontan My boss jawab

" No.. I am very expensive .. " pastu Dia gelak..

Wakaka.. Pandai boss aku yang ni buat lawak spontan




Sent from iPhone 

4 Jun 2012

Jalan-jalan @ school holiday

Cuti sekolah Kali ni aku ambik kesempatan balik Penang..

Rindu nak makan2 Kat Penang ni. And aku sempat la bawak anak2 main-main Air Kat Sungai Petani Karnival..

SP Karnival ni biasa2 je.. Nampak la facilities nya macam dah tak berapa nak baru. Tapi tempat meluncur tue ok..

Aku sempat la try 3 Kali.. Gayat.. Hehe..aku jerit rasanya semua dengar.. Wakaka..

Fees entrance RM25 adults and RM 18 children.. Kalau masuk Kat Taman Tema Air ni, mmg la tak boleh nak bawak makanan dr luar.

Tapi takpe sb harga makanan yg jual Kat dalam nie berpatutan. Tak la melampau bezanya. Kalau Nasi goreng tu RM4, Burger RM2.50, Air RM1, Corn Ais cream RM2... Bagi aku masih normal la kalau nak compare dengan Bukit Merah or Sunway lagoon..

Lepas keluar Dari Taman Tema tu kami singgah la makan Kat Tat Nasi Ayam.. Tat Nasi Ayam ni Ada la kot be berapa branch termasuk Alor star, Shah Alam..
Bagi aku so and so ja la Nasi ayam Dia.. Takla teruk and tak la special.. Boleh la nak makan di kala perut lapar.. Hheeehe..

Overall anak2 aku enjoy la ke sini..

Jom tengok photo yg aku sempat ambik..